Satul Bran este localitatea de reședință a comunei cu același nume din județul Brașov, situat în inima Transilvaniei. Branul se află la 29 de kilometri distanță față de centrul orașului Brașov și este celebru pentru castelul legendar care domină așezarea. Pe lângă atracțiile turistice importante, aici vei descoperi peisaje de vis, tradiții și specialități culinare unice.
Castelul Bran are un aspect romantic și o istorie tumultuoasă de aproape opt secole. Ridicată în vârful stâncii ce veghează Trecătoarea Branului, între munții Bucegi și Piatra Craiului, vechea fortăreață este înconjurată de peisaje mirifice. În muzeul de patru etaje sunt expuse colecții de mobilier, costume, arme și armuri. Domeniul castelului mai cuprinde Parcul Regal, Casa de ceai, Casa administratorului și Casa Principesa Ileana. Prin istoria sa plină de evenimente și personaje marcante, frumusețea clădirilor și a peisajelor, dar și legendele sale fascinante, Castelul Bran este unul dintre cele mai îndrăgite obiective turistice din România, cu peste 500.000 de vizitatori anual.
Mănăstirea Bran se află în vârful Dealului Balaban și îți oferă de jur-împrejur priveliști superbe spre munții Bucegi, Piatra Craiului, Postăvaru și Leaota, către Măgura Codlei și câmpia Transilvaniei. Locul are o încărcătură istorică aparte: aici sunt comemorați ostașii români care și-au dat viața apărând culoarul Rucăr-Bran în Primul Război Mondial; în cinstea lor a fost ridicată troița din vecinătatea bisericii.
Cascada Chișătoarea, învăluită într-o vegetație luxuriantă, se află pe traseul pitoresc al Cheilor Moieciului. Urmând pârâul Turcului ajungi într-un mic paradis natural, unde poți observa cum țâșnesc din stâncă două fire de apă care se transformă apoi în șiroaie de 15-20 metri. Specificul cascadei este dat de formațiunile de travertin alcătuite din depuneri de carbonat de calciu: fenomenul carstic a determinat crearea Rezervației naturale bio-geologice Cheile Moieciului - cascada Chișătoarea.
Muzeul Național Bran adăpostește o colecție valoroasă de obiecte cu care Regina Maria a României și-a decorat cândva reședința preferată, Castelul Bran. Aici poți vedea cum arătau odinioară dormitorul regal, o parte a salonului de muzică și o secțiune din minunata bibliotecă, serviciul de ceai al suveranei și obiectele de cult pe care le iubea.
Muzeul Satului din Bran se află pe domeniul celebrului castel din localitate și adăpostește exemple valoroase de arhitectură și tehnică populară, reprezentative pentru această veche zonă de graniță. De la locuințe, anexe gospodărești, unelte, instalații de prelucrare a lemnului și lânii până la mobilier, obiecte de artă populară și costume tradiționale, exponatele prind viață și deapănă poveștile comunităților din trecut, cu credințele, obiceiurile și valorile lor.