Publicat la

Prăpăstiile Zărneștiului: descoperă un colț de rai montan

Prăpăstiile Zărneştiului - segment de drum

Prăpăstiile Zărneştiului (sau Cheile Zărneştiului, sau Valea Prăpăstiilor) sunt un defileu splendid format din acțiunea apei care a erodat rocile sedimentare, a intrat pe sub ele și a săpat cavități. Astfel s-a format o peșteră al cărei tavan s-a prăbușit și a devenit un sector de chei lung de 2 kilometri, îngust și cu pereți înalți, deosebit de spectaculos. Drumul pietruit care străbate Prăpăstiile Zărneştiului este ușor de parcurs chiar și pentru copii. În vârful stâncilor se pot vedea adesea capre negre.

Despre Prăpăstiile Zărneștiului

Drumul care trece prin Prăpăstiile Zărneștiului este ușor de parcurs în orice sezon
Drumul care trece prin Prăpăstiile Zărneștiului este ușor de parcurs în orice sezon

Prăpăstiile Zărneștiului sunt o arie protejată din interiorul Parcului Național Piatra Craiului. Indiferent de anotimp, peisajele din canionul îngust sunt uluitoare și dacă ai puțin noroc, poți vedea capre negre.

Traseul care străbate Prăpăstiile Zărneștiului are o lungime de 5 kilometri, cu pereți care ating pe alocuri 200 de metri înălțime, iar drumul este aproape plat, ușor de parcurs pentru oricine și în orice sezon, dacă vremea nu este nefavorabilă.

Cum ajungi la canionul Prăpăstiile Zărneștiului

Fântâna lui Botorog, punctul de plecare spre Prăpăstiile Zărneștiului
Fântâna lui Botorog, punctul de plecare spre Prăpăstiile Zărneștiului

Prăpăstiile Zărneștiului se află pe aria Parcului Național Piatra Craiului. Cel mai ușor ajungi acolo pe traseul care pornește din Strada Râului din orașul Zărnești către Valea Prăpăstiilor.

Îți recomandăm un circuit de aproximativ 6 ore pe ruta Fântâna lui Botorog – Poiana Zănoaga – Cabana Curmătura – Prăpăstiile Zărneștilor – Fântâna lui Botorog. Mulți turiști își parchează mașina la Fântâna lui Botorog, de unde începe traseul de drumeție spre Cabana Curmătura.

Traseul prin Cheile Zărneștiului

Prăpăstiile Zărneștiului, numite și Cheile Zărneștiului
Prăpăstiile Zărneștiului, numite și Cheile Zărneștiului

Accesul se face cel mai ușor prin orașul Zărnești, pe traseul strada Râului – Valea Prăpăstiilor. Îți recomandăm să mergi cu mașina până la Fântâna lui Botorog și să continui pe jos: de aici începe partea cea mai frumoasă a traseului.

Traseu: Fântâna lui Botorog – Prăpăstiile Zărneștilor

  • Marcaj: cruce roșie;
  • Lungime: aprox. 3 km (dus-întors);
  • Durată: 1-2 ore (dus-întors);
  • Dificultate: foarte ușor;
  • Sezonalitate: accesibil tot timpul anului.

Drumul este plat și lat, ușor de parcurs pentru oricine. Nici nu ai nevoie să te uiți după marcaje, e suficient să mergi înainte.

Echipamentul necesar pentru această drumeție

Dacă vizitezi Prăpăstiile Zărneștiului nu ai nevoie de echipament special
Dacă vizitezi Prăpăstiile Zărneștiului nu ai nevoie de echipament special

Explorarea Prăpăstiilor Zărneștiului este ca o plimbare în parc, deci nu îți trebuie echipament special în afară de încălțăminte sport cu talpa solidă, flexibilă, care să nu alunece. Vremea în zonă este capricioasă, așa că e bine să ai la tine o pelerină sau o jachetă cu glugă, care să te protejeze de ploaie.

