Publicat la
Comuna Moieciu: o oază de liniște și un loc plin de tradiții
Comuna Moieciu se bucură de o amplasare privilegiată în culoarul Rucăr-Bran, mărginit de munții Bucegi și Piatra Craiului, pe vechea rută care unea Transilvania și Muntenia.
Peisajele sunt spectaculos de frumoase, localitățile sunt pitorești și întreaga zonă este plină de atracții naturale, monumente istorice și obiectivele turistice.
Oamenii harnici ai locului au păstrat multe tradiții, meșteșuguri și rețete din strămoși, în special cele legate de oierit, prelucrarea lânii și lemnului, dar mai ales de bucatele gustoase din lapte, carne, fructe de pădure sau de grădină, legume, ciuperci ș.a.m.d.
Aici te poți bucura de tihna zonelor izolate sau a satelor liniștite, poți face drumeții, călărie, ciclism ș.a. sau poți vizita o mare varietate de locuri frumoase și atracții interesante, de la Castelul Bran la Cascada Chișătoarea sau la Peștera Liliecilor.
Despre comuna Moieciu
Zona Bran este împărțită administrativ în trei comune: Bran, Moieciu și Fundata.
În structura sa actuală, comuna Moieciu datează din 1968, când s-a făcut ultima reformă administrativă, și are în componență șase sate:
- Moieciu de Sus;
- Cheia;
- Moieciu de Jos (care este și localitatea de reședință);
- Drumul Carului;
- Peștera;
- Măgura.
Comuna Moieciu se întinde pe 9.491 hectare, la o altitudine cuprinsa între 800 și 1.200 metri și cuprinde o suprafață împădurită de 5.482 hectare.
Datorită reliefului, în perioada comunistă suprafețele agricole nu au fost colectivizate, ceea ce le-a permis localnicilor să-și păstreze nealterate gospodăriile și obiceiurile tradiționale. Înainte de 1989 întreaga zonă a Branului era oarecum prosperă în comparație cu alte părți ale țării și apoi a luat avânt punându-și în valoare potențialul turistic.
Localizarea comunei Moieciu
Comuna Moieciu este situată aproape de centrul României, în județul Brașov, pe Culoarul Rucăr-Bran.
Față de satul Moieciu de Jos, centrul administrativ al comunei, distanțele sunt următoarele:
- de la București – 182 kilometri cu mașina pe drumul european E60;
- de la Brașov – 30 kilometri cu mașina, pe DN73;
- de la Bran și Transylvanian Inn – aprox. 10 kilometri cu mașina pe DN73/E 574 (maximum 15 min).
Poți ajunge la Moieciu de Jos cu autobuzul de la Brașov – Autogara 2 Bartolomeu, cu plecări la fiecare jumătate de oră de luni până vineri și din oră în oră în weekend.
Obiective turistice în împrejurimile comunei Moieciu
Comuna Moieciu are propriile sale atracții: o veche instalație tradițională pentru prelucrarea lânii, o piuă, un joagăr și o moară care sunt printre puținele piese originale din România rămase intacte.
Pe raza satul component Peștera se află Peștera Liliecilor, despre care vom povesti mai jos într-un capitol separat, iar satul Măgura adăpostește casa Runceanu, o frumoasă locuință tradițională din lemn.
În apropierea comunei poți vizita:
- Parcul Naţional Piatra Craiului;
- Parcul Natural Bucegi;
- Cheile Moieciului.
Parcul Naţional Piatra Craiului
Accesul în Parcul Naţional Piatra Craiului dinspre comuna Moieciu se face prin Zărnești.
Rezervația are o floră deosebit de valoroasă. Vara poți admira specii protejate ca garofița Pietrei Craiului, care nu se găsește nicăieri altundeva în lume, tisa, angelica, macul galben, floarea de colț, bulbucii, bujorul de munte sau gladiola sălbatică. În fânețe cresc orhidee de munte ca poroinicul, mâna Maicii Domnului, boziorul și stupinița.
Fauna de aici este bogată și variată, cu 216 specii de fluturi, 112 specii de păsări și 40 de specii de mamifere. Din ultima categorie poți observa: capre negre, urși, lupi, râși, căpriori, cerbi comuni, porci mistreți, bursuci, jderi de copac și de piatră, pisici sălbatice, vidre, veverițe ș.a. În peșterile și scorburile din rezervație își au adăpostul 21 de specii de lilieci, majoritatea sub regim strict de protecție.
Pe teritoriul Parcului Național Piatra Craiului au fost inventariate peste 800 de peșteri și grote, cele mai multe fiind închise pentru public. Aici există și cel mai adânc aven din România și cel aflat la cea mai mare altitudine din țara noastră (peste 2.000 metri), Avenul de sub Colții Grindului (-540 metri), inclus în cadastrul mondial al celor mai adânci goluri subterane.
Citește mai multe despre atracțiile zonei și legendele lor pe site-ul oficial al Parcului.
Parcul Natural Bucegi
Parcul Natural Bucegi este o arie protejată faimoasă în primul rând pentru Sfinxul și Babele, impozantele roci modelate de vânt, dar și pentru peisajele sale uimitoare, flora și fauna de o mare biodiversitate și populația numeroasă de urși.
Pe lângă masivul Bucegi, parcul include și porțiuni din munții vecini, de exemplu Leaota. Pe întreaga suprafață se află 15 vârfuri care depășesc 2.000 de metri, dintre care cel mai înalt este Vârful Omu, de 2.505 metri înălțime.
