Tâmpa, Brașov - Orașul vechi văzut din telecabină

Publicat la

Tâmpa - aventură și relaxare deasupra Brașovului

Tâmpa – Brașov e o poveste de iubire: orașul înconjoară muntele aproape cu totul, ca într-o îmbrățișare, iar muntele poartă scris cu litere luminoase numele orașului, declarându-și dragostea până-n depărtări. Din creștetul muntelui ai o panoramă superbă asupra Brașovului și Țării Bârsei. Fie că urci pe jos (drumul nu e dificil), fie că iei telecabina, merită să ajungi în vârful Tâmpei ca să admiri peisajele și să-i descoperi comorile.

Povestea muntelui Tâmpa 

Muntele Tâmpa face parte din masivul Postăvaru și este alcătuit preponderent din formațiuni calcaroase apărute prin încrețirea scoarței terestre. Povestea lui este strâns legată de istoria Brașovului: ca și orașul, muntele a fost răvășit de incendii și mutilat de comuniști. Între anii 1950-1960 orașul a purtat numele lui Stalin, iar regimul impus de sovietici la București a scris numele dictatorului sovietic cu șiruri de brazi pe un versant golaș. La fel ca Brașovul, Tâmpa s-a răzvrătit; de multă vreme brazii nu se mai văd, fiind împresurați de alți arbori.

Înălțimea maximă a muntelui este de 960 de metri față de nivelul mării și de aproape 400 de metri față de solul orașului. Pe o suprafață de 150 de hectare, Tâmpa adăpostește o rezervație naturală valoroasă pentru peisajele, fauna și flora de aici.

Etimologie – de unde provine numele

Sextil Pușcariu a reflectat asupra numelui Tâmpa: „cum se face însă că românii, care au de obicei pentru munții lor denumiri atât de plastice, ca Omul, Babele, Strunga și alte nume ce se întâlnesc în Bucegii apropiați, să fi dat în cazul acesta numele atât de nepotrivit ce amintește de cuvintele «tâmp» și «tâmpit»?”. Filologul a fost de acord cu teoria lui Nicolae Drăganu potrivit căreia sensul originar al termenului Tâmpa este de stâncă abruptă, iar cuvântul ar fi unul străvechi, întâlnit pe teritoriul României în perioada preromană și cu variante similare la albanezii din Calabria și în unele dialecte italiene. Stâncile Tâmpa Mare și Tâmpa Mică din vârful muntelui pot constitui o confirmare a ipotezei.

Centrul vechi din Brașov, muntele Tâmpa și semnul Brașovului

Cum se ajunge pe muntele Tâmpa din Brașov?

Poți ajunge în vârful muntelui luând telecabina sau urcând pe una dintre potecile care pornesc din diverse puncte ale orașului. Traseele nu sunt mai lungi de 2,7 kilometri, au grade scăzute de dificultate și sunt bine marcate. Dacă vrei să urci și/sau să cobori pe jos, îți trebuie echipament de drumeție. Urcarea durează aproximativ o oră și jumătate, iar coborârea cam o oră.

Trasee din Brașov spre Tâmpa

Din Brașov ai de ales între mai multe trasee care urcă spre vârful muntelui Tâmpa. Două dintre ele sunt cele mai populare: Drumul Serpentinelor și Treptele lui Gabony. Ambele sunt ușor de parcurs (trebuie doar să ai încălțăminte potrivită), sunt foarte frumoase și bine marcate, așa că nu riști să te rătăcești. Drumul Serpentinelor are 2,7 kilometri, iar Treptele lui Gabony 1,7 kilometri.

Brașov – Drumul Serpentinelor – Vârful Tâmpa

Drumul Serpentinelor începe din Aleea Tiberiu Brediceanu nr. 1, lângă stația de urcare a telecabinei.

 • Marcaj: triunghi roșu.
 • Lungimea traseului: 2,7 kilometri.
 • Dificultate: redusă, dar necesită încălțăminte de drumeție adecvată în funcție de sezon. Poteca urcă pe curbe de nivel până aproape de vârful muntelui.
 • Durata de parcurgere la urcare: aproximativ o oră și jumătate, plus pauzele de pe drum. Vrei vrea să te oprești să admiri priveliștile și să faci poze.