Ține cont că Prăpăstiile Zărneștiului sunt arie protejată și respectă natura: ia cu tine un săculeț pentru deșeuri, pentru că pe traseu nu vei găsi coșuri de gunoi unde să arunci ce nu-ți trebuie. Regula este valabilă de altfel pentru orice plimbare sau drumeție și îți mulțumim că respecți mediul și păstrezi curățenia.

Tariful de vizitare al Parcului Național Piatra Craiului

Exemplare de capră neagră în Parcul Național Piatra Craiului
Exemplare de capră neagră în Parcul Național Piatra Craiului

Conform site-ului oficial al Parcului Național Piatra Craiului, tarifele valabile în ianuarie 2025 pentru persoanele cu vârsta de peste 14 ani sunt următoarele:

  • bilet vizitare parc 7 zile, o persoană – 10 Lei
  • bilet vizitare parc 7 zile, două persoane – 20 Lei
  • abonament vizitare parc – 40 Lei
  • bilet de intrare la Centrul de Vizitare Zărnești – 5 Lei

Biletele și abonamentele pot fi cumpărate:

  • online, de pe https://www.pcrai.ro/bilete;
  • de la automatele albastre aflate la poșta Zărnești (str. Tiberiu Spîrchez nr. 12 A), Centrul de Vizitare al Parcului Național Piatra Craiului (str. Toplița nr. 150, Zărnești), Cabana Plaiul Foii sau Podul de la Valea lui Ivan (zona Clăbucet);
  • prin SMS cu textul Pcrai1 la numărul 7473 – detalii și tarife (în EUR) pe https://www.pcrai.ro/bilete;
  • de la paznicii (rangerii) Parcului.

Ce mai poți vizita în zonă?

Munții Piatra Craiului oglindiți într-un luciu de apă din zona satului Peștera
Munții Piatra Craiului oglindiți într-un luciu de apă din zona satului Peștera

Munții Piatra Craiului sunt un obiectiv turistic în sine și fac parte din Parcul Național Piatra Craiului.

În afară de Prăpăstiile Zărneștiului, pe teritoriul Parcului mai există alte trei defilee care merită văzute: Cheile Dâmbovicioarei, Cheile Brusturetului și Cheile Dâmboviței. În parcul Natural Piatra Craiului se mai află și Peștera Liliecilor, iar în apropiere de Zărnești poți vizita sanctuarul de urși Libearty.

În zonă mai poți vizita:

  • Cheile Moieciului;
  • Satele Peștera și Măgura;
  • Castelul Bran;
  • Cetatea Râșnov;
  • Dino Parc Râșnov;
  • ș.a.

Munții Piatra Craiului

Drumeție în Munții Piatra Craiului
Drumeție în Munții Piatra Craiului

Masivul Piatra Craiului (sau Munții Piatra Craiului sau doar Crai) face parte din lanțul Carpaților Meridionali.

Cele mai înalte vârfuri din Piatra Craiului sunt:

  • Vf. La Om (sau Piscul Baciului) – 2.238 metri;
  • Vf. Sbirii – 2.220 metri;
  • Vf. Țimbalul Mare – 2.177 metri;
  • Vf. Ascuțit – 2.150 metri;
  • Vf. Padina Popii – 2.025 metri.

Întreaga creastă muntoasă este inclusă în Parcul Natural Piatra Craiului, care adăpostește specii deosebit de valoroase, cum ar fi garofița Pietrei Craiului, floarea de colț sau capra neagră.

Parcul Național Piatra Craiului

Garofița Pietrei Craiului, specia care crește numai în această zonă
Garofița Pietrei Craiului, specia care crește numai în această zonă

Parcul Național Piatra Craiului cuprinde în totalitate creasta Piatra Craiului şi arii din culoarele intramontane limitrofe: Rucăr-Bran şi Rucăr-Zărneşti.

