Publicat la

Poiana Andolia: o destinație de drumeție pe care puțini turiști o cunosc

Poiana Andolia se află pe raza localității Moieciu de Sus

Poiana Andolia este o pajiște montană superbă aflată la doar 11 kilometri de Castelul Bran, în zona satului Moieciu de Sus. Este destul de puțin cunoscută de turiști și de o frumusețe răpitoare în orice sezon, fie că este acoperită de iarbă alpină de un verde intens și de o puzderie de brândușe, fie că este învelită de un strat de zăpadă scânteietoare. Poiana largă înconjurată de păduri de brad te surprinde cu vederi panoramice de vis.

Despre Poiana Andolia

Din Poiana Andolia (Moieciu de Sus) poți admira crestele înzăpezite ale Bucegilor

Poiana Andolia se află în partea vestică a masivului Bucegi, de unde ai o panoramă superbă spre spre munții Piatra Craiului. În zilele senine de iunie crestele înzăpezite pe proiectează pe cerul de un albastru pur ca și aerul din zonă, iar la picioare ai un covor de iarbă de un verde viu presărat cu violetul suav al brândușelor. De jur-împrejur sunt păduri falnice, în vale se vede comuna Moieciu și peste toate se aud cântecele păsărelelor, neîntrerupte de talangele oilor.

Drumul din Moieciu de Sus până în poiană este o încântare, cu peisaje idilice, fânețe, case tradiționale, adăposturi de animale și hambare frumos meșteșugite în lemn peste care s-a așternut patina timpului.

Cum ajungi la Poiana Andolia

În Moieciu de Sus sunt multe drumuri pitorești. Cel de lângă biserică te duce la Poiana Andolia

Drumul spre Poiana Andolia pornește din centrul satului Moieciu de Sus, lângă biserică. Traseul este marcat cu un omuleț albastru și e ușor de parcurs în orice sezon.

De la biserică drumul urcă șerpuit spre casa Inspectorului Tișcă, o locuință tradițională veche, specifică transilvăneană. În zona casei este un punct de belvedere spre văile din regiunea Moieciu și masivele Leaota și Bucegi. De la Casa Inspectorului drumul se bifurcă în două cărări marcate cu omuleț albastru; cea din dreapta te duce spre Poiana Andolia, iar cea din stânga merge spre Fundata, pe aici îți recomandăm să te întorci.

Drumeția durează în medie trei ore, dar probabil că vei vrea să zăbovești mai mult ca să admiri priveliștile și să faci poze.

Localizarea comunei Moieciu, jud. Brașov

Comuna Moieciu se află pe Culoarul Rucăr-Bran, în județul Brașov.

Față de satul Moieciu de Jos, centrul administrativ al comunei, distanțele sunt următoarele:

  • de la Bran – aprox. 10 kilometri pe DN73/E 574 (maximum 15 minute cu mașina);
  • de la București – 182 kilometri pe drumul european E60;
  • de la Brașov – 30 kilometri pe DN73.

Dacă nu ai mașină poți ajunge la Moieciu de Jos cu autobuzul de la Brașov – Autogara 2 Bartolomeu; sunt curse la fiecare jumătate de oră de luni până vineri și din oră în oră în weekend.

Obiective turistice în împrejurimile comunei Moieciu

În comuna Moieciu poți vedea o instalație tradițională pentru prelucrarea lânii, o moară, un joagăr și o piuă, toate foarte vechi. Multe case din satele componente păstrează arhitectura autentică, iar unele pot fi considerate monumente istorice, în special casa Inspectorului Tișcă din Moieciu de Sus și casa Runceanu din Măgura.

Merită să vizitezi biserica Adormirea Maicii Domnului și Căsuța cu Imagini din Moieciu de Sus și Peștera Liliecilor de pe teritoriul satului Peștera.

Dincolo de hotarele comunei Moieciu îți recomandăm să vizitezi:

  • Cheile Moieciului;
  • Cascada Chișătoarea (La Chișătoare);
  • Vârful Colții Bisericuței;
  • Parcul Național Piatra Craiului;
  • Parcul Natural Bucegi;
  • Centrul de călărie și agrement DeȘirnea Experience.

