Publicat la
Excursie de o zi la Fundata, un fost sat de graniță

-
Cuprins
Comuna Fundata (județul Brașov) se află pe culoarul Rucăr-Bran, între munții Bucegi și Piatra Craiului. Este așezarea rurală aflată la cea mai mare altitudine din țară: 1.360 metri, cu locuințe aflate la peste 1.400 de metri înălțime.
Satele componente sunt Fundata (localitatea de reședință a comunei), Fundățica și Şirnea, care se întind pe o suprafață de 3.681 hectare. Împreună cu comunele Bran și Moieciu, Fundata alcătuiește zona Bran, parte din Parcul Național Piatra Craiului.
Am povestit despre Șirnea, iar acum îți prezentăm Fundata, satul învecinat, care are și el peisaje idilice, tradiții bogate, un mic muzeu etnografic, produse culinare delicioase, dar și câteva atracții în plus.
Despre Fundata
Fundata, la fel ca alte sate din împrejurimi, a fost la începuturi o așezare de păstori. Este un sat tipic de munte, cu locuințe răsfirate pe distanțe mari. Clima este temperată, cu ierni blânde și veri fără zile caniculare, iar aerul este puternic ozonat.
Între comunele Fundata (jud. Brașov) și Dâmbovicioara (jud. Argeș) trecea vechea graniță dintre Ardeal și Țara Românească, apoi dintre Austro-Ungaria și România. La Fundata hotarul geopolitic trecea chiar prin curțile oamenilor: era ceva obișnuit de exemplu ca un gospodar să-și ia găleata din Transilvania ca să-și adape calul în Țara Românească.
Pe raza celor două comune, în apropierea fostei vămi de la Giuvala, s-au dat lupte grele în Primul Război Mondial. Poți vedea rămășițe din vechile tranșee și lăcașuri de mitralieră.
Potrivit unor surse, Fundata a fost prima localitate din Ardeal eliberată de trupele române, în august 1916. Aici și-a dat viața pe 14 august 1916 primul ofițer român căzut la datorie în Primul Război Mondial, colonelul Gheorghe Poenaru-Bordea. În memoria lui și a celorlalți militari români uciși în luptele pentru eliberarea localității a fost ridicat Monumentul eroilor din curtea dispensarului sătesc.
În 1973 Fundata, Șirnea și alte 12 localități din România au fost incluse de regimul comunist într-un prim lot experimental de sate turistice. Întreaga comună a scăpat de colectivizare, astfel încât și-a păstrat arhitectura populară și tradițiile.
După 1990 zona s-a dezvoltat, agroturismul a luat amploare și acum Fundata este un sat fermecător, care are multe de oferit oaspeților.
Cum ajungi în satul Fundata

Îți prezentăm cele mai bune rute ca să ajungi la Fundata. Drumurile sunt foarte frumoase, în special pe segmentul Bran – Moieciu – Fundata.
De la Bran:
- Ruta: DN73/E574.
- Distanța: 18,5 kilometri
- Durata: aproximativ 25 de minute.
De la Brașov:
- Ruta: DN73/E574.
- Distanța: 49,1 kilometri
- Durata: aproximativ o oră.
De la București:
- Ruta: DN1/E60, apoi DN73A și DN73/E 574
- Distanța: 204,9 kilometri
- Durata: aproximativ 3 ore și 10 minute.
Obiective turistice în satul Fundata și împrejurimi

Fundata, Șirnea și Fundățica merită explorate pentru frumusețea deosebită a satelor și peisajelor din jur. Îți recomandăm să aloci mai mult timp ca să vezi Șirnea cu toate atracțiile ei, inclusiv activitățile turistice și sărbătorile populare.
La Fundata există o sărbătoare deosebită: Focul lui Sumedru, care are loc în fiecare an în noaptea de 25 spre 26 octombrie, înainte de ziua Sfântului Dumitru, ocrotitorul păstorilor. Tinerii fac un foc imens pe o culme din sat și au loc diverse manifestări ritualice, deoarece sărbătoarea are origini precreștine și este menită să încălzească spiritele celor care nu mai sunt, să-i protejeze pe cei prezenți și să aducă prosperitate comunității peste iarnă și în anul următor.
Muzeul etnografic Casa Familiei Stoian din Fundata este o mică bijuterie locală – o colecție particulară de costume și obiecte populare expusă într-o casă veche și fermecătoare. Se poate vizita la cerere, individual, sau în grup, ca obiectiv pe traseele ecoturistice despre care îți povestim mai jos.
De la Fundata poți face mici excursii ca să vizitezi:
- Lacul fără Fund;
- Cheile Grădiștei;
- Cheile Dâmbovicioarei și Peștera Dâmbovicioara;
- Moieciu;
- Parcul Național Piatra Craiului;
- Prăpăstiile Zărneștilor;
- Peștera Liliecilor ș.a.
Cheile Grădiștei

