Publicat la
Dino Parc Râșnov: o aventură preistorică instructivă și amuzantă
Dino Parc Râșnov este mai mult decât un parc de distracții: este un proiect educațional derulat cu susținerea comunității de paleontologie din România. Numeroase exponate sunt realizate în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa, Universitatea București, Institutul Geologic Român și alte entități culturale românești și internaționale.
Explorarea parcului oferă experiențe interactive care îi fac pe copii să înțeleagă și să rețină:
- cum arătau și cum trăiau animalele preistorice;
- de ce au dispărut dinozaurii;
- cum era viața pe Pământ înainte de apariția omului;
- cum „funcționează“ vulcanii;
- ce sunt meteoriții și multe lucruri interesante, mereu altele datorită expozițiilor temporare și activităților interactive cu termen limitat.
Dino Parc este un loc care provoacă imaginația vizitatorilor, dar fiecare detaliu este redat cu acuratețe științifică. Reproducerile celor peste 120 de dinozauri sunt confirmate științific, fiind realizate la scară naturală și în conformitate cu cele mai noi descoperiri paleontologice.
Despre Dino Parc Râșnov
Copiii învață jucându-se și rețin cel mai bine atunci când se distrează și li se oferă informații pe înțelesul lor.
Dino Parc este un loc pentru copiii de toate vârstele, dar și pentru adulții care vor să descopere lumea preistorică într-un mod amuzant.
Aici găsiți:
- trasee de aventură;
- căsuțe în copaci cu expoziții științifice;
- tiroliană;
- labirint cu lasere;
- expoziții științifice (permanente și temporare);
- zone interactive;
- locuri de joacă;
- ateliere și activități tematice variate;
- atracții-supriză.
Principalele atracții din expozițiile permanente:
- Hatzegopteryx thambema – cel mai mare animal zburător din lume, care putea face ocolul Pământului în zbor fără oprire;
- Seismosaurus – sauropodul de 45 de metri lungime care crea un mic cutremur la fiecare pas;
- un meteorit real, descoperit în România;
- reproducerea unui vulcan în erupție;
- o platformă care arată cum se produc trei tipuri de cutremure: unul provocat de mișcarea plăcilor tectonice, unul creat de o erupție vulcanică și unul cauzat de o turmă de seismosauri fugind;
- dinozauri animatronici care scot sunete terifiante;
- o fereastră interactivă cu realitate augmentată ș.a.
Localizare Dino Parc Râșnov
Dino Parc se află pe raza orașului Râșnov din județul Brașov, mai exact pe Strada Cetății – drumul care duce din localitate spre cetatea Râșnov.
Intrarea se face din Strada Cetății. Parcul are o suprafață totală de 4 hectare și este o zonă de agrement și un muzeu în aer liber.
Cum ajungi la Dino Parc Râșnov
Drumul către Dino Parc începe din orașul Râșnov. De acolo ai trei opțiuni de acces:
- cu funicularul (sau liftul în plan înclinat) din Piața Unirii, care te lasă în vârful dealului, de unde ai o vedere panoramică superbă și poți porni cu copiii la vale spre parc, cale de vreo 10 minute;
- cu trenulețul turistic (titicarul) din parcarea de pe DN1E – prima oprire este parcul și următoarea Cetatea Râșnov;
- pe jos, pornind din parcare pe drumul asfaltat pe care merge titicarul (urcuș lin, traseu frumos prin pădure).
Dinozaurii de la Dino Parc Râșnov
Dino Parc Râșnov adăpostește peste 120 de reproduceri la scară reală ale unor dinozauri din diverse specii.
Personajele principale:
- Hatzegopteryx thambema – reptilă preistorică gigantică, al cărei nume include denumirea zonei de pe teritoriul României unde a fost descoperită: Țara Hațegului. Este probabil cel mai mare animal zburător care a trăit vreodată, capabil să înconjoare Pământul în zbor, fără oprire.
- Tyrannosaurus – originar din America de Nord, este cel mai mai fioros animal preistoric cunoscut până în prezent. Era gigantic și mușcătura lui era de 10 ori mai puternică decât a unui crocodil.
- Albertosaurus (sau șopârla din Alberta) a trăit tot în America de Nord și a fost un prădător de temut, la fel ca Tyrannosaurus, dar spre deosebire de el vâna în haită.
- Triceratops – specie de dinozaur descoperită tot în America de Nord. Deși erbivor, are un aspect foarte fioros, cu 3 coarne pe față și un guler osos ca un scut.
Vezi mai multe specii pe pagina oficială a parcului și organizează o excursie cu copiii ca să-i vedeți de aproape.
