Publicat la

Vizitează Șirnea: obiective turistice și activități într-un decor idilic

Satul Șirnea din comuna Fundata (județul Brașov, Transilvania) este unul dintre primele sate turistice din România: dictatorul comunist Nicolae Ceaușescu i-a acordat acest statut în 1973, în cadrul unui experiment care a inclus 14 localități.

Amplasarea pe culoarul Rucăr-Bran, la poalele Munților Piatra Craiului și peisajele splendide fac ca localitatea să fie foarte apreciată de turiști. În plus, relieful montan a salvat satul de colectivizarea impusă de comuniști, astfel încât localnicii și-au putut păstra arhitectura și tradițiile.

Șirnea are o infrastructură agroturistică bogată, cu pensiuni, puncte de gastronomie locală și centre care oferă diverse servicii de agrement, de la călărie și plimbări cu calul, căruța sau sania la excursii cu bicicletele, observare de păsări, tir cu arcul, vizite la stâne și multe altele.

Despre satul Șirnea

Șirnea, un sat de munte întemeiat de ciobani

Amplasată la 1.250 de metri altitudine și cu o suprafață de 36 kilometri pătrați, Șirnea este o așezare tipică de munte, cu locuințele aflate la mare distanță una de alta. Clima este temperată, cu ierni blânde și veri fără zile caniculare, iar aerul este puternic ozonat.

La întemeiere, Șirnea a fost un sat de ciobani și păstoritul a rămas până astăzi una dintre activitățile principale din zonă.

Înainte de Marea Unire din 1918 granița dintre Austro-Ungaria și România trecea printre satele Șirnea (comuna Fundata, jud. Brașov) din Transilvania și Ciocanu (comuna Dâmbovicioara, jud. Argeș) din Muntenia, iar punctul de trecere era la Vama Giuvala. În întreaga zonă din jur s-au dat lupte aprige în Primul Război Mondial. Pe raza comunelor Fundata și Podu Dâmboviței se mai văd rămășițe din vechile tranșee și lăcașuri de mitralieră.

În anii 1960 Șirnea era comună și Fundata era un sat, însă autoritățile comuniste au schimbat statutul celor două localități, astfel că astăzi Șirnea este sat component al comunei Fundata. Motivul retrogradării se pare că a fost depărtarea față de șosea, dar Șirnea a reușit să profite de pe urma acestui dezavantaj. Profesorul de biologie de la școala din sat, Nicolae Frunteş, a pus în valoare patrimoniul localității printr-un proiect ambițios care a culminat cu înființarea Muzeului Etnografic, Olimpic și de Artă Contemporană care acum îi poartă numele. Astfel a convins profesorul Frunteș autoritățile comuniste să includă Șirnea între primele sate turistice din România, ca parte a lotului din 1973.

Activități turistice în satul Șirnea

În primul rând merită să explorezi localitatea, să-i vezi gospodăriile pitorești, să faci cunoștință cu oamenii și tradițiile locului. Iată câteva idei:

  • vizitează Muzeul etnografic Nicolae Frunteş;
  • participă la degustări de produse locale (la punctele gastronomice din sat);
  • mergi în vizită la una sau două stâne din zonă;
  • participă la sărbătorile locale (Răvăşitul Oilor, Măsura Laptelui, Ziua Olimpică, Sânzienele ș.a.).

În funcție de sezon, îți mai recomandăm și:

  • drumeții în natură și pe trasee montane;
  • observarea păsărilor
  • plimbări cu calul, cu căruța sau cu sania cu cai și alte activități ecvestre;
  • trasee de bicicletă cu mountain bike clasic sau electric;
  • excursii cu mașini de teren;
  • săniuș, schi și alte activități sportive de iarnă;
  • înălțarea de zmeie;
  • tir cu arcul etc.

În cele ce urmează îți oferim detalii despre toate aceste activități.

Plimbări în natură și trasee montane

Peisaj de iarnă din satul Ciocanu, comuna Podu Dâmboviței, jud. Argeș

Circuit: traseul ecoturistic T1 „Hoinăreală prin Șirnea“

Dacă vrei să explorezi localitatea, îți recomandăm acest circuit: pornești pe drumul județean din fața căminului cultural din sat și revii în același punct pe un drum forestier.

  • Lungime: aprox. 9 kilometri
  • Durată: 2-3 ore
  • Dificultate: redusă
  • Marcaj: omuleț albastru
  • Accesibilitate: în orice sezon.

