Răvășitul oilor, Bran – târg de bunătăți locale

Publicat la

Răvășitul oilor: tradiție, gastronomie și atmosferă la Bran

Răvășitul oilor Bran este cea mai mare sărbătoare a comunei transilvănene cu același nume, la care participă de la an la an tot mai mulți turiști români și străini. Evenimentul este legat de străvechea practică a transhumanței de toamnă, adică revenirea de pe munte a păstorilor cu turmele de oi. Atunci ciobanii le dau proprietarilor oile și produsele obținute în timpul petrecut la stânele montane: produse lactate, pastramă ș.a.

La târgul de Răvășitul oilor sătenii din Bran și din împrejurimi își scot la vânzare bunătățile din gospodării. Se încing grătarele pentru pastramă și cârnați, se fac ceaune mari de mămăligă, se rumenesc bulgării de bulz, sarmalele aburesc cu arome irezistibile, iar tarabele sunt pline de brânză de burduf, telemea, caș, brânzeturi maturate, afumate sau proaspete, murături, dulcețuri și alte delicatese specifice locului.

Tradiție și istorie – ce era pe vremuri răvășitul oilor?

Pe vremuri ciobanii adunau în luna martie oile și caprele de la săteni ca să meargă cu ele la munte, iar în septembrie coborau să le predea proprietarilor împreună cu bunurile care li se cuveneau, adică produse lactate sau din carne obținute de la animalele lor, și să-și primească banii pentru pășunat.

Atât adunarea, cât și returnarea se numesc „răvășitul oilor“. Răvășitul de toamnă era cel mai important, fiindcă atunci veneau înapoi animalele la iernat și se distribuiau produsele de la stână. Se organiza un fel de târg al recoltei în care sătenii își vindeau surplusul de bunuri alimentare, de animale și obiecte gospodărești: căruțe, coșuri, saci, unelte, vase pentru gătit, ștergare etc.

La o sărbătoare atât de importantă pentru comunitate nu puteau lipsi pastrama, carnea afumată și cârnații fripți pe loc, ceaunele cu mămăligă, tocană și sarmale, bunătățile făcute în casă, mustul, vinul, țuica, muzica și dansurile populare.

Prezent – în ce constă răvășitul oilor astăzi?

Tradiția de a organiza un târg și o serbare populară cu ocazia revenirii turmelor în localitate s-a păstrat în mai multe comune din țară. La unele târguri se scot la vânzare numai produse alimentare și obiecte tradiționale, iar la altele se expun și oi sau câini ciobănești.

Întocmai ca odinioară, la serbare curg vinurile, mustul, palinca, țuica, lichiorurile, sucurile și siropurile, sfârâie grătarele pline cu pastramă, cârnați, mici și cărnuri de tot felul, aburesc ceaunele cu mămăligă, tocană, sarmale și mâncăruri specifice locului ori după rețetele inventate de gospodine. Taraful cântă, oamenii dansează până bătătoresc iarba, toată lumea e veselă.

Turiștii privesc, fac poze, gustă și se minunează de savoarea bucatelor, cumpără și pentru acasă, trec de la o tarabă la alta, râd la glumele localnicilor, îi roagă pe baci și pe gospodine să le spună rețete, află câtă țuică s-a produs, cum a fost sus la stână. Copii și adulți nu se mai dau plecați până seara târziu.

Răvășitul oilor astăzi

Distracție în Bran – când este Răvășitul oilor?

Răvășitul oilor se desfășoară concomitent cu Festivalul Brânzei și Pastramei de la Bran. Cele două evenimente au loc în fiecare an timp de trei zile (vineri, sâmbătă și duminică) din a doua parte a lunii septembrie.

Tradiția Răvășitului oilor de la Bran este mai îndelungată: în 2024 va fi la a 52-a ediție. Desigur, tradiția este mult mai veche și numărul se referă doar la edițiile înregistrate oficial. Festivalul Brânzei și Pastramei este mai recent: ediția din 2024 va fi a 17-a.

În 2024 sărbătoarea se desfășoară între 20 și 24 septembrie.

De ce să participi la Festivalul răvășitul oilor Bran 2024?

