Castelul Bran, un loc plin de încărcătură istorică, unde priveliștea te aduce înapoi în timp, iar zidurile acestuia te fac să cunoști istoria fără măcar să o fi auzit vreodată. Castelul Bran se situează la mai puțin de 30 km de Brașov, pe șoseaua ce pornește din vechiul cartier Bartolomeu și leagă Brașovul de Câmpulung. Castelul Bran este construit pe o stâncă, într-un punct cheie din punct de vedere strategic. În prezent, în muzeul de patru etaje sunt expuse colecții de mobilier, costume, arme și armuri, iar Domeniul Bran cuprinde, de asemenea, Parcul Regal cu cele două lacuri, Casa de ceai, Casa administratorului și Casa Principesa Ileana.
Mănăstirea din Bran, construită în cinstea soldaților care și-au pierdut viața aici în Primul Război Mondial. E înainte de toate un loc de veghe, care aduce pacea în toate cele 4 zări. Un loc unde îți gășești pacea dacă ajungi aici din când în când. Minunăţia este că poți vedea spre răsărit. Acolo unde se văd Bucegii şi o parte din Bran, iar dincolo câmpia Transilvaniei, ca un platou neted şi brăzdat de case.
Cascada La Chișătoarea, unde vegetatia se termina brusc fiind înlocuita de un perete de stâncă, iar firisoarele de apa se preling, fie cad cu putere de pe surplomba. Urmând pârâul Turcului poți ajunge într-un adevărat paradis, poți observa cum țâșnesc din perete doua fire de apa, urmând să se revarse în cascade de 15-20 metri. Fenomenul carstic de suprafata este unic in zona, fiind favorizat de depunerile de carbonat de calciu sub forma de travertin constând în mai multe fire de ape care cad, mai întai pe oz onă acoperită de vegetație.
Muzeul Național Bran, cadru expozițional menit să redea atmosfera din perioada interbelică, locul în care vizitatorii au privilegiul de a admira piese originale care au aparținut reginei Maria, precum obiecte de cult, serviciul de ceai al suveranei, reconstituirea dormitorului regal, dar și un fragment al salonului de muzică împreună cu minunata bibliotecă regală.
Muzeul Satului din Bran, situat în curtea castelului Bran este conceput ca un muzeu în aer liber cu rolul de a prezenta principalele tipuri de gospodarii si locuinte, anexe gospodaresti, constructii economice si instalatii de prelucrarea lemnului si a tesaturilor de lana. Piesele de mobiler, elemente de decor, dar și portul popular evidențiază diferitele etape de evolutie a societății. Un loc în care istoria este simțită și trăită la fiecare pas.
Tot la Bran găsiți centrele de echitație ” Herghelia Haiducilor“ și ”Dracula Danes“ locuri pline de veselie unde vă puteți bucura de plimbări în natură, alături de compania haiducilor ce abia așteaptă să vă arate împrejurimile, dar și de lecții de echitație fie că sunteți începători sau avansați
Bran
Bran
Bran
Bran
Bran
Zărnești deschide porțile spre bijuteria Carpaților românești, masivul Piatra Craiului – un castel de calcare și păduri dese, unde decorul natural sălbatic se îmbină cu tradițiile locului, creând cadrul ideal de petrecere al vacanțelor.
Piatra Craiului este o creastă calcaroasă cu lungimea de 25 km, cu altitudinea maxima în Vf. La Om (Piscul Baciului)-2238 m., făcând parte din Carpații Meridionali.
Parcul Național Piatra Craiului are scopul de a proteja și conserva unele eșantioane de ecosisteme reprezentative spațiului biogeografic național care cuprinde elemente naturale cu valoare deosebită sub aspect fizico-geografic, floristic, faunistic, hidrologic, paleontologic, oferind posibilitatea vizitării în scopuri științifice, recreative, educative și turistice.
Masivul a devenit rezervație naturală in 1938 (440 hectare), însă suprafața protejată s-a extins, iar în anul 1990 este declarant parc național, suprafața totală a acestuia fiind de 14766 hectare.
Elevația și tectonica au favorizat o intensă carstificare fiind peste 500 de peșteri și avene, iar versantul vestic este o comoară geomorfologică, abrupturile și zonele lipsite de vegetație amplificând sălbăticia zonei.
În Parcul Național Piatra Craiului sunt cunoscute 119 specii și subspecii de plante superioare, dintre care 53 sunt specii endemic carpatice, endemic strict local fiind Garofița Pietrei Craiului (Dianthus callizonus).
Fauna este diversă, dintre nevertebrate fiind prezente 35 de specii endemice, iar fauna piscicolă prezintă specii tipice apelor de munte. Au fost identificate 111 specii de păsări, iar fauna de mamifere mici este foarte bine reprezentată (21 specii de lilieci). Parcul național găzduiește însă o populație bogată de carnivore mari: urs, lup, râs, studiile arătând existența a trei culoare de circulație ale acestor specii între masivele Piatra Craiului și Bucegi.