Drumul este seosebit de frumos și pe o porțiune merge în paralel cu Cheile Brusturetului.

Circuit în Piatra Craiului: Șirnea – Curmătura Groapelor – Șaua Joaca – La Table – Curmătura Groapelor

  • Durată: 4 ore
  • Dificultate: redusă
  • Marcaj: în ordinea segmentelor – triunghi roșu, bandă roșie, cruce roșie, triunghi roșu
  • Accesibilitate: în orice sezon.

Alte trasee cu pornire din sat sau din vecinătate:

  • Șirnea – Ciocanu – Cabana Brusturet (2 ore);
  • Șirnea – Valea Ulmului – Valea Coacăzei – Zbârcioara – Moeciu de Jos (2 ore);
  • Șirnea – Ciocanu – Piatra Galbenă – La Table (4-5 ore);
  • Șirnea – Valea Rogoazei – La Gâlgoaie – Gura Coacăzii – Șirnea (3-4 ore);
  • Ciocanu – Peștera Dâmbovicioarei (2 ore).

Degustare de produse locale

La Șirnea te așteaptă experiențe gastronomice deosebite

La Șirnea poți gusta din produsele tradiționale ale zonei. În general este vorba de mâncăruri transilvănene sau „clasice“ românești, dar gătite cu ingredientele naturale care aici, în zona nepoluată, cu aer curat și apă pură de munte, au altă savoare decât în stațiuni sau la oraș.

Merită deci să încerci o ciorbă de salată, de fasole cu afumătură, o supă de găină cu tăiței de casă, o ciorbă de văcuță sau de perișoare, cârnați de casă, fripturi de tot felul, sarmăluțe în foi de viță sau de varză cu mămăligă, plăcinte cu mere sau cu brânză dulce și stafide și vei vedea că au alt gust decât îl știai.

Aperitivele sunt specifice Țării Bârsei: brânză de burduf învelită în scoarță proaspătă de brad, felurite alte tipuri de brânză proaspătă sau maturată, de vacă, oaie sau capră, la care se adaugă preparate din carne maturată, afumată sau crud-uscată.

Bulzul este ceva de neratat. Încearcă mai multe variante: la restaurante, pensiuni, puncte gastronomice sau la stâne, vei vedea că sunt foarte diferite între ele atât ca mod de preparare (uneori la final e fript pe jar, la grătar ori la tigaie), cât și ca ingrediente (uneori în afară de brânză, care poate fi de mai multe feluri, boțul de mămăligă include și altele, dar îți rezervăm surpriza).

Preparatele din fructe de pădure (dulcețuri, gemuri, siropuri), cu ciuperci de pădure (tocănițe, ciulamale, zacuscă) sau verzituri cum ar fi leurda și măcrișul trebuie neapărat gustate.

În unele localuri vei găsi în meniu și preparate din pește sau vânat, iar dacă vrei să guști ceva exotic, în zonă există și Restaurantul Valea cu Struți, unde poți gusta mâncăruri din carne de struț.

Vizitarea muzeului etnografic din centrul satului

La Muzeul din Șirnea afli legende autentice despre Bran, fără legătură cu Dracula

Muzeul Nicolae Frunteş din Șirnea cuprinde o secțiune etnografică, una de artă contemporană și una dedicată sporturilor olimpice.

O componentă deosebită a secțiunii de etnografie este colecția profesorului Ion Duicu, dedicată legendelor despre Șirnea și Bran, ilustrată prin obiecte tradiționale, texte, tablouri și sculpturi.

Colecția de artă contemporană prezintă câteva picturi semnate de artiști de marcă: Paul Gherasim, Horia Paștina, Mihai Sârbulescu, Constantin Flondor.

Muzeul poartă numele profesorului Nicolae Frunteș, dascălul din sat care a vrut să pună în valoare patrimoniul zonei Șirnea și a reușit să includă localitatea între cele 14 care au constituit primele sate turistice din România sub regimul comunist. Nicolae Frunteș a creat muzeul și l-a îmbogățit mereu cu noi exponate provenite din colecția proprie, de la săteni și alți donatori.