Principalele puncte de acces în aria protejată sunt: la nord – oraşul Zărneşti, pe Valea Bârsei şi prin Valea Prăpăstiilor şi la sud – satul Podul Dâmboviţei din comuna Dâmbovicioara, pe Valea Dâmboviţei şi Dâmbovicioarei.

Înainte de a te aventura în parcul propriu-zis îți recomandăm să vizitezi Centrul de Vizitare al Parcului Național Piatra Craiului, care se află la un kilometru de orașul Zărnești. Este un spațiu expozițional complex, realizat ca un circuit de vizitare cu proiecții video, o imensă machetă 3D, diverse exponate și jocuri care prezintă într-un mod interactiv geologia, flora, fauna, relieful, peșterile, traseele turistice și comunitățile din zonă.

Cheile Dâmbovicioarei

Cheile Dâmbovicioarei
Cheile Dâmbovicioarei

Cheile Dâmbovicioarei se află pe traseul Rucăr – Bran, au aproximativ 2 kilometri lungime și sunt mărginite de stâncile impozante ale Munților Piatra Craiului. În unele zone pereții stâncoși depășesc 200 de metri înălțime.

Natura îți rezervă un spectacol deosebit în amonte, acolo unde Cheile Dâmbovicioarei se unesc cu Valea Muierii, iar izvorul La Gâlgoaie își revarsă apele repezi în pârâul Dâmbovicioara. De aici urmează un defileu îngust, presărat cu cascade.

În zonă se află peste 50 de peșteri: în afară de Peștera Dâmbovicioarei poți vizita și Peștera Labirintului sau Peștera de la Gura Defileului, celelalte sunt în cea mai mare parte închise.

Cheile Brusturetului

Cheile Brusturetului fac parte din complexul de defilee carstice din Parcul Național Piatra Craiului, alături de Cheile Dâmbovicioarei, Cheile Dâmboviței și Prăpăstiile Zărneștilor.

Defileul se află la aproximativ o oră de mers pe jos de Peștera Dâmbovicioara, unde poți ajunge ușor cu mașina, pe drum asfaltat. De la peșteră încolo drumul este forestier și poate fi parcurs cu mașina, dar drumeția va fi mai plăcută pe jos, mai ales că traseul nu este deloc dificil.

Cheile Brusturetului au o lungime de 2 kilometri și se poate spune că sunt „3 în 1“, fiindcă sunt alcătuite din Cheia Lungă, Cheia Strâmtă și Cheița.

Cheile Moieciului

Cascada Chișătoarea din Cheile Moieciului
Cascada Chișătoarea din Cheile Moieciului

Cheile Moieciului sunt o rezervație naturală bio-geologică aflată în apropierea comunei Moieciu, la 8 kilometri de Bran și 30 kilometri de Brașov. Defileul este ușor de parcurs pe jos sau cu mașina în orice anotimp și merită văzut pentru peisajele spectaculoase presărate cu mici cascade și izvoare fermecătoare.

Cea mai cunoscută atracție este Cascada Chișătoarea, care merită un nume mult mai frumos decât cel dat de localnici. Specificul cascadei (și unul din motivele pentru care rezervația se numește bio-geologică) este dat de formațiunile de travertin alcătuite din depuneri de carbonat de calciu.

Peștera Liliecilor

Peştera Liliecilor (sau Peştera Mare din satul Peştera sau Peştera Bădichii) este la mică depărtare de satul Peștera, la 5 kilometri față de comuna Moieciu. Când ajungi în sat, întreabă orice localnic și vei afla drumul.

Peștera a fost săpată în versantul calcaros de unul dintre afluenții pârâului Văii cu Cale (azi devenit curs de apă temporar). Este ușor de vizitat: are o lungime de 370 metri din care 109 metri galerie activă și o denivelare de 10 metri. Temperatura nu este foarte scăzută, umiditatea este moderată și nu ai nevoie de echipament special în afară de o lanternă, deși s-ar putea să vrei și echipament de protecție ca să nu-ți murdărești hainele cu argilă sau cu excremente de la liliecii care locuiesc aici.