De ce au dispărut dinozaurii
Tema îi preocupă în continuare pe specialiști, care caută permanent indicii pentru stabilirea adevărului istoric.
De-a lungul timpului au apărut peste 100 de ipoteze, dintre care cele mai probabile par să fie impactul unui asteroid gigantic și respectiv o erupție vulcanică devastatoare.
Pentru a explica aceste teorii pe înțelesul copiilor, Dino Parc Râșnov prezintă un asteroid real foarte rar, descoperit în România, un vulcan interactiv și o platformă care simulează un cutremur produs de o erupție vulcanică.
Activități de neratat la Dino Parc Râșnov
Activitățile de la Dino Parc sunt deopotrivă instructive și amuzante.
Iată câteva lucruri pe care le poți face împreună cu copiii:
- filmați cu telefonul dinozaurii mișcându-se și scoțând sunete înspăimântătoare;
- vedeți expoziția cu pui de animale preistorice;
- urcați în căsuțele din copaci și descoperiți expozițiile;
- jucați-vă de-a Tarzan dându-vă cu tiroliana;
- fiți Agentul 007 în Labirintul cu lasere (trebuie să vă strecurați printre fascicule fără să declanșați alarma ca să primiți o diplomă de spion);
- fiți creativi la atelierele interactive (colorați dinozauri din ipsos, faceți planșe cu nisip, creați-vă propriul puzzle, pictați tricouri etc.);
- vedeți proiecții video la cinematograful 9D;
- participați la tururile ghidate;
- testați-vă cunoștințele la Olimpiada Dinozaurilor. Cine știe răspunsurile primește o diplomă și o insignă de paleontolog;
- distrați-vă pe Traseul de aventură;
- vedeți un mini-vulcan în activitate și o platformă care simulează producerea cutremurelor;
- testați locurile de joacă și descoperiți noi activități și expoziții temporare;
- atracții-surpriză – nu îți dezvăluim totul, pentru ca explorarea să vă rezerve și surprize pe toate gusturile.
Cât durează o vizită la Dino Parc Râșnov
Parcul se întinde pe 4 hectare. Întreaga suprafață este presărată cu numeroase atracții, locuri de joacă și spații pentru experiențe interactive.
În funcție de vârstele copiilor și de interesul pentru numeroasele activități, o familie poate petrece între 2 și 6 ore sau poate veni de mai multe ori pentru a experimenta toate atracțiile și/sau a le repeta pe cele preferate. Puteți face pauze oricând la umbra copacilor, pe bănci sau la restaurantul Papazaur.
IMPORTANT: pentru un aspect cât mai natural, care să imite viața din epoca preistorică, parcul nu are alei asfaltate, ci cărări prin pădure. Așadar accesul cu cărucioarele sau cu copii foarte mici este dificil. Este recomandat să purtați cu toții (adulți și copii) încălțăminte și haine de drumeție să aveți la voi pelerine de ploaie, fiindcă vremea la munte este destul de imprevizibilă.
Alte obiective pentru adulți și copii în zona Dino Parc Râșnov
Zona Râșnovului este deosebit de pitorească și are numeroase atracții naturale, monumente istorice și alte atracții pe care le poți descoperi împreună cu familia.
Cele mai importante obiective de vizitat sunt:
- Cetatea Râșnov (momentan închisă pentru renovare, dar poate fi văzută din grădina vechii așezări medievale, unde accesul este gratuit);
- Peștera Râșnoavei;
- Peștera Valea Cetății;
- Castelul Bran.
Orașul Râșnov este foarte pitoresc și se pretează perfect la plimbări ușoare pe jos.
În plus, puteți merge în drumeții sau cu mașina să descoperiți peisaje și locuri fascinante – vezi capitolul despre trasee turistice de mai jos.
Cetatea Râșnov
Cetatea Râșnov este unul dintre cele mai importante monumente medievale din țară. Destinația este potrivită pentru familii cu copii, fiind ușor accesibilă.
Prima fortificație de aici a fost ridicată de cavalerii teutoni și de sașii din zonă între anii 1211–1225, dar construcțiile de atunci și cele ulterioare ridicate din lemn au pierit în incendii de-a lungul veacurilor.
Cetatea actuală, formată din ziduri de apărare, turnuri şi case, este vechea așezare fortificată a sașilor din Râșnov.
În prezent cetatea este închisă pentru restaurare, însă grădina ansamblului istoric poate fi vizitată gratuit. De aici puteți vedea o mare parte din exteriorul cetății, puteți admira ruinele unei vechi bazilici și veți face fotografii minunate.