Muzeul Etnografic, Olimpic şi de Artă Contemporană Nicolae Frunteş nu este deschis permanent, dar poate fi vizitat de vineri până luni pe bază de programare la tel. 0740.123.224. Persoana de contact este profesorul Nicolae Radu Frunteş, fiul lui Nicolae Frunteș, care îi continuă eforturile de promovare a patrimoniului local.

Relaxare în mijlocul naturii

Idee de activitate la Șirnea: plimbare cu căruța și vizită la stână

Satul montan Șirnea se află la o altitudine de peste 1.200 de metri și îți oferă numeroase posibilități de a te relaxa în mijlocul naturii, departe de zgomot și poluare. Îți poți lua cărțile, caietul de desene sau instrumentele de pictură, aparatul foto sau ce dorești și să te bucuri de hobbyurile tale în aerul proaspăt de munte, pe pajiștile încărcate de flori parfumate sau la umbra pădurii.

Te poți plimba prin sat și prin împrejurimi, poți admira peisajele rurale sau montane, poți merge cu căruța în vizită la stână, poți culege fructe de pădure (și ciuperci, dacă le cunoști foarte bine), poți observa păsările, poți înălța zmeie etc. Dacă vrei o listă mai mare de activități, vezi oferta centrului de călărie și agrement DeȘirnea Experience și a altor furnizori de servicii turistice din împrejurimi.

Săniuș și alte activități sportive de iarnă

La Șirnea există o pârtie de schi, iar ulițele satului sunt numai bune pentru săniuș

Potrivit unor surse, la Șirnea ar fi fost construită în 1968 prima pârtie de schi cu instalație nocturnă din România. Iluminarea nu mai funcționează, au rămas doar vechii stâlpi din lemn, dar pârtia care măsoară 600 de metri lungime este funcțională.

Profesorul Radu Nicolae Frunteș, fiul celui care a întemeiat muzeul din sat, închiriază din propria pensie o instalație de baby-schi de la Poiana Braşov și o aduce în fiecare iarnă la Șirnea.

Pentru săniuș poți folosi și ulițele satului, așa cum o fac dintotdeauna copiii localnicilor.

Trasee de bicicletă cu mountain bike clasic sau electric

La Șirnea poți să închiriezi un mountain bike și să mergi pe diverse trasee de ciclism

Poți închiria un mountain bike clasic sau electric de la DeȘirnea Experience și să explorezi zona pe două roți pe cont propriu sau în tururi ghidate.

Centrul organizează excursii pe diferite trasee de ciclism cu diferite lungimi și grade de dificultate:

  • Șirnea de jur-împrejur
  • Drumul vacilor – satul Ciocanu – Șirnea
  • Circuit prin satele Branului
  • Piatra Craiului – circuitul poienilor de sub munte
  • Drumul de coastă
  • Șirnea – Cheile Dâmbovicioarei – Valea Seacă a Pietrelor – Șirnea
  • Șirnea – Fundățica – Fundata – Cheile Grădiștei – Șirnea
  • Șirnea – Peștera – Șaua Joaca – La Table – Șirnea
  • Șirnea – Peștera – Măgura – Prăpăstiile Zărneștilor – La Table – Șirnea.

Detalii despre serviciile de închirieri biciclete aici și aici, iar despre traseele de cicloturism aici.

Călărie, hipoterapie și multe alte activități – DeȘirnea Experience

La Șirnea poți învăța să călărești și poți merge în excursii călare ghidate

Centrul DeȘirnea Experience oferă o serie de activități cu cai. În funcție de nivelul tău de familiarizare cu călăria, de preferințe și de timpul disponibil poți alege:

  • Lecții de călărie;
  • Plimbare călare cu însoțitor (ședințe unice sau abonamente);
  • Plimbare călare pe dealuri cu ghid;
  • Excursie călare la stână;
  • Cursuri de abordare a calului (descrierea comportamentului, cum să comunici cu el, reguli de protecție, descrierea și folosirea diferitelor tipuri de harnașament etc.);
  • Lecții de îngrijirea și pregătirea calului (pansaj);
  • Vizită la padocul pentru iepe și mânji etc.

În plus, poți încerca terapia cu cai (hipoterapie). Centrul are un colaborator extern care se ocupă de o serie de activități specifice, folosind caii cei mai blânzi și infrastructura centrului.

Poți alege hipoterapia nu doar pentru recuperare, ci și pentru prevenirea burn-outului sau a depresiei, dar și pentru ședințe de mindfulness, autocunoaștere, dezvoltare personală ș.a. Mai multe detalii aici.

