Publicat la
Libearty Zărnești: sanctuarul unde urșii își găsesc libertatea

-
Cuprins
Rezervația de urși Zărnești este cel mai mare sanctuar de urși bruni din lume și cel mai mare proiect din Europa dedicat bunăstării animalelor.
Pe terenul de 69 de hectare acoperit cu pădure de stejar trăiesc peste 100 de urși care au parte de îngrijire adecvată și de o dietă echilibrată alcătuită de veterinari. Proiectul a început prin salvarea a 160 de exemplare ținute în captivitate în condiții mizere, subnutrite și neîngrijite, care aici și-au redobândit libertatea, au fost îngrijite și și-au recăpătat comportamentul natural.
Despre rezervația de urși Zărnești
Bazele rezervației au fost puse în 2005, când Asociația Milioane de Prieteni a primit concesiunea terenului necesar sanctuarului Libearty pentru 49 de ani printr-un parteneriat public-privat cu Primăria Zărnești. Lucrările au beneficiat apoi de aportul Societății Mondiale pentru Protecția Animalelor (WAP), prin proiectul “Salvarea urșilor captivi” – cel mai mare proiect din Europa dedicat salvării și îngrijirii urșilor bruni.
Specialiștii au salvat 130 de urși care erau ținuți în captivitate în cuști minuscule și murdare, supuși la abuzuri și subnutriți. Fuseseră puși după gratii și în lanțuri pe lângă restaurante, pensiuni sau benzinării, unde erau tratați ca „atracții turistice“. Ajunse în sanctuar, în timp și cu ajutorul specialiștilor, animalele au reînvățat să se cațere în copaci, să se adăpostească la umbră, să se bălăcească în bazinele special amenajate și să socializeze între ele.
Rezervația de urși Zărnești a fost deschisă publicului în 2008 și în prezent este considerată de specialiști cel mai etic sanctuar din lume.Sanctuarul merită vizitat pentru peisajul natural în care poți observa cum trăiesc liber zeci de urși care acum formează familii fericite. Pe site-ul oficial al rezervației poți vedea în live streaming cum se scaldă, cum se joacă și cum socializează animalele: https://millionsoffriends.org/libearty.
Localizare Libearty Zărnești
Intrarea în Rezervația de urși Zărnești se află pe dealul de la intrarea în orașul Zărnești, la 2 kilometri de drumul național 73A Râșnov – Zărnești – Sibiu.
Distanțe:
- de la Zărnești – aproximativ 9 kilometri;
- de la Bran și vila Transylvanian Inn – aproximativ 13 kilometri;
- de la Brașov – circa 26 kilometri.
Pentru condiții de vizitare, tururi ghidate, program și bilete intră pe https://millionsoffriends.org/libearty/viziteaza-sanctuarul.
Potrivit TripAdvisor, Sanctuarul de Urși Libearty de la Zărnești este printre cele mai interesante locuri din lume. Distincția Tripadviser Travelers’ Choice Award 2024
a fost acordată în urma opiniilor postate de vizitatorii celui mai mare sanctuar de urși din Europa.

Obiective turistice în împrejurimile rezervației de urși Zărnești
Dacă te afli în zona Zărneștiului și vrei să vizitezi și alte locuri în afară de Sanctuarul de urși Libearty, ai o mulțime de opțiuni foarte interesante.
Iată câteva recomandări:
- drumeție prin Cheile Zărneștiului;
- excursie în satele Măgura și Peștera;
- excursie la Plaiul Foii;
- Parcul Național Piatra Craiului;
- vizită la Dino Parc Râșnov;
- explorare Cetatea Râșnov;
- excursie la Peștera Valea Cetății;
- drumeție la Șaua Joaca.
În plus, poți vizita castelul Bran și numeroase alte obiective dintre cele prezentate aici: https://transylvanianinn.ro/imprejurimi/.
Drumeție prin Cheile Zărneștiului (sau Prăpăstiile Zărneștiului)