Îți povestim despre fiecare în cele ce urmează.

Biserica Adormirea Maicii Domnului din Moieciu de Sus

Biserica Adormirea Maicii Domnului din Moieciu de Sus (jud. Brașov) a fost construită în prima parte a secolului al XIX-lea, în 1837 sau 1843 (sursele se contrazic) și restaurată integral în perioada 1953-1957 și apoi în primul deceniu al secolului nostru. Lăcașul se află aproape de centrul satului, iar în spatele lui se întinde cimitirul.

Căsuța cu Imagini (sau Cabana cu imagini) din satul Moieciu de Sus

În satul Moieciu de Sus e află un muzeu inedit: Căsuța cu imagini.

Primul lucru care te surprinde sunt panourile de la intrarea în curte, pe care scrie în franceză și în română: La cabane aux Images, respectiv Căsuța cu Imagini. Muzeului este proiectul de suflet al unui fotograf francez, Laurent Jouault, care l-a amenajat pe locul fostului atelier de tâmplărie al bunicului soției sale.

Aici poți vedea o colecție de fotografii făcute de săteni și de francez, colecția de aparate și ustensile fotografice a lui Laurent și numeroase poze pe suporturi de lemn, pânză și diverse tipuri de hârtie.

Vezi imagini cu muzeul și citește mai multe detalii aici.

Peştera Liliecilor

Peștera Liliecilor se află pe teritoriul satului Peștera, Comuna Moieciu

Peştera Liliecilor (sau Peştera cu lilieci, Peştera Mare din satul Peştera sau Peştera Bădichii) se află pe raza satului Peștera din comuna Moieciu.

Un afluent al râului Valea cu Calea, azi devenit curs temporat de apă, a săpat în roca de calcar o suită de cavități. Acum în interiorul peșterii este un mic pârâiaș noroios.

Traseul de vizitare este ușor de parcurs: de la intrare pătrunzi într-un culoar îngust care te duce la o grotă în pantă, iar de aici ajungi la o galerie lungă de 15 metri care se termină cu un horn. Pereții au diverse nuanțe și sunt împodobiți nu doar cu formațiuni calcaroase, ci și cu lilieci; te rugăm să nu-i deranjezi din somn, pentru că se pot speria și lovi grav.

În afară de o lanternă nu ai nevoie de echipament special pentru a vizita peștera.

Cheile Moieciului

Imagine de pe drumul care străbate Cheile Moieciului

Cheile Moeciului sunt nu doar deosebit de frumoase, ci și valoroase ca patrimoniu natural; de aceea au primit regim de protecție și au devenit Rezervația bio-geologică Cheile Moeciului.

Zona se află în apropierea comunei Moieciu, la doar 8 kilometri de Bran. Drumul care străbate Cheile Moieciului este mărginit de pârâul Turcu și presărat cu peisaje superbe, cu o floră luxuriantă din care apar izvoare și cascade. Cea mai cunoscută atracție de pe traseu este Cascada La Chișătoare.

Cascada La Chișătoare (Chișătoarea)

Cascada La Chișătoare din Cheile Moieciului

Cascada La Chișătoare este deosebită din punct de vedere geologic prin formațiunile de travertin alcătuite din depuneri de carbonat de calciu; de aceea rezervația din care face parte se numește bio-geologică.

Curgerea de apă are o înălțime destul de mică și este foarte frumoasă în special iarna, când șirurile de apă îngheață și strălucesc și mai tare prin contrast cu fundalul închis la culoare al stâncii.

Cascada se află chiar pe marginea drumului care străbate Cheile Moieciului.

Vârful Colții Bisericuței

Drumul spre vîrful Colții Bisericuței pornește din Moieciu de Sus

Vârful Colții Bisericuței (sau vf. La Bisericuță) este cel mai înalt pisc din zona Moieciu: măsoară 1.322 metri. Merită să ajungi acolo pentru peisajele mirifice pe care le poți vedea de la înălțime, mai ales că drumul de 10 kilometri (aproximativ 4 ore) este foarte plăcut și ușor de parcurs.