Accesul se face printr-un culoar îngust care duce la o grotă cu planșeu ascendent. De aici pornește o galerie de 15 metri care se termină cu un horn. Interiorul este decorat cu diverse formațiuni calcaroase, camerele au pereți de nuanțe diferite, iar pe jos se prelinge un pârâiaș noroios.

Castelul Bran

Castelul Bran
Castelul Bran

Castelul Bran este unul dintre cele mai îndrăgite obiective turistice din România, cu peste 700.000 de vizitatori anual. Ridicată în vârful stâncii ce veghează Trecătoarea Branului, între munții Bucegi și Piatra Craiului, vechea fortăreață are o istorie de aproape 800 de ani și este înconjurată de peisaje mirifice.

Începând din secolul al XIX-lea, castelul a aparținut orașului Brașov, care i l-a dăruit Reginei Maria după Marea Unire. Suverana a iubit foarte mult castelul și a amenajat-o ca reședință regală. Exponatele de acum fac parte din colecțiile personale ale succesorilor Principesei Ileana, moștenitorii de drept ai castelului, iar obiectele care se aflau aici pe vremea Reginei Maria au fost mutate la Muzeul Național Bran din apropiere.

În interiorul castelului poți vedea Tunelul Timpului; te lăsăm să-i descoperi singur unicitatea și surprizele. Merită să vizitezi expoziția permanentă „O istorie a spaimelor în Transilvania“, care îți prezintă miturile zonei, la care s-au adăugat poveștile exagerate despre cruzimea domnitorului Vlad Țepeș devenite surse de inspirație pentru Bram Stoker când a scris celebrul roman „Dracula“.

Domeniul castelului mai cuprinde Parcul Regal, Casa de ceai, Casa administratorului și Casa Principesa Ileana.

Satele Peștera și Măgura

Satul Măgura, comuna Moieciu
Satul Măgura, comuna Moieciu

Măgura și Peștera sunt două sate pitorești din comuna Moieciu, situată la altitudini între 800 și 1.200 de metri. Datorită reliefului, zona a fost ferită de colectivizare în perioada comunistă, ceea ce le-a permis localnicilor să-și păstreze tradițiile. Peisajele sunt spectaculoase, cu un farmec pastoral.

Pe raza satului Peștera se află Peștera Liliecilor, iar satul Măgura adăpostește casa Runceanu, o fermecătoare locuință tradițională din lemn.

Zona se află în Parcul Național Piatra Craiului, arie protejată pentru bogăția florei și faunei. Pe suprafața parcului există peste 800 de peșteri și grote, dar și Avenul de sub Colții Grindului, cel mai adânc din țară (-540 metri), inclus în cadastrul mondial al celor mai adânci goluri subterane.

Sanctuarul de urși Libearty Zărnești

În Sanctuarul de urși Libearty Zărnești animalele își recapătă comportamentul natural
În Sanctuarul de urși Libearty Zărnești animalele își recapătă comportamentul natural

Libearty Zărnești este cel mai mare sanctuar de urși bruni din lume.

Proiectul a început prin salvarea a 160 de exemplare ținute în captivitate în condiții mizere, subnutrite și neîngrijite, care aici și-au redobândit libertatea, au fost îngrijite și și-au recăpătat comportamentul natural.

Recunoscut de specialiști drept cel mai etic sanctuar din lume, Libearty este acum căminul a peste 130 de urși. Pe suprafața de 70 de hectare cu pădure de stejari animalele au destui copaci în care să se cațere, bazine în care să se bălăcească și hrană adecvată, prescrisă de veterinari.

Intrarea în rezervație se află pe dealul de la intrarea în orașul Zărnești, la 2 kilometri de drumul național 73A Râșnov – Zărnești – Sibiu.

Dino Parc Râșnov

Dino Parc Râșnov - dinozaur reprodus în mărime naturală
Dino Parc Râșnov – dinozaur reprodus în mărime naturală

Dino Parc Râșnov este un loc unde descoperi lumea animalelor preistorice într-un mod amuzant și interactiv.