Excursii cu mașini de teren

La Șirnea poți închiria o mașină de teren cu care să explorezi zona pe trasee offroad

Poți închiria o mașină 4×4 și să explorezi zona Șirnea, a Branului sau mai vasta Țară a Bârsei în compania unui ghid experimentat, care îți va arăta cele mai frumoase trasee din împrejurimi.

Din confortul unei mașini de teren poți descoperi locuri pe care puțini turiști au ocazia să le vadă. Ghidul va avea grijă ca totul să se desfășoare în condiții de siguranță, pe drumuri pe care accesul auto este permis.

Este o experiență deosebită în special pentru grupurile cu copii, seniori sau persoane cu mobilitate redusă, care se vor bucura de peisajele idilice din zonă și priveliștile unice ale Munților Bucegi, Leaota și Piatra Craiului.

Detalii și trasee aici.

Festivalul tradițional Măsura Laptelui

Festivalul Măsura Laptelui de la Șirnea începe la stână, cu măsurarea producției

Șirnea își păstrează cu sfințenie tradițiile, iar festivalul Măsura Laptelui și întâlnirea fiilor satului celebrează o veche sărbătoare pastorală.

Evenimentul are loc în fiecare an la sfârșitul lunii iunie și este organizat de săteni cu sprijinul Consiliului Local şi al Primăriei comunei Fundata. Programul diferă puțin de la o ediție la alta, dar de obicei cuprinde cursuri de dans popular, scene de viaţă cotidiană, jocuri pastorale, concerte de muzică populară, ș.a. Conform tradiției, sărbătoarea începe cu proprietarii de animale care merg la stână să vadă cât lapte dau oile și vacile lor.

Dincolo de programul artistic și de jocurile organizate, piesele de rezistență sunt laptele de vacă proaspăt muls, brânzeturile, pastrama, bulzul și alte produse de la stână. Pe mese însă se găsesc numeroase alte mâncăruri și băuturi tradiționale. Îți va plăcea să participi chiar dacă ești pasionat de folclor; este suficient să fii gurmand sau doar curios să guști specialități autentice.

În 2025 festivalul se va afla la a 56-a ediție. Pentru a afla data evenimentului și informații despre program, vezi pagina dedicată de pe site-ul Primăriei Fundata.

Ziua Olimpică la Șirnea – Zilele Olimpice

Ziua Olimpică este sărbătorită pe 23 iunie în întreaga lume, inclusiv în satul Șirnea

Șirnea și-a făcut o tradiție prin care sărbătorește în fiecare an Ziua Olimpică, celebrată pe 23 iunie în întreaga lume. Evenimentul local își propune să încurajeze practicarea sportului și să promoveze valorile olimpice de excelență, prietenie și respect.

În 2025 Ziua Olimpică de la Șirnea se va afla la a 43-a ediție. Îți amintim că Muzeul Nicolae Frunteș din localitate are o secțiune dedicată sporturilor olimpice.

Este bine să știi că a doua zi, pe 24 iunie, are loc Noaptea de Sânziene, o altă sărbătoare tradițională de la Șirnea.

Ce mai poți face în zonă

Râșnovul este un orășel transilvănean fermecător, cu aer romantic și multe atracții

Explorează teritoriul comunei Fundata pe trei trasee ecoturistice fermecătoare, ușor de parcurs în orice sezon chiar și pentru familiile cu copii: Hai-hui prin Fundata, Hoinăreală prin Fundățica și La pas prin Vama Giuvala. În împrejurimile fostei vămi Giuvala vei vedea rămășițele tranșeelor din Primul Război Mondial.

Vizitează comuna Moieciu, aflată la 30-40 minute de mers cu mașina plecând de la Șirnea. Pe raza localităților componente poți vedea Căsuța cu imagini, Casa Inspectorului Tișcă (satul Moieciu de Sus), casa Runceanu (satul Măgura), Peștera Liliecilor (satul Peștera) și multe alte atracții. În plus, aria protejată Cheile Moieciului, cu cascada La Chișătoare, se află foarte aproape.

Lansează-te în aventură la Complexul turistic Cheile Grădiștei: schi, snowboarding, tiroliană, escaladă și rapel. La complex găsești și un centru de spa & wellness, dacă vrei să te relaxezi.