Poți urma traseul ecoturistic T8 (marcaj omuleț roșu) care pornește din centrul satului Moieciu de Sus sau, dacă vrei să scurtezi drumul, poți să urci cu mașina până în dreptul hotelului Mistral și de acolo să intri pe traseul T8.

Parcul Național Piatra Craiului

Imagine din Parcul Naţional Piatra Craiului

Parcul Naţional Piatra Craiului are o suprafață de 14.766 care include masivul Piatra Craiului și zone din culoarele Rucăr-Bran şi Rucăr-Zărneşti.

Accesul în parc se poate face prin mai multe puncte; intrările principale sunt în orașul Zărnești (jud. Brașov) și în satul Podu Dâmboviței, comuna Dâmbovicioara (jud. Argeș).

Iată numai câteva dintre atracțiile parcului:

  • 181 de specii de plante protejate (endemice, rare sau vulnerabile) ca: garofița Pietrei Craiului (Dianthus callizonus), tisa (Taxus baccata), macul galben (Papaver alpinum ssp. corona-sancti-stefani), floarea de colț (Leontopodium alpinum), bujorul de munte (Rhododendron mytifolium) sau gladiola sălbatică (Gladiolus imbricatus);
  • 41 de orhidee de munte, de exemplu poroinicul (Orchis morio), boziorul (Dactylorhiza sambucina) și stupinița (Platanthera bifolia);
  • 216 specii de fluturi, dintre care unele rare și endemice – Erebia pronoe, Apamea zeta sandorokovacsi, Pieris bryoniae ș.a.;
  • 112 specii de păsări, unele rare, cum ar fi barza neagră (Ciconia nigra);
  • 40 de specii de mamifere – capre negre, urși, lupi, râși, cerbi comuni, mistreți, bursuci, jderi de copac și de piatră, pisici sălbatice ș.a.;
  • 12 specii de lilieci, între care Vespertilio murinus, protejată prin Convenția de la Bonn;
  • peste 800 de peșteri și grote;
  • Avenul de sub Colții Grindului (-540 metri), al doilea cel mai adânc aven din România, care figurează în cadastrul mondial al celor mai profunde goluri subterane.

Mai multe informații, condiții de vizitare și oferte turistice pe site-ul oficial al Parcului.

Parcul Natural Bucegi

Panou de avertizare din parcul Natural Bucegi

Parcul Natural Bucegi este o arie protejată cu suprafața de 32.500 hectare care include masivul Bucegi și o parte din munții învecinați.

Câteva dintre atracțiile principale ale parcului:

  • 15 vârfuri cu peste 2.000 de metri înălțime, cel mai mare fiind Vârful Omu, cu 2.505 metri;
  • celebrele monumente ale naturii Babele și Sfinxul;
  • numeroase peșteri, dintre care cea mai vestită este Peștera Ialomiței;
  • căderi de apă spectaculoase cum ar fi cascada Urlătoarea;
  • monumente emblematice – Crucea de pe muntele Caraiman;
  • sute de specii valoroase de plante, fluturi, păsări și animale.

Pentru mai multe detalii vizitează site-ul oficial al parcului.

Centrul de călărie și agrement DeȘirnea Experience

Vedere din Șirnea, satul pe care îl poți explora cu DeȘirnea Experience

Dacă vrei să găsești cât mai multe activități sportive, de recreere și explorare într-un singur loc, iar acela să fie deosebit de frumos, îți recomandăm centrul DeȘirnea Experience.

Satul Șirnea este celebru pentru bogăția tradițiilor păstrate de localnici. Centrul te ajută să le descoperi prin tururi ghidate la gospodării și stâne (care includ degustări de produse autentice) sau participarea la evenimentele și activitățile sătenilor.