Traseu: Fântâna lui Botorog – Poiana Zănoaga – Cabana Curmătura – Prăpăstiile Zărneștilor – Fântâna lui Botorog (aprox. 6 ore)
Cheile Zărneștilor (sau Prăpăstiile Zărneștiului) sunt o destinație ușor de vizitat chiar și de familiile cu copii. Traseul este aproape plat și parcurgerea lui nu necesită echipamente speciale, iar locurile pe care le străbate sunt de o frumusețe rară.
Pentru a scurta durata poți merge cu mașina din Zărnești pe strada Râului până la bariera de la intrarea în Parcul Natural Piatra Craiului și să continui pe jos, urmând indicatoarele spre Cheile Zărneștilor. De pe drum se deschid și trasee montane, așa că ai de unde alege.
Cheile (defileul propriu-zis) au o lungime de 5 kilometri, cu pereți care ating pe alocuri 200 de metri înălțime. Poți parcurge traseul în orice sezon; este întotdeauna spectaculos.
Satele Măgura și Peștera

Măgura și Peștera sunt două sate amplasate pe coline submontane cu altitudinea de peste 1.000 de metri între munții Bucegi și Piatra Craiului. Peisajele sunt feerice, cu case țărănești tradiționale, cu gospodării de munte pline de flori, cu păstori și turme ca în baladele de odinioară.
Pajiștile și pădurile din zonă adăpostesc specii valoroase de plante și animale, cum ar fi garofița Pietrei Craiului, ursul, lupul, vulpea și căprioara.
Din Zărnești poți ajunge cu mașina în Măgura și Peștera, iar de aici poți porni în alte trasee turistice.
Ca să ajungi aici ai două variante:
- din Zărnești pe drumul DJ112G (drum neasfaltat, cu multe serpentine);
- pe E574/ DN73 (drumul Pitești – Brașov) și apoi pe DC58 până în Peștera – drum mult mai ușor de parcurs.
Peștera a început să fie afectat de turism, iar în peisajul satului au apărut multe case de vacanță cu aspect orășenesc (în special în partea asfaltată a localității), dar Măgura își păstrează mai mult din farmecul tradițional.
Plaiul Foii

Plaiul Foii – Zărneşti este o zonă splendidă de pe valea Bârsei, la poalele munților Piatra Craiului, pe care de aici le poți admira în toată splendoarea. De aici pornesc numeroase trasee montane și poți porni în drumeții prin Parcul Național Piatra Craiului, poți face echitație, plimbări cu trăsura, cu calul (iar copiii cu poneiul), mountain biking sau să te plimbi cu ATV-ul sau bicicleta electrică – în zonă găsești firme de unde poți închiria toate aceste echipamente.
Cum ajungi: cu mașina din Zărnești pe str. Toplița, urmărind indicatorul spre Cabana Plaiul Foii – drum de aprox. 12 kilometri.
În zonă găsești numeroase cabane și restaurante pentru a lua masa.
Centrul de vizitare Parcul Național Piatra Craiului
Centrul de Vizitare al Parcului Național Piatra Craiului se află la 1 kilometru de Zărnești. Este un spațiu expozițional complex, realizat ca un circuit de vizitare cu proiecții video, o imensă machetă 3D, diverse exponate, sunete, lumini și jocuri de tip puzzle menit să familiarizeze publicul cu geologia, flora, fauna, zonele de creasă și grohotișurile, peșterile, traseele turistice și comunitățile locale de pe teritoriul Parcului.
Dino Parc Râșnov

Dino Parc Râșnov este mai mult decât un parc de distracții: este un proiect educațional derulat cu susținerea comunității de paleontologie din România. Numeroase exponate sunt realizate în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa, Universitatea București, Institutul Geologic Român și alte entități culturale românești și internaționale.
Explorarea parcului oferă vizitatorilor numeroase experiențe interactive din care vor afla:
- cum arătau și cum trăiau animalele preistorice;
- de ce au dispărut dinozaurii;
- cum era viața pe Pământ înainte de apariția omului;
- cum „funcționează“ vulcanii;
- ce sunt meteoriții și multe lucruri interesante, mereu altele datorită expozițiilor temporare și activităților interactive cu termen limitat.
Reproducerile celor peste 120 de dinozauri sunt confirmate științific, fiind realizate la scară naturală și în conformitate cu cele mai noi descoperiri paleontologice.
Cetatea Râșnov