Drumul din Râșnov până la cetate este o plăcere în sine fie că mergeți pe jos, fie că luați trenulețul (titicarul), fie că urcați cu funicularul (ascensorul în plan înclinat – vezi programul de funcționare).
Peștera Râșnoavei
Peștera Râșnoavei este o atracție deosebită pentru iubitorii de explorări în natură și pasionații de speologie.
Destinația este potrivită pentru adulți și adolescenți care au o formă fizică bună. Interiorul peșterii nu este amenajat pentru circuitul turistic și vizitarea în siguranță necesită asistența unui ghid autorizat sau a unui speolog. Galeriile joase au multe porțiuni care pot fi străbătute numai mergând pe burtă.
Peștera este inundabilă după perioade cu ploi, când nu este recomandabil s-o vizitați. Indiferent de condiții, trebuie să aveți îmbrăcăminte și încălțăminte impermeabile, lanternă, telefonul mobil cu bateria încărcată și eventual câteva provizii de hrană și apă.
Din orașul Râșnov puteți ajunge la Peștera Râșnoavei pe două trasee marcate: unul durează aproximativ o oră, iar celălalt o oră și jumătate.
Peștera Valea Cetății
Peștera Valea Cetății este situată în Valea Cetății Râșnovului, care a fost mult timp acoperită din cauza alunecărilor de pământ. A devenit vizibilă de-abia în 1949 și până în 2010 a fost explorată numai de speologii pasionați, dispuși să-i parcurgă galeriile mergând pe burtă.
Din 2010 peștera a intrat în circuitul turistic și a fost declarată Zonă naturală protejată de interes național și monument al naturii.
Este ușor de vizitat împreună cu copiii. De pe pasajele acoperite cu plăci transparente puteți admira decorul spectaculos, presărat cu mici lacuri, stalactite și alte forme modelate de natură în calcarul alb. Sala Mare a peșterii are o acustică naturală deosebită: Filarmonica din Brașov concertează uneori aici fără a folosi instalații de sonorizare.
Trasee turistice în zona Dino Parc Râșnov
Dacă copiii sunt amatori de drumeție, puteți merge împreună pe două trasee frumoase pornind de la Râșnov.
Un traseu potrivit pentru familiile cu copii, dar depinde de forma fizică și de preferințe. Drumul pornește din oraș, din str. Romulus Cristoloveanu. Porțiunea asfaltată se termină după Biserica Sf. Nicolae, de unde mergeți pe drumul forestier și apoi faceți la dreapta pe potecă, urmând marcajul până la peșteră.
- Lungime: aprox. 3 km;
- Grad de dificultate: uşor/mediu;
- Marcaj: bandă albastră;
- Accesibil tot timpul anului.
Un traseu potrivit grupurilor de adolescenți și adulți.
- Lungime: 9 km;
- Durata: 2,5 – 3h;
- Grad de dificultate: mediu;
- Marcaj: cruce galbenă;
- Accesibil tot timpul anului.
Unde te cazezi? Alege Transylvanian Inn pentru un moment de respiro într-un cadru natural feeric!
După ce ai mers cu copiii la Dino Parc, poate vrei să petreci împreună cu prietenii câteva zile liniștite în care să vă relaxați și să vă încărcați bateriile.
Poate fi o idee excelentă să vă cazați în Bran, la vila Transylvanian Inn. Camerele confortabile au balcoane cu priveliști de vis către Castelul Bran, Cetatea Râșnov, munții Bucegi și Piatra Craiului. Micul-dejun este inclus și cuprinde preparate proaspete de casă, brânzeturi și produse din carne achiziționate din fermele brănene, legume și fructe de grădină și o socată celebră printre oaspeții vilei.
Restaurantul are un meniu cu bunătăți deosebite și o terasă generoasă cu o panoramă superbă. Pentru grupuri se pot prepara meniuri vegane, lacto-vegetariene, fără gluten, fără zahăr etc. Trebuie doar să comunicați gazdelor ce preferințe aveți.
Drumul de la Transylvanian Inn până la Râșnov este de aproximativ 11 kilometri și durează maximum 15 minute cu mașina.
Vila are numeroase locuri de relaxare. De pe terasa restaurantului puteți vedea în toată splendoarea lor munții Bucegi și Piatra Craiului, Castelul Bran și peisajul rural transilvănean al zonei. Vă puteți relaxa la soare sau la umbră, pe iarbă, în balansoare sau pe bănci, în foișoare sau în intimitatea bibliotecii cu vedere panoramică.
Pentru detalii vizitează https://transylvanianinn.ro.