Povestea Cetății Râșnov

Publicat la

Istoria Cetății Râșnov. Legenda fântânii și alte curiozități

Situată în inima munților Carpați, Cetatea Râșnov este un ansamblu fortificat deosebit, ce se înalță pe un deal calcaros din orașul Râșnov și oferă o panoramă absolut încântătoare asupra regiunii. Odată ce vei păși în interiorul acestei fortărețe medievale, vei fi transportat înapoi în timp și vei avea ocazia să retrăiești istoria acestui loc. Zidurile înalte și turnurile masive, care au rezistat secole întregi, te invită să explorezi tainele și secretele lor. Bastioanele și muzeul îți deschid porțile către o lume captivantă a istoriei, în care fiecare obiect expus are propria poveste de spus.

Astfel, indiferent dacă ești pasionat de istorie sau pur și simplu vrei să te relaxezi în mijlocul naturii, Cetatea Râșnov promite să-ți ofere o experiență de neuitat. Descoperă din acest articol tot ce ai nevoie să știi înainte să o vizitezi!

Scurt istoric al Cetății Râșnov

Istoria Cetății Râșnov spune o poveste care se întinde pe parcursul mai multor secole și este plină de evenimente fascinante. Aceasta continuă să captiveze și să inspire turiștii, chiar și în zilele noastre, transformând cetatea într-un adevărat reper cultural al regiunii.

Prima mențiune despre cetatea țărănească din Râșnov datează încă din anul 1335, în timpul unei invazii tătărești în Țara Bârsei. În acele vremuri zbuciumate, întreaga regiune a fost grav afectată, însă cetatea Râșnovului a rămas în picioare, alături de fortificațiile de pe dealul Tâmpa din Brașov. Datorită zidurilor solide și bine întreținute, aceasta a asigurat supraviețuirea locuitorilor care s-au adăpostit înăuntrul zidurilor lor.

De-a lungul secolelor, această cetate a fost asediată de mai multe ori de către trupele otomane și tătărești. Cu toate acestea, chiar și în cele mai dificile circumstanțe, locuitorii și apărătorii acesteia au luptat în continuare, dând dovadă de curaj, determinare și sacrificiu.

În 1612, fortăreața a fost ocupată de Gabriel Bathory, principele Transilvaniei, într-o campanie militară împotriva sașilor transilvăneni. Sub presiunea armatei lui sale, fruntașii comunității din Râșnov au predat cetatea cu speranța că vechile privilegii vor continua să fie respectate. Ulterior, au urmat încercări de recucerire, iar în 1613 Râșnovul a reluat stăpânirea asupra acesteia, după o înțelegere cu Gabriel Bathory. 

Perioada ulterioară a adus noi provocări atât pentru cetate, cât și pentru locuitorii săi. Campania trupelor turcești, alături de armata lui Constantin Brâncoveanu și epidemia de ciumă care a urmat au adus multă suferință, afectând întreaga comunitate. Cu toate acestea, cetatea și-a recăpătat puterile și a fost folosită în continuare în secolul al XVIII-lea. Aceste evenimente accentuează reziliența și puterea comunității Râșnovului în fața adversităților istorice.

Unul dintre momentele remarcabile a fost descoperirea unui tezaur în anul 2001, care a fost ascuns timp de peste 400 de ani pe lângă unul dintre turnurile de piatră de la intrarea în cetate. Înăuntrul tezaurului erau monede de argint și alte obiecte valoroase, oferind astfel o mărturie a bogăției și importanței economice din acea perioadă.

Legenda fântânii din curtea Cetății

După luptele din 1612, era nevoie de asigurarea unei surse stabile de apă, motiv pentru care s-a săpat direct în stâncă o fântână impresionantă, situată în centrul cetății. În povestea acesteia, se ascund fapte istorice impresionante, care au generat un adevărat mister în jurul ei și au intrigat numeroase generații.