Descoperă Parcul Naţional Piatra Craiului și Parcul Natural Bucegi, două imense rezervații naturale deosebit de valoroase.

Vezi Prăpăstiile Zărneștiului și Sanctuarul de urși Libearty Zărnești.

Mergi într-o excursie de o zi la Râșnov, ca să vezi unul dintre cele mai cochete orășele din această parte a Transilvaniei, să simți farmecul medieval care domnește peste Cetatea Râșnov, să descoperi lumea preistorică la Dino Park și pe cea subterană din Peștera Valea Cetății.

Trasee turistice din Șirnea, Dâmbovicioara și zona Moieciu

Îți recomandăm câteva dintre cele mai frumoase trasee turistice și de drumeție, ușor de parcurs.

Cabana Curmătura din Parcul Național Piatra Craiului

Cu plecare din Șirnea:

  • Șirnea – Podu Dâmboviței (traseu ușor, marcaj cruce albastră);
  • Șirnea – Curmătura Groapelor (traseu ușor, marcaj triunghi roșu);
  • Șirnea – Spărturi – Valea Seacă – refugiul Grind (traseu de dificultate medie, marcaj triunghi roșu).

Cu plecare din comuna Dâmbovicioara:

  • Dâmbovicioara – Brusturet – Piscul Păduricii – Refugiul Grind (dificultate medie, marcaj dungă albastră verticală);
  • Dâmbovicioara – Ciocanu – Poiana Grind – La Table (traseu ușor, marcaj cruce albastră).

Cu plecare din comuna Moieciu:

  • Moieciu de Sus – Poiana Andolia – Complexul turistic Cheile Grădiștei – Amfiteatrul Transilvania (traseul ecoturistic T9 “La amfiteatru”, 10,5 km, dificultate redusă, marcaj omuleț portocaliu);
  • Casa Folea din satul Peștera – Prăpăstiile Zărneștilor – Valea Cheii – Cabana Curmătura (traseu ușor, marcaj triunghi galben);
  • Casa Folea din satul Peștera – Toancheș – Măgura Mică – Fântâna lui Botorog (traseu ușor, marcaj dungă roșie verticală);
  • Casa Folea din satul Peștera – Valea Pietrelor – Șaua Joaca – Șaua Vlădușca (traseu ușor, marcaj cruce roșie).

În comuna Dâmbovicioara îți recomandăm să vizitezi satul Ciocanu și Peștera Dâmbovicioara. Din apropierea peșterii pornește drumul care străbate Cheile Brusturetului, ușor de parcurs atât pe jos, cât și cu mașina.

Pentru mai multe trasee montane de diverse grade de dificultate din Parcul Național Piatra Craiului, vezi lista de aici.

Unde te cazezi? Alege Transylvanian Inn pentru peisajele sale de vis, camerele confortabile și mâncarea excelentă!

Acum, după ce ai aflat câte locuri minunate ai de văzut și câte activități interesante te așteaptă la Șirnea și în împrejurimi, este limpede că merită să le acorzi o vacanță de mai multe zile în compania prietenilor.

Vila Transylvanian Inn din satul Predeluț, comuna Bran, este poziționată excelent ca punct de plecare: se află la doar 16 kilometri de Șirnea și 12 kilometri de centrul comunei Moieciu, adică la o scurtă plimbare cu mașina, iar de acolo puteți explora în voie tot ce doriți. În apropierea vilei, la 25-30 de minute de mers pe jos puteți vedea Castelul Bran și multe alte atracții.

Camerele confortabile au balcoane cu vederi de vis către Castelul Bran, Cetatea Râșnov, munții Bucegi și Piatra Craiului. Restaurantul este renumit pentru bunătățile gătite din ingrediente locale și are o terasă cu priveliști spectaculoase.

Micul-dejun bogat este inclus, așa că puteți pleca la drum cu toată energia. Puteți reveni la prânz pentru o masă delicioasă sau dacă vreți să faceți un picnic în aer liber puteți cere să vi se pregătească mâncare la pachet. Seara vă veți delecta cu alte delicatese și vă puteți relaxa în voie pe terasa restaurantului, în grădină sau în „Biblioteca la înălțime“, cu o vedere panoramică superbă.

Pentru detalii și rezervări vizitează https://transylvanianinn.ro.

Cerere rezervare

Suita deluxe
Apartament
Camere duble superioare
Camere duble standard

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de confidențialitate și Termenii și condițiile Google.