Parcul Național se poate vizita individual sau în tururi ghidate fiind marcate 42 de trasee turistice pentru drumeții și 11 trasee pentru cicloturism.
Deschis în anul 2005, Sanctuarul de urși “Libearty” este cel mai mare proiect de bunăstare al animalelor din Europa, un colț de rai pentru urșii maltratați. Urșii din sanctuar au fost salvați de la o viată crudă și abuzivă în captivitate, fiecare urs având o poveste impresionantă.
“Libearty” reprezintă în prezent căminul a peste 130 de urși, el fiind recunoscut ca cel mai etic sanctuar din lume, desfășurat pe o suprafață de 70 hectare de pădure de stejar cu copaci în care urșii se cațără, cu piscine în care urșii se bălăcesc, cu o hrană adecvată conform dietelor veterinarilor.
Prăpăstiile Zărneștiului reprezintă un canion îngust, de o frumusețe aparte. Este un loc perfect în care să ieși în natură cu întreaga familie și cu prietenul tău patruped. Sunt peisaje uluitoare – indiferent de anotimp, aer curat si uneori capre negre.
Prapastiile / Cheile Zărneștiului se află în Parcul Național Piatra Craiului. Accesul se face cel mai ușor prin orașul Zărnești: strada Râului – Valea Prăpăstiilor.
Foarte mulți turiști parchează mașina la Fântâna lui Botorog, deoarece din acest punct începe traseul spre Cabana Curmătura.
Traseu: Fântâna lui Botorog – Poiana Zănoaga – Cabana Curmătura – Prăpăstiile Zărneștilor – Fântâna lui Botorog (6h)
ZARNESTI
Râșnov, situat în centrul țării, în partea superioară a Țării Bârsei, la poalele masivului Postăvaru, la mică distanță de Munții Bucegi și Piatra Craiului și la capătul nordic al culoarului…
Rucăr, Bran și Cheia Predeal, orașul Râșnov păstrează de peste veacuri același iz istoric al unui burg prosper.
Cetatea Râșnov, este una dintre cele mai bine păstrate cetăți țărănești din Transilvania, Ea datează din secolul al XIV-lea și controla accesul în Transilvania dinspre Valea Râșnoavei. Drumul Branului a fost supravegheat militar și după alungarea cavalerilor teutoni. În anul 1427, împăratul Sigismund de Luxemburg a vizitat cetatea Râșnov și a trecut-o în administrarea comunității locale. Aceasta este declarată monument istoric, iar în zilele noastre și-a păstrat câteva elemente arhitecturale care amintesc despre fortificațiile ce au rezistat asediilor.
Peștera Valea Cetății este relativ noua in circuitul turistic. Nu știm cât timp i-a luat apei să sape în stâncă, să construiasca galerii și să modeleze cu calcar unele din cele mai frumoase formatiuni, dar știm sigur că a rezultat un loc minunat cum doar în basme mai poți găsi. Ce o face si mai deosebita? Acustica! Acesta este și motivul pentru care Filarmonica din Brasov organizează concerte fără nici un sistem de sunet.
Funicular Cetate este ascensorul pe plan înclinat, care face legătura între centrul istoric al orașului Râșnov și Cetatea Medievală Râșnov. Acesta poate transporta până la 800 de persoane pe zi, astfel că toţi cei care vor să ajungă la cetate se pot bucura de priveliştea oraşului Râşnov.
Dino Parc este cel mai mare parc cu dinozauri din Sud-Estul Europei, dar și un muzeu în aer liber, unic în România. Pe lângă traseul impresionant cu 100 de dinozauri, parcul dispune și de locuri de joacă pentru copii, căsuțe în copaci cu expoziții științifice, un cinematograf 9D și un cinematograf 360°, trasee de aventură, tiroliană, labirint cu lasere, soundbox, expoziții unicat și alte zone interactive.Permanent sunt aduse noi expoziții științifice, naționale și internaționale.
Eleganță, forță, noblețe, inteligență, frumusețe...ce animal întruchipează toate aceste atribute daca nu calul? Tot în Râșnov vă puteți bucura și de centrele de echitație "Cristina“ și ” Diana“ ce vă așteaptă cu experiențe de neuitat alături de cele mai nobile animale.
RASNOV
Brașov este municipiul de reședință al județului cu același nume, Transilvania, România, format din localitățile componente Brașov (reședința) și Poiana Brașov. Acesta este unul dintre …
cele mai frumoase orașe din România, dar și reprezentativ pentru istoria și cultura românească.