Una dintre cele mai cunoscute legende despre fântâna cetății Râșnov spune că aceasta ar fi fost săpată de doi prizonieri turci, cărora li s-a promis eliberarea în schimbul muncii lor. Conform acestei legende, cei doi prizonieri ar fi muncit asiduu timp de ani întregi și în timpul săpăturilor scriau versete din Coran pe pereții fântânii. Atunci când au ajuns la adâncimea de 146 de metri, ei ar fi descoperit apa și ar fi fost eliberați conform promisiunii făcute. Totuși, documentele istorice și cercetările contrazic această legendă, dezvăluind că fântâna a fost realizată de meșteri locali, iar munca lor a durat mai multe decenii. Astfel, povestea celor doi prizonieri rămâne un mit, însă continuă să fascineze cu privire la originile și trecutul misterios al fântânii din curtea cetății Râșnov.

O altă legendă sugerează că în timpul asediului asupra cetății, locuitorii au aruncat în fântână saci plini cu galbeni, despre care se spune că ar putea fi încă acolo. Pe lângă această comoară bănească, există și povestea conform căreia fântână este de fapt un tunel secret care face legătura cu centrul orașului, iar la unul dintre capete se află Biserica Evanghelică.

În urmă cu șapte ani, Primăria Râșnov a angajat alpiniști pentru a curăța fântâna și au găsit lucruri inedite pentru acea vreme: de la două ghiulele, la vârfuri de săgeți sau obiecte ceramice.

Totuși, chiar și cu aceste descoperiri, adevăratul scop al fântânii rămâne încă neelucidat, iar întrebările continuă să apară în mintea tuturor celor care o vizitează.

Ce activități poți face – Trasee și obiective turistice

Cu siguranță te-ai gândit vreodată la ce locuri deosebite ar merita să vizitezi în Râșnov. Acest oraș încântător este plin de atracții turistice fascinante, care te vor fermeca instantaneu. Dacă te atrag aventurile și peisajele naturale, împrejurimile Râșnovului sunt alegerea ideală pentru tine.

Plimbare cu liftul

Liftul elvețian oferă o priveliște spectaculoasă asupra Râșnovului și îți dezvăluie peisaje captivante. Traseul acestuia are o lungime totală de 165 de metri, iar călătoria durează aproximativ două minute, cu o viteză de deplasare a cabinei de 2,5 metri pe secundă. 

Centrul vechi

Nu trebuie să ratezi plimbarea prin centrul istoric al Râșnovului! Aici vei fi impresionat de arhitectura tradițională a clădirilor și vei simți autenticitatea atmosferei românești. De asemenea, te poți bucura de gastronomia locală delicioasă într-una dintre numeroasele terase și restaurante din zonă.

Dino Parc

Dino Parc din apropierea centrului orașului Râșnov este o atracție captivantă pentru întreaga familie. Cu peste 50 de dinozauri în mărime naturală și o suprafață de 3,5 hectare, acest parc tematic oferă o experiență educativă și distractivă. Vizitatorii pot explora traseul printre reprezentările realiste ale dinozaurilor și se pot bucura de activități, precum săparea de fosile sau aventuri pe tiroliană și trasee de cățărare pentru o doză sănătoasă de adrenalină și mișcare în aer liber.

Peștera Valea Cetății

Peștera Valea Cetății te așteaptă cu un decor natural uimitor, alcătuit din formațiuni stâncoase impresionante și galerii subterane fascinante. Aici, poți explora lumea subterană admirând stalactite și stalagmite, simțind adrenalina explorării unei lumi necunoscute. Prețul accesibil, de 20 de lei pentru adulți și 10 lei pentru copii, face experiența și mai atrăgătoare pentru vizitatori.

Cheile Râșnoavei

Cheile Râșnoavei sunt cunoscute pentru formațiunile lor stâncoase spectaculoase, care atrag iubitorii de natură și aventură. Aici, pasionații pot să se bucure de activități precum escaladă, bungee jumping sau pur și simplu de o plimbare prin peisajele uluitoare. Printre atracțiile locale se numără și Poiana Narciselor, o arie protejată unde în primăvară poți admira câmpurile înflorite cu narcise sălbatice. Este cu adevărat un spectacol al naturii, o experiență care merită să fie trăită măcar o dată în viață.

Rezervația de urși de la Zărnești 

Rezervația de Urși Libearty Zărnești, situată aproape de Râșnov, este un sanctuar dedicat urșilor salvați din situații de captivitate sau condiții precare. Aici, acești urși salvați din grădini zoologice, circuri sau din condiții private primesc îngrijire adecvată și condiții de trai optime. Vizitatorii pot explora rezervația în tururi ghidate, unde pot afla mai multe despre istoricul fiecărui urs și pot contribui la susținerea lor prin achiziționarea de suveniruri. 