În aceste peisaje de vis centrul organizează și:

  • lecții de călărie și alte activități ecvestre;
  • plimbări călare, cu căruța sau cu sania trasă de cai;
  • drumeții și excursii;
  • trasee cu bicicleta (centrul închiriază biciclete clasice sau electrice, mountain bikes sau e-mountain bikes) sau cu mașini de teren;
  • tabere de fotografie și de wilderness;
  • tir cu arcul;
  • slacklining;
  • bird watching;
  • vizite la vâltorile cu păstrăvi;
  • înălțare de zmeie ș.a.

Vezi toată lista de activități pe site-ul centrului: https://www.desirnea.ro.

Trasee turistice în zona comunei Moieciu

Vedere de pe platoul Amfiteatrul Transilvania

Îți recomandăm două dintre cele mai frumoase trasee care pornesc din comuna Moeciu. Destinațiile lor sunt uimitoare.

Moieciu de Sus – Poiana Andolia – Complexul turistic Cheile Grădiștei – Amfiteatrul Transilvania

Este traseul ecoturistic T9 “La amfiteatru”.

  • Lungime: 10,5 kilometri;
  • Durata: aproximativ 6 ore;
  • Marcaj: omuleț portocaliu;
  • Dificultate: redusă.

Satul Peştera (Casa Folea) – Prăpăstiile Zărneştilor

  • Lungime: aprox. 4 kilometri;
  • Durată: aprox. o oră;
  • Marcaj: bandă roșie;
  • Dificultate: redusă-medie.

Alte trasee cu dificultate redusă care pornesc din satul Peștera:

  • Casa Folea – Prăpăstiile Zărneștilor – Valea Cheii – Cabana Curmătura (marcaj triunghi galben);
  • Casa Folea – Toancheș – Măgura Mică – Fântâna lui Botorog (marcaj dungă roșie verticală);
  • Casa Folea – Valea Pietrelor – Șaua Joaca – Șaua Vlădușca (marcaj cruce roșie).

Unde te cazezi? Alege Transylvanian Inn pentru relaxare deplină și experiențe culinare deosebite în mijlocul unor peisaje de vis!

Dacă vrei să faci o excursie de câteva zile cu prietenii ca să vezi Poiana Andolia, zona Moieciu și toate frumusețile despre care ți-am vorbit și multe altele, ar putea fi o idee excelentă să vă cazați la vila Transylvanian Inn din satul Predeluț, comuna Bran.

Camerele confortabile au balcoane cu priveliști superbe către Castelul Bran, Cetatea Râșnov, munții Bucegi și Piatra Craiului.

Localizarea este perfectă, la doar 12 kilometri de Moieciu de Sus, adică maximum 20 de minute de mers cu mașina. În fiecare zi puteți face o altă excursie, puteți vizita Branul, Cetatea Rucăr și alte atracții din apropiere și vă puteți relaxa din plin în spațiile de recreere ale vilei. După micul-dejun savuros inclus în costul cazării veți porni la drum cu energie și bună-dispoziție, iar dacă vreți să faceți un picnic pe traseu rugați din timp personalul vilei să vă pregătească pachete cu gustări; vor fi delicioase.

La fiecare prânz veți fi răsfățați cu alte preparate gustoase, iar cinele savuroase vor avea un plus de farmec cu priveliștea cerului înstelat și luminile care pun în valoare Castelul Bran. Restaurantul este recunoscut pentru mâncărurile savuroase și are o terasă cu vedere spre Castelul Bran înconjurat de munții care se înlănțuie cât vezi cu ochii. Pentru grupuri se pot prepara meniuri vegane, lacto-vegetariene, fără gluten, fără zahăr etc. Trebuie doar să comunicați gazdelor ce preferințe aveți.

Transylvanian Inn vă așteaptă cu numeroase locuri fermecătoare unde să vă relaxați pe deplin, pe terase sau în grădină, în balansoare sau pe bănci, la soare sau la umbră, pe iarbă, în foișoare sau în intimitatea bibliotecii cu vedere panoramică.

Detalii și rezervări pe https://transylvanianinn.ro.

Cerere rezervare

Suita deluxe
Apartament
Camere duble superioare
Camere duble standard

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de confidențialitate și Termenii și condițiile Google.