Piața Sfatului cu frumoasele ei case cu arcade ar putea spune multe povești, precum și că în piață a existat Stâlpul infamiei, unde au fost judecate și vrăjitoarele și se aplicau public pedepse corporale vinovaților de diferite fapte. Târgurile au fost organizate aici de sute de ani, fiecare marfă avându-și locul ei. În timp s-au păstrat câteva din denumirile caracteristice de atunci: Târgul Grâului, Târgul Cailor, Târgul Boilor, Șirul Florilor, Șirul Fructelor, Șirul Inului, Șirul Botelor. Lunea și mai ales vinerea dimineața erau zilele destinate târgurilor. Dintre legendele legate de Piața Sfatului s-a păstrat și una care povestește că acolo ar fi fost pedepsită Katarina, o tânără de 17 ani, marea iubire a lui Vlad Țepeș. Vinovată de a se fi îndrăgostit de un bărbat însurat, Katarina a fost dusă în Piața Sfatului și tunsă, dar în cele din urmă a fost eliberată.
Biserica Neagră, imaginea ei e copleșitoare și ți se întipărește pe retină coborându-ți în suflet pentru totdeauna. Sunt șase sute de ani de când clopotele Bisericii Negre răsună în fiecare duminică. Această este centrul spiritual al comunității săsești din Brașov, fiind în același timp cea mai de seamă scenă a reformei ecleziastice din Transilvania și leagănul culturii umaniste pentru regiune.
Edificiul măsoară 89 de metri lungime și 38 de metri lățime, dimensiunile sale considerabile permiţând participarea la slujbe pentru circa 5.000 de persoane.
Strada Sforii este o străduță îngustă între străzile Cerbului și Poarta Schei a cărei existență este atestată în documentele din secolul XVII, a fost un simplu coridor de trecere între Poarta Schei și Piața Sfatului. Legenda spune că în perioada medievală, aici se ascundeau tinerii îndrăgostiți ai căror părinți nu erau de acord cu relația lor.Legenda care a rezistat peste ani spune că tinerii îndrăgostiți care se sărută pe Strada Sforii sunt destinați să rămână împreună toată viața.
Prima școală românească din Transilvania se află în Braşov, în interiorul curții Bisericii Sfântul Nicolae din cartierul istoric Scheii Brașovului, care începe chiar de la porţile Ecaterina şi Schei ale Cetăţii Braşovului. Aici s-au ţinut primele cursuri de limba română, în 1583, iar diaconul Coresi şi-a putut tipări primele cărţi în limba română, în Transilvania. Actuala clădire datează din anul 1760, fiind declarată monument istoric, alături de întreg ansamblul arhitectural. În prezent edificiul adăpostește “Muzeul Prima Școală Românească”.
Tâmpa este un munte care aparține de masivul Postăvaru, localizat în sudul Carpaților Orientali și înconjurat aproape în totalitate de municipiul Brașov. O drumeție de neuitat, plină de aer curat și natură în toate formele ei, la sfârșitul căreia vă puteți bucura de o priveliște minunată către Brașov.
Poiana Brașov este cea mai renumită stațiune pentru sporturile de iarnă din România și totodată un important centru turistic internațional. Ea dispune de 9 pârtii de schi, cu grade diferite de dificultate, iar aerul de aici este pur și simplu un medicament natural pentru suflet și nu numai, fiind puternic ozonat, lipsit de praf si particule care provoaca alergii este recomandat pentru tratarea diferitelor probleme de sănătate.
Tot în Poiana Brașov puteți găsi Centrul de echitatie ” Spiritul Cailor“, un loc în care veți învăța cum să iubiti natură alături de cei 10 cai cu boturi catifelate care vă așteaptă să le dați morcovi și să vă poarte în excursii prin locuri unde vă puteți conecta cu natura.
Aflată în Piaţa Sfatului, Casa Negustorilor era destinată comerţului şi a breslei batusilor. „Batus” era denumirea dată micilor negustori, care aveau ca îndeletnicire comerţul cu amănuntul. Arhitectura Casei Negustorilor a avut cel mai mult de suferit în urma marelui incendiu din anul 1689, iar aspectul actual a fost dobândit odată cu restaurările petrecute în perioada 1759-1847. După dispariţia breslelor, edificiul a avut alte întrebuinţări, astăzi, în el fiind amenajate un restaurant, o cafenea şi nişte galerii comerciale.
Cetățuia a slujit drept adăpost pentru brașovenii nevoiți să fugă din calea habsburgilor. Neșansa face ca garnizoanele habsburgice să ocupe cetatea, și, astfel instalați, au asuprit vreme îndelungată orașul. Cetatea este ca un labirint de străduțe destul de reduse ca număr, dar suficient cât să-i dea un farmec aparte.
BRASOV
BRASOV
BRASOV
BRASOV
BRASOV
BRASOV
BRASOV
SATELE MAGURA SI PESTERA
SATELE MAGURA SI PESTERA
La Bran găsiți centrele de echitație ”Herghelia Haiducilor“ și ”Dracula Danes“ locuri pline de veselie unde vă puteți bucura de plimbări în natură, alături de compania …
haiducilor ce abia așteaptă să vă arate împrejurimile, dar și de lecții de echitație fie că sunteți începători sau avansați.
CENTRE DE ECHITATIE
CENTRE DE ECHITATIE
Website realizat și întreținut de
Kooperativa