În Parcul Natural Bucegi poți parcurge numeroase trasee de drumeție, trasee tematice sau de cățărare, poți vedea peșteri (Peștera Ialomiței sau a Ialomicioarei), cascade (Urlătoarea) poți admira peisajele și poți face poze extraordinare din punctele de belvedere.
Unul dintre monumentele emblematice ale Bucegilor este Crucea de pe Caraiman, construită la 2.291 de metri altitudine între anii 1924-1928 pentru comemorarea eroilor din Primul Război Mondial.
Vezi mai multe detalii, programul și condițiile de vizitare pe site-ul oficial al parcului.
Cheile Moieciului
Cheile Moeciului au peisaje naturale spectaculos de frumoase, o faună și o floră luxuriante, cascade și izvoare fermecătoare. Pentru protejarea tuturor acestor comori, zona a fost declarată rezervație naturală bio-geologică.
Rezervația se află în apropierea comunei Moieciu, la 8 kilometri de Bran și 30 kilometri de Brașov. Aici poți parcurge trasee turistice cu priveliști splendide și poți vedea Cascada Chișătoarea, mult mai frumoasă decât îi este numele dat de localnici.
Specificul cascadei (și unul din motivele pentru care rezervația se numește bio-geologică) este dat de formațiunile de travertin alcătuite din depuneri de carbonat de calciu.
Locurile merită vizitate în orice anotimp, dar iarna apele cascadei îngheață și dau naștere unor forme spectaculoase, cu luciri feerice.
Peştera Liliecilor
Peştera Liliecilor, sau Peştera cu lilieci (numită și Peştera Mare din satul Peştera sau Peştera Bădichii) se află la 5 kilometri de centrul comunei Moieciu, în aria satului Peștera.
Este ușor de vizitat: are o lungime de 370 metri din care 109 metri galerie activă și o denivelare de 10 metri. Temperatura nu este foarte scăzută, umiditatea este moderată și nu ai nevoie de echipament special în afară de o lanternă.
Accesul se face printr-un culoar îngust care duce la o grotă cu planșeu ascendent. De aici pornește o galerie de 15 metri care se termină cu un horn. Interiorul este decorat cu diverse formațiuni calcaroase, camerele au pereți de nuanțe diferite, iar pe jos se prelinge un pârâiaș noroios. Și da, ai ghicit, locatarii permanenți sunt câteva colonii de lilieci.
Peștera s-a format prin eroziune: unul dintre afluenții pârâului Văii cu Cale (devenit între timp curs de apă temporar) și-a croit drum prin muntele de calcar.
Trasee turistice în zona comunei Moieciu
Din comuna Moieciu pornesc două trasee turistice care merită explorate:
- Satul Peştera (Casa Folea) – Prăpăstiile Zărneştilor
- Lungime: aprox. 4 kilometri
- Dificultate: mică-medie
- Durată: aprox. o oră
- Marcaj: bandă roșie
- Accesibil: tot timpul anului.
Este un traseu foarte pitoresc, de pe care vei avea perspective superbe spre toată Valea Moieciului și spre Bucegi. Zona Prăpăstiile Bucegilor este spectaculos de frumoasă, cu o porțiune de drum neted mărginit de stânci amețitor de înalte și abrupte.
- Moieciu de Jos (altitudine 800 m) – Sat Peştera (1.130 m) – Cabana Casa Folea (1.200m) – Şaua Joaca (1.437m) – La Table (1.415m) – Prăpăstiile Zărneştilor – Cabana Gura Râului (740 m) – Zărneşti
- Lungime: aprox. 21 kilometri
- Dificultate: medie-ridicată
- Durată: aprox. 5h 30m
- Marcaj: cruce roșie
- Accesibil: tot timpul anului.
Deși lungă, ruta este deosebit de frumoasă. Ca să scurtezi timpul cu o oră poți merge cu mașina pe drumul asfaltat de la Moieciu la Cabana casa Folea. Sau poți parcurge pe jos tot traseul și la întoarcere să te aducă cineva cu mașina de la Zărnești.
Unde te cazezi? Alege Transylvanian Inn și oferă-ți tot confortul pentru o experiență montană de excepție!
Dacă vrei să explorezi împreună cu prietenii zona comunei Moieciu, poate fi o idee excelentă să vă cazați în Bran, la vila Transylvanian Inn. Camerele confortabile au balcoane cu priveliști de vis către Castelul Bran, Cetatea Râșnov, munții Bucegi și Piatra Craiului. Restaurantul are un meniu cu bunătăți deosebite și o terasă cu panoramă superbă.
De la Transylvanian Inn și până la Moieciu de Jos faci cam 15 minute cu mașina (aprox. 10 kilometri pe DN73/E 574). Dacă plecați dimineața, după savurosul mic-dejun inclus, aveți destul timp să explorați comuna și Cheile Moieciului, să vedeți cascada Chișătoarea și/sau Peștera Liliecilor.
Puteți face și un picnic. Rugați personalul să vă pregătească pachete cu bunătăți făcute în casă, specialități din carne, brânzeturi, legume și fructe de la producători locali.
La cină vă așteaptă delicii culinare, un desert memorabil și un vin bun pe care-l puteți savura pe terasă, în grădină sau în intimitatea bibliotecii cu vedere panoramică.
Pentru detalii vizitează https://transylvanianinn.ro.