Principalele atracții sunt reproducerile la scară naturală ale celor peste 120 de dinozauri, realizate în conformitate cu cele mai noi descoperiri paleontologice.

Din expozițiile permanente vei descoperi:

  • cum arătau și cum trăiau animalele preistorice;
  • de ce au dispărut dinozaurii;
  • cum era viața pe Pământ înainte de apariția omului;
  • cum „funcționează“ vulcanii;
  • cum se produc cutremurele;
  • ce sunt meteoriții și multe lucruri interesante.

În plus, există multe amenajări distractive pentru copii: trasee de aventură, tiroliană, labirint cu lasere, căsuțe în copaci cu expoziții științifice ș.a.

Trasee turistice în munții Piatra Craiului

La Zaplaz - un loc spectaculos pe un traseu accesibil din Piatra Craiului
La Zaplaz – un loc spectaculos pe un traseu accesibil din Piatra Craiului

În Piatra Craiului poți face numeroase drumeții pe trasee cu diferite grade de dificultate. Ți le prezentăm pe cele mai accesibile.

Traseu: Plaiul Foii – Refugiul Șpirlea – La Zaplaz – Umerii Pietrei Craiului – Marele Grohotiș – Cerdacul Stanciului

  • Lungimea traseului: 15 kilometri;
  • Durata: aprox. 9 ore;
  • Nivelul de dificultate: ușor spre mediu;
  • Marcaj: bandă verticală roșie, triunghi albastru.

Este unul dintre cele mai frumoase trasee din Piatra Craiului. Merită să-l parcurgi ca să vezi stâncile cu forme spectaculoase din punctele La Zaplaz, Marele Grohotiș și Cerdacul Stanciului – vei vrea cu siguranță să le fotografiezi și poți face multe poze splendide de pe traseu.

Circuit: Satul Peștera – Casa Folea – Șaua Joaca – La Table – Pădurea Înaltă – Stâna Petrului – Casa Folea – satul Peștera

  • Lungimea traseului: 13 kilometri;
  • Durata: aprox. 5 ore;
  • Nivelul de dificultate: ușor;
  • Marcaj: cruce roșie și triunghi galben.

Circuit: Fântâna lui Botorog – Prăpăstiile Zărneștilor – Cheile Pisicii – Cabana Curmătura – Poiana Zănoaga – Fântâna lui Botorog

  • Lungimea traseului: 13,5 kilometri;
  • Durata: aprox. 5 ore;
  • Nivelul de dificultate: ușor spre mediu;
  • Marcaj: cruce roșie, triunghi galben, bandă verticală galbenă.

Unde te cazezi? Alege Transylvanian Inn pentru peisaje superbe, confort deplin și delicii culinare din ingrediente locale!

Dacă vrei să explorezi împreună cu prietenii Prăpăstiile Zărneștiului și împrejurimile, vila Transylvanian Inn din Predeluț este o alegere excelentă.

Camerele confortabile au balcoane cu vederi de vis către Castelul Bran, Cetatea Râșnov, munții Bucegi și Piatra Craiului. Restaurantul este renumit pentru bunătățile preparate din ingrediente locale și are o terasă cu priveliști spectaculoase.

Micul-dejun bogat este inclus, așa că puteți pleca la drum cu toată energia. Puteți reveni la prânz pentru o masă delicioasă sau dacă vreți să faceți un picnic în aer liber puteți cere să vi se pregătească mâncare la pachet. Seara vă veți delecta cu alte delicatese și vă puteți relaxa în voie pe terasa restaurantului, în grădină sau în „Biblioteca la înălțime“, cu o vedere panoramică superbă.

Pentru detalii și rezervări vizitează https://transylvanianinn.ro.

Cerere rezervare

Suita deluxe
Apartament
Camere duble superioare
Camere duble standard

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de confidențialitate și Termenii și condițiile Google.