Cheile Grădiștei se află la poalele Munților Piatra Craiului, între comunele Moieciu de Jos și Fundata. Râul Grădiștea a săpat acest canion de 10 kilometri lungime care astăzi este străbătut de un drum asfaltat, ușor de parcurs în orice anotimp.
Zona are o vegetație luxuriantă și este presărată cu izvoare, cascade și peșteri. Poți face numeroase trasee de drumeție și poți profita de oferta bogată de servicii de agrement care include alpine coaster, tiroliană, escaladă, rapel, canioning, ski, snowboarding, săniuș ș.a. Dacă dorești să te relaxezi ai de ales între numeroase restaurante, terase și cafenele, iar la Complexul turistic Cheile Grădiștei găsești și un centru de spa & wellness.
Peștera Dâmbovicioara
Peștera Dâmbovicioara s-a format prin acțiunea pârâului cu același nume, care a cioplit rocile calcaroase care datează din Jurasic și fac parte din Masivul Piatra Craiului. Între timp apa și-a schimbat cursul și susură în afara stâncii.
Peștera este amenajată pentru accesul public și este ușor de vizitat pe un traseu de aproximativ 150 metri. Interiorul cu stalactite și stalagmite este iluminat în diverse culori, iar într-o nișă poți vedea osemintele de Ursus spelaeus (ursul cavernelor) descoperite aici.
Accesul se face foarte ușor din drumul care străbate Cheile Dâmbovicioarei. Vizita durează aproximativ 20 de minute și se face sub îndrumarea unui ghid care îți va spune multe detalii interesante.
Lacul fără fund
Lacul Fără Fund din satul Fundata (a nu se confunda cu alte lacuri fără fund din țară, căci așa mai este numit de exemplu și Lacul Vulturilor din munții Siriului) este un crater cu apă înconjurat de vegetație. Legenda locală spune că oamenii și animalele care au căzut în lac au dispărut pentru totdeauna.
Ca să ajungi acolo mergi pe traseul T5 Fundata – Fundățica – Lacul fără Fund, marcat cu omuleț portocaliu. Fii atent să nu-l ratezi: lacul se află la aproximativ 20 de metri mai jos de nivelul de călcare, panta e acoperită de lăstăriș, iar luciul apei nu se vede pentru că este acoperit de alge. Pare destul de clar că dacă ajungi în apă, indiferent cât de adâncă ar fi, ți-e greu să ieși și să te cațeri înapoi prin vegetația deasă.
Trasee din Fundata
Centrul de Ecologie Montană a dezvoltat o rețea de trasee ecoturistice marcate menite să prezinte vizitatorilor cele mai frumoase locuri și priveliști din Șirnea, Fundata, Fundățica și Moieciu de Sus.
Clic pe linkurile de mai jos ca să vezi descrierea traseelor, imagini și ce obiective sau activități sunt incluse:
- Traseul 1 – Hoinăreală prin Șirnea (marcaj omuleț albastru, include degustare de brânzeturi la o gospodărie);
- Traseul 2 – Haihui prin Fundata (marcaj omuleț roșu);
- Traseul 3 – Plimbare prin Andole (marcaj omuleț albastru, trece prin Poiana Andolia și include o vizită la micul muzeu etnografic Casa familiei Stoian);
- Traseul 4 – Hoinăreală prin Fundățica (marcaj omuleț verde, include vizită la Muzeul Familiei Stoian);
- Traseul 5 – Lacul Fără Fund (marcaj omuleț portocaliu);
- Traseul 6 – Prin hotar la Șleaul Mândrului (marcaj omuleț galben, include vizită la Muzeul Familiei Stoian);
- Traseul 7 – La pas prin Vama Giuvala (marcaj omuleț verde);
- Traseul 8 – Pe culmea Bisericuței (marcaj omuleț roșu);
- Traseul 9 – La Amfiteatru (marcaj omuleț portocaliu).
Poți contacta centrul pentru drumeții ghidate sau poți merge fără ghid, urmărind doar marcajul, caz în care îți vor fi de folos hărțile, imaginile și detaliile din acest document pdf.
Unde te cazezi? Alege Transylvanian Inn pentru peisaje de basm, confort deplin și delicii culinare memorabile
Pentru o vacanță reușită cu prietenii în zona Fundata – Moieciu – Bran îți recomandăm să te cazezi împreună cu partenerii de drum la Vila Transylvanian Inn din satul Predeluț, comuna Bran, departe de zgomotul stațiunilor, dar aproape de multe atracții.
Camerele confortabile au balcoane cu priveliști superbe către Castelul Bran, Cetatea Râșnov, munții Bucegi și Piatra Craiului.
În fiecare zi puteți face o altă excursie sau puteți vizita Branul, Cetatea Rucăr și alte atracții din apropiere. După micul-dejun savuros inclus veți porni la drum cu energie și bună-dispoziție, iar dacă vreți să faceți un picnic pe traseu rugați din timp personalul vilei să vă pregătească pachete cu gustări; vor fi delicioase.
Dacă vreți să reveniți la prânz veți fi răsfățați cu alte preparate gustoase, iar cinele savuroase vor avea un plus de farmec în restaurant, cu priveliștea cerului înstelat și luminile care pun în valoare Castelul Bran.
Transylvanian Inn vă așteaptă cu numeroase locuri fermecătoare unde să vă relaxați pe deplin, pe terase sau în grădină, în balansoare sau pe bănci, la soare sau la umbră, pe iarbă, în foișoare sau în intimitatea bibliotecii cu vedere panoramică.
Detalii și rezervări pe https://transylvanianinn.ro.