Primele 7 motive care ne vin în minte:

  1. Este o sărbătoare transilvăneană autentică, din zona Branului. Este un eveniment important pentru întreaga Țară a Bârsei;
  2. Un festin gastronomic unic. Doar în aceste trei zile din an te poți delecta cu atâtea delicii din cămările, ogrăzile, pivnițele și stânele gospodarilor din zonă;
  3. Activități de neratat. În afară de produsele alimentare și obiectele populare poți vedea cele mai frumoase animale de fermă din zonă: cai, oi, câini etc. Poți participa la diverse ateliere, demonstrații și concursuri;
  4. Surprize. Serbarea este tot mai frumoasă de la an la an și organizatorii mereu introduc ceva nou. Iată cum a fost în 2022 și în 2023. Încă nu se știe programul de anul acesta, dar îl vei găsi pe internet la începutul lunii septembrie;
  5. Farmecul amplasamentului. De obicei sărbătoarea are loc pe Platoul Inima Reginei, la poalele Castelului Bran. Priveliștea este superbă oriunde întorci ochii;
  6. Socializezi și îți faci prieteni. Oamenii locului sunt prietenoși și vorbăreți, iar turiștii la fel. Îți va fi ușor să legi un dialog și chiar o prietenie cu ciobanul de la care ți-a plăcut brânza, cu gospodina care te-a impresionat prin rețeta ei, cu meșteșugarul ale cărui obiecte te-au fermecat. Sau cu cuplul de americani care au învățat hora, cu grupul de studenți olandezi;
  7. Vezi frumusețile Branului și atracțiile din împrejurimi. Ai putea să stai în zonă pe toată perioada 20 – 22 septembrie. Așa poți participa la ce momente și activități din festival dorești și, în plus, să vizitezi Castelul Bran, Muzeul Național Bran, Muzeul Satului Brănean, Vama Medievală și zeci de alte atracții din zona Bran – Moeciu – Fundata, pe alese. Și/sau să petreci una din zile la Brașov, să urci pe Tâmpa, să vizitezi Piața Sfatului și să vezi ce mai e nou în oraș.

Descoperă gastronomia tradițională

Specialitățile cele mai apreciate din zona Branului și Țării Bârsei pe care le poți degusta și/sau cumpăra la Răvășitul oilor sunt:

  • Brânza de burduf (care poate fi învelită în burduf propriu-zis sau în coajă de brad);
  • Urda, cașul și telemeaua de oaie;
  • Cașul afumat și cașcavalul afumat;
  • Pastrama de oaie;
  • Cârnații (proaspeți sau afumați, zeci de tipuri din care să alegi);
  • Specialități din carne – gospodarii aduc mereu ceva ce n-ai mai gustat;
  • Mustul;
  • Prăjiturile, tartele și alte deserturi de casă;
  • Vinurile, palinca, țuica;
  • Dulcețuri, zacuscă, murături, ciuperci de pădure și alte conserve la borcan.

Unde te cazezi? Alege Transylvanian Inn pentru o experiență tradițională autentică!

Dacă vrei să mergi la Răvășitul oilor și Festivalul Brânzei și Pastramei de la Bran, dar preferi un loc ferit de zgomot și aglomerație, îți recomandăm să te cazezi la Transylvanian Inn. Camerele sunt spațioase, confortabile, rafinat decorate și fiecare dispune de o terasă sau un balcon cu priveliști de vis spre Castelul Bran, Cetatea Râșnov, Bucegi și Piatra Craiului.

Vila Transylvanian Inn este amplasată într-un loc liniștit și plin de farmec din satul Predeluț, comuna Bran, la doar 2,3 km distanță de Castelul Bran. De la locul unde se ține sărbătoarea și până la cazare faci 25 de minute pe jos, iar drumul este foarte plăcut.

Locația are o grădină generoasă cu un iaz, vatră pentru foc de tabără, pavilioane și umbrare, iar la ultimul etaj al clădirii este o bibliotecă cu ferestre de jur-împrejur, prin care poți admira peisaje superbe. Restaurantul cu terasă este foarte apreciat de turiști pentru preparatele culinare deosebite, pe care le poți savura în interior sau pe terasă.

Dacă dorești să faci o rezervare, intră pe https://transylvanianinn.ro/.

Cerere rezervare

Suita deluxe
Apartament
Camere duble superioare
Camere duble standard

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de confidențialitate și Termenii și condițiile Google.