Traseul Râșnov – Peștera Râșnoavei

Traseul către Peștera din Râșnov începe din oraș, pe strada Romulus Cristoloveanu, și continuâ pe un drum asfaltat până la Biserica Sf. Nicolae, de unde se transformă într-un drum forestier. Pentru a explora peștera, care are mai puțin de 400 de metri, este necesar un echipament impermeabil, precum bocanci sau cizme, o lanternă și un rucsac mic. E recomandat să fii însoțit de un ghid sau de o persoană cu experiență, deoarece există zone în care va trebui să te târăști și peștera se poate inunda destul de des.

Traseul Valea Cetății – Peștera Râșnoavei

Traseul către Peștera Râșnoavei începe din zona parcării de pe DN1E, care deservește Cetatea Râșnov. După traversarea drumului național, vei urca pe o potecă betonată timp de aproximativ 100 de metri, urmând să te aventurezi printr-o frumoasă pădure de fagi și să ajungi într-o șa de munte, care îți va oferi o panoramă spectaculoasă asupra Țării Bârsei și a Munților Piatra Craiului. Traseul este marcat cu „cruce albastră” și întâlnește câteva drumuri forestiere, dar este esențial să urmezi marcajul pentru a nu te rătăci. Accesul în Peștera Râșnoavei este gratuit, însă intrarea poate fi dificilă și necesită experiență, mai ales în condiții de ploaie abundentă, când peștera se poate inunda ușor.

Traseul Valea Glajeriei – Cabana Mălăiești 

Pentru această drumeție, poți pleca din Râșnov cu mașina pe Valea Glăjeriei și parca în apropierea punctului de plecare pe traseu, la bariera care delimitează Parcul Natural Bucegi. De aici, urmează traseul marcat cu banda albastră, care te va duce în aproximativ 3-3 ore și 30 de minute la cabană. De asemenea, din Parcul Natural Bucegi poți opta și pentru alte trasee montane.

Cum ajungi la Cetatea Râșnov și care este programul de vizitare? 

Cetatea Râșnov este ușor accesibilă din diferite direcții și merită neapărat să o incluzi în itinerariul tău. 

Iată cum poți ajunge acolo:

De la intrarea în orașul Râșnov, pe Bulevardul Unirii, urci pe serpentine timp de aproximativ 15 minute până ajungi la porțile Cetății Râșnovului. Drumul poate fi parcurs cu mașina, la baza cetății existând o parcare cu plată.

Este important de menționat că momentan cetatea poate fi  vizitată doar în exterior, din cauza lucrărilor de renovare.

Program de vizitare și taxe de intrare la Cetatea Râșnov:

Acest obiectiv turisti poate fi vitat zilnic între orele 09:00-19:00, iar taxa de intrare este de 10 lei/adult, 5 lei/copil sau elev (max. 18 ani) și 3 lei/grupuri școlare.

Alte aspecte importante de știut sunt:

  • Taxa fotografiat sau filmat: 5 lei
  • Fise pentru binoclu (dispus pe locul punctului de observație al Cetății): 2 lei

Așadar, Cetatea Râșnov nu este doar un simplu obiectiv turistic, ci un loc care te invită să te pierzi în poveștile sale fascinante, să te conectezi cu rădăcinile acestor meleaguri și să trăiești o experiență cu adevărat memorabilă. Deci, ia-ți timp să iei pulsul atmosferei și să te bucuri de fiecare detaliu! 

Întrebări și răspunsuri frecvente

Q: Cine a construit Cetatea Râșnov?

Cetatea Râșnov a fost construită inițial de către sașii și Cavalerii Teutoni între anii 1211-1225. 

Q: Cu ce se urcă la Cetatea Râșnov?

Există 3 opțiuni prin care poți urca la Cetatea Râșnov: urcarea pe jos, utilizarea mijloacelor de transport sau folosirea mașinii personale.

Surse: infoghidromania.com, ghidlocal.com, wikipedia.org

Cerere rezervare

Suita Deluxe
Apartament
Cameră Dublă superioară
Cameră Dublă standard

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de confidențialitate și Termenii și condițiile Google.