Publicat la

Peștera Liliecilor: o lume subterană cu legende fascinante

Peștera Liliecilor din comuna Moieciu, satul Peștera, este o destinație aparte pentru iubitorii de natură. Vorbim despre o arie protejată de tip speologic care face parte din Parcul Național Piatra Craiului. Peștera are statut de protecție datorită locuitorilor săi permanenți: mai multe colonii de lilieci, dintre care unii din specii rare.

Zona este deosebit de pitorească, cu peisaje idilice pe care le poți explora în drumeții pe numeroasele trasee care pornesc din Moieciu, iar comuna în sine are câteva atracții foarte interesante.

Dacă dorești să vizitezi Peștera Liliecilor, te rugăm să ții cont că intri în arealul unor specii rare, inofensive și vulnerabile, care trebuie ocrotite. Îți vom spune cum să te bucuri de o experiență de vizitare unică fără să pui în pericol viața micilor mamifere.

Despre peștera Liliecilor

Peștera Liliecilor (sau Peștera Mare din satul Peștera sau Peștera Bădichii) a fost formată de un afluent al pârâului Văii cu Cale, care a erodat stânca de calcar. Puternicul curs de apă de odinioară este azi un mic curs de apă temporar.

În grotă s-au descoperit urme de locuire umană din mai multe perioade, din paleolitic și până în secolul al XVII-lea. Una dintre legendele locului spune că haiducul Stanciu Bratu (sau Stanciul Bratului), sora lui, Stanca, și alți tâlhari se ascundeau aici ca să nu-i găsească potera. Se zice că Stanca ar fi fost cea mai curajoasă dintre toți și șefa grupării care a acționat la sfârșitul secolului al XIX-lea. Cu toate acestea, fratele ei a fost cel mai vestit: în sud-vestul Pietrei Craiului există Peștera Stanciului și Cerdacul Stanciului, nume care par să confirme existența personajului.

O altă legendă spune că haiducii (probabil alții) ascunși în Peștera Liliecilor puteau fugi de oamenii legii strecurându-se prin culoare subterane și ieșind în avenul Vlădușca din estul masivului Piatra Craiului, însă speologii nu au descoperit astfel de coridoare.

Liliac mic cu nas în formă de potcoavă (Rhinopolos hipposideros), specie întâlnită în Peștera Liliecilor

În prezent peștera nu este amenajată pentru circuitul turistic tocmai pentru a păstra pe cât se poate nealterat habitatul liliecilor. Aici viețuiesc mai multe colonii de mamifere din speciile Myotis Myotis (liliacul comun), Rhinopolos ferrumequinum (liliacul mare cu nas în formă de potcoavă), Myotis bythii (liliacul mic cu urechi de șoarece), Rhinopolos hipposideros (liliacul mic cu nas în formă de potcoavă) sau Rhinopolos blasii (liliacul cu potcoavă al lui Blasius, cel mai rar Rhinopolus din Europa).

Peștera Liliecilor are 370 de metri lungime, din care 109 metri galerie activă. De la intrare pătrunzi într-un culoar îngust care te duce la o sală cu planșeu în pantă, iar de aici ajungi într-o galerie de 15 metri lungime care se termină cu un horn.

La interior pereții și tavanele au culori variate, iar decorul este completat de formațiuni calcaroase specifice, între care și „lacrimile pământului“. Temperatura și umiditatea sunt moderate.

Pe jos curge un firișor de apă mâloasă și sunt excremente de lilieci, așa că îți recomandăm să porți încălțăminte de protecție și să ai la tine o lanternă, ținând cont că peștera nu este iluminată.

Începând din secolul al XX-lea populațiile de lilieci din Europa au scăzut masiv, aproape cu 100% la unele specii, din cauza folosirii pe scară largă a substanțelor chimice, a defrișărilor, a schimbării destinației terenurilor și a intruziunii umane în habitatele naturale. Liliecii care trăiesc în peșteri sunt afectați de pesticidele și insecticidele cu care sunt contaminate insectele pe care le ingerează. Supraviețuirea lor este periclitată de asemenea de amenajarea peșterilor pentru turism în masă, în special prin creșterea numărului de vizitatori, iluminatul artificial și betonarea planșeelor.

Liliecii sunt foarte vulnerabili cu precădere în perioadele de naștere (aproximativ 15 mai – 15 august) și de hibernare (1 noiembrie – 31 martie). Dacă deranjezi liliecii în perioada de naștere puii riscă să cadă și să moară. În timpul hibernării liliecii dacă sunt treziți se sperie și se lovesc, pentru că nu sunt pregătiți pentru activitate. Întreruperile frecvente ale „somnului“ fac ca micile mamifere să nu mai acumuleze rezerve de grăsime în organism, menite să-i ajute să supraviețuiască atunci când hrana este insuficientă.

Colonie de lilieci din specia Myotis bythii (liliacul mic cu urechi de șoarece), prezentă în Peștera Liliecilor din comuna Moieciu

Iată cum trebuie să te comporți în prezența liliecilor:

  • nu face zgomot;
  • nu îndrepta direct spre animale lanterna, blitzul aparatului foto sau alte surse de lumină puternică;
  • nu te apropia de animale (chiar și curentul de aer pe care-l produci îi poate trezi);
  • nu folosi decât surse de iluminat electrice (nu lămpi cu gaz, lumânări etc.);
  • nu fuma, nu produce foc sau fum sub nicio formă;
  • nu lovi liliecii aflați în zbor, ci încearcă să-i eviți, sunt deja panicați de prezența ta.