Brașov – Treptele Lui Gabony – Vârful Tâmpa

Traseul numit Treptele lui Gabony începe din strada Constantin Dobrogeanu – Gherea nr. 62.

 • Marcaj: triunghi galben.
 • Lungime: 1,7 kilometri.
 • Dificultate: redusă, dar este mai abrupt decât Drumul Serpentinelor, așa că pentru a-l parcurge fără probleme trebuie să porți încălțăminte de drumeție potrivită sezonului.
 • Durata de urcare: aproximativ o oră și jumătate, plus cât vrei să faci pauze ca să privești detaliile peisajelor și să fotografiezi tot ce-ți place.

Recomandări pentru trasee

Circuit pe muntele Tâmpa: Bastionul Țesătorilor – Drumul Cavalerilor – Șaua Tâmpei – vârful Tâmpa, cu întoarcere pe Drumul Serpentinelor

Punctul de plecare este Bastionul Țesătorilor din centrul Brașovului, de unde urmezi Drumul Cavalerilor marcat cu o dungă albastră, până la Șaua Tâmpei, de unde o iei după marcajul cu triunghi galben până în vârful Tâmpei. La întoarcere cobori în oraș pe Drumul Serpentinelor, marcat cu triunghi roșu. Pe drum găsești suficiente indicatoare și marcaje ca să te orientezi corect.

 • Lungimea totală: 6 kilometri.
 • Durata: 3 ore (cu câteva pauze scurte).
 • Dificultate: până la Șaua Tâmpei drumul este destul de abrupt. Dacă nu ai antrenament, vei cam gâfâi, dar nu vei fi pus în pericol.

Atracții: vei trece pe lângă Cetatea Brașovia, din care s-au mai păstrat doar câteva ruine. De aici trebuie să urmezi marcajul cu triunghi galben ca să ajungi pe Vârful Tâmpa, cu vederi spectaculoase spre Piatra Craiului, Măgura Codlei și Munții Perșani. Apoi cobori puțin și ajungi la literele (semnul) Brașovului; și de acolo ai o priveliște nemaipomenită asupra orașului.

Circuit Brașov – Tâmpa – Vârful Postăvaru (cabana Postăvaru) – Pietrele lui Solomon – Cartierul Șchei

 • Dificultate: moderată, dar pe alocuri drumul e cam abrupt și trebuie să te ții de barele montate pe stânci.
 • Lungimea totală: 27 kilometri.
 • Durata: 8 ore de mers pe jos (dar poți scurta luând telecabina la urcare).

Urci până pe Vârful Tâmpa pe Drumul Serpentinelor (marcaj triunghi roșu) sau Treptele lui Gabony (triunghi galben). De acolo mergi pe drumul marcat cu dungă albastră, cobori în Șaua Tâmpa și apoi urci spre Vârful Postăvaru peste Vârful Crucurul Mare și Poiana Ruia. Pe traseu găsești Cabana Postăvaru, unde există un restaurant cu terasă. De aici faci cam 30 de minute până în Vârful Postăvaru, continuând poteca marcată cu dungă albastră. Porțiunea este mai abruptă, cu stânci alunecoase și trebuie să te ții de barele de pe ele.

De pe Vârful Postăvaru cobori la stația de telecabină și apoi mergi pe o potecă abruptă, nemarcată, spre lacul din Poiana Ruia. De acolo urmează drumul cu dungă albastră până la intersecția cu cărarea marcată cu bandă galbenă care duce spre Pietrele lui Solomon. Segmentul acesta este abrupt și plin de bolovani. Circuitul se termină la drumul asfaltat care duce în cartierul Șchei. Poți lua autobuzul spre centru sau să mergi până în Șchei să admiri frumusețea clădirilor.

Legendele din Tâmpa

Dacii, romanii și cavalerii teutoni. Potrivit unor surse, dacii ar fi avut altare de sacrificii pe Muntele Tâmpa. Se spune că romanii au găsit aceste altare și le-ar fi dedicat lui Saturn, zeul timpului, numindu-le Tempus/Temporis, de unde ar fi provenit ulterior numele Tâmpa, dar ipoteza a fost infirmată de specialiști. Teoria continuă cu coloniștii trimiși de Regatul Ungariei, cavalerii teutoni, care ar fi tradus în germana lor nativă numele