Cetatea Râșnov este unul dintre cele mai importante monumente medievale din țară. Prima fortificație de aici a fost ridicată de cavalerii teutoni și de sașii din zonă între anii 1211–1225, dar construcțiile de atunci și cele ulterioare din lemn au pierit de-a lungul veacurilor.
Cetatea actuală, formată din ziduri de apărare, turnuri şi case, este vechea așezare fortificată a sașilor din Râșnov. În prezent cetatea este închisă pentru restaurare, însă grădina ansamblului istoric poate fi vizitată gratuit. De aici poți vedea o mare parte din exteriorul cetății și vei face fotografii minunate.
Drumul din Râșnov până la cetate este o plăcere în sine fie că mergi cu mașina, pe jos, cu trenulețul (titicarul) sau cu funicularul (ascensorul în plan înclinat – vezi programul de funcționare).
Peștera Valea Cetății

Peștera Valea Cetății este situată în Valea Cetății Râșnovului și a fost mult timp acoperită de alunecări de pământ. A devenit vizibilă de-abia în 1949 și până în 2010 a fost accesibilă doar speologilor pasionați, bine echipați și dispuși să se strecoare printre galeriile înguste. În 2010 a intrat în circuitul turistic și a fost declarată Zonă naturală protejată de interes național și monument al naturii.
Peștera este ușor de vizitat. De pe pasajele acoperite cu plăci transparente poți admira decorul spectaculos, presărat cu mici lacuri, stalactite și alte forme modelate de natură în calcarul alb.
Sala Mare a peșterii are o acustică naturală deosebită: Filarmonica din Brașov concertează uneori aici fără a folosi instalații de sonorizare.
Șaua Joaca

Din satul Peștera poți face o drumeție ușoară și foarte frumoasă până la Șaua Joaca, unde te vei bucura de un punct de belvedere absolut spectaculos. Drumul este cel spre vârful La Om, iar la aproximativ 3,5 kilometri distanță de locul de plecare vei găsi acest loc superb. Trebuie doar să urmezi marcajul cu cruce roșie.
Traseul este ușor, durează 2-3 ore dus-întors și poate fi parcurs în orice sezon, dar necesită echipament de drumeție, în special bocanci. Diferența de nivel de aproximativ 250 de metri, aproape că nu se simte, iar la capătul drumului te vei bucura de priveliști minunate. Rezervă-ți o oră pentru o pauză în care să te bucuri de peisaje și să faci fotografii.
Unde te cazezi? Alege Transylvanian Inn pentru o escapadă într-o oază de liniște, în mijlocul unor peisaje de vis!
Dacă vrei să vizitezi Rezervația de urși Zărnești și alte locuri minunate din zonă, poate fi o idee excelentă să te cazezi împreună cu familia și prietenii la vila Transylvanian Inn din satul Predeluț, comuna Bran.
Camerele confortabile au balcoane cu priveliști de vis către Castelul Bran, Cetatea Râșnov, munții Bucegi și Piatra Craiului. Micul-dejun este inclus și cuprinde preparate proaspete de casă, brânzeturi și produse din carne achiziționate din fermele brănene, legume și fructe de grădină și o socată celebră printre oaspeții vilei.
Restaurantul are un meniu cu bunătăți deosebite și o terasă generoasă cu o panoramă superbă. Pentru grupuri se pot prepara meniuri vegane, lacto-vegetariene, fără gluten, fără zahăr etc. Trebuie doar să comunicați gazdelor ce preferințe aveți.Pentru detalii vizitează https://transylvanianinn.ro.