Cum ajungi la peștera Liliecilor

Peștera Liliecilor se află pe Dealul Bisericii de pe raza satului Peștera, comuna Moieciu.

Vedere spre Bucegi din satul Peștera, comuna Moieciu

Ca să ajungi acolo trebuie să mergi pe DN 73 Brașov – Câmpulung Muscel până în Moieciu, unde vei vedea un indicator către satul Peștera. Drumul de aproximativ 10 kilometri până în sat este asfaltat, iar de acolo, din zona vechii biserici, pornește spre dreapta un drum de căruțe mărginit de un gard de lemn, care te va duce până în dreptul intrării în peșteră, cam la 10 metri mai jos de portalul înalt de 4 metri prin care se face accesul în cavitatea săpată în stâncă. Dacă nu ești sigur încotro să mergi, întreabă localnicii.

De la Bran până în satul Peștera sunt 11 kilometri pe DN73/E574 și DC58, ceea ce înseamnă aproximativ 15 minute cu mașina.

Drumul din sat până la Peștera Liliecilor se poate parcurge doar la pas, dar este foarte pitoresc, cu priveliști superbe și ușor de parcurs în orice sezon.

Obiective turistice din zonă

Comuna Moieciu este o zonă splendidă de pe culoarul Rucăr-Bran, mărginit de munții Bucegi și Piatra Craiului, pe vechea rută care unea Transilvania și Muntenia.

Vedere spre Moieciu de pe platoul Amfiteatrul Transilvaniei

Biserica Adormirea Maicii Domnului din satul Moieciu de Sus se află aproape de centrul satului, iar în spatele ei este cimitirul. Lăcașul de cult a fost construit în 1837 (sau în 1843, după alte surse) și restaurată integral în mai multe etape.

Tot în Moieciu de Sus se află Căsuța cu Imagini, un mic muzeu amenajat de un fotograf francez, Laurent Jouault, într-o casă bătrânească. Aici sunt expuse fotografii făcute de săteni și de francez, colecția de aparate foto vechi a lui Laurent și numeroase poze imprimate pe lemn, pânză și diverse tipuri de hârtie.

De lângă biserica din centrul satului Moieciu de Sus pornește un drum minunat, semnalizat prin marcaj omuleț albastru, care te va duce spre Poiana Andolia, o pășune montană de unde ai priveliști superbe spre vale și împrejurimi. Poteca trece pe lângă casa Inspectorului Tișcă, o veche construcție tradițională foarte frumoasă lângă se află un punct de belvedere spre văile din regiunea Moieciu și masivele Leaota și Bucegi. Drumeția durează în medie trei ore și merită făcută, mai ales că Poiana Andolia nu este foarte cunoscută de turiști.

În apropierea comunei Moieciu se află și Cheile Moeciului, mai exact Rezervația bio-geologică Cheile Moeciului. Drumul care străbate defileul este mărginit de pârâul Turcu și oferă peisaje superbe. Cea mai cunoscută atracție de pe traseu este Cascada La Chișătoare.

Din Moieciu de Sus poți merge în drumeție pe un traseu ecoturistic foarte frumos până la Amfiteatrul Transilvania continuând ruta de la Poiana Andolia sau poți merge cu mașina. Amfiteatrul este un platou larg deosebit de frumos, cu peisaje mirifice de jur-împrejur.

De la Casa Folea din satul Peștera poți merge pe poteci marcate spre Prăpăstiile Zărneştilor (sau Cheile Zărneștilor), Măgura Mică, Valea Pietrelor și alte destinații foarte frumoase.

Unde te cazezi?Alege Transylvanian Inn pentru peisaje de basm, camere cochete și preparate culinare memorabile!

Peștera Liliecilor, satele pline de farmec din Comuna Moieciu și toate frumusețile zonei merită explorate împreună cu prietenii într-o excursie de câteva zile.

Îți recomandăm să vă cazați cu toții la vila Transylvanian Inn din satul Predeluț, comuna Bran. Amplasarea este perfectă, la doar 12 kilometri de Moieciu de Sus, adică maximum 20 de minute de mers cu mașina, iar în câteva minute de mers pe jos ajungeți la Bran, unde puteți vizita celebrul castel, muzeele și celelalte atracții.

Vila este situată în mijlocul unor peisaje de vis, iar camerele confortabile au balcoane cu priveliști superbe către Castelul Bran, Cetatea Râșnov, munții Bucegi și Piatra Craiului.

După micul-dejun savuros inclus în costul cazării veți porni la drum cu energie și bună-dispoziție, iar dacă vreți să faceți un picnic pe traseu rugați din timp personalul vilei să vă pregătească pachete cu gustări; vor fi delicioase.

La prânz și cină vă veți delecta cu preparate culinare gătite din ingrediente locale proaspete, cu un vin bun sau o socată de casă, iar apoi vă puteți relaxa în grădină, pe terasă sau în intimitatea bibliotecii cu vedere panoramică.

Detalii și rezervări pe https://transylvanianinn.ro.

Cerere rezervare

Suita deluxe
Apartament
Camere duble superioare
Camere duble standard

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de confidențialitate și Termenii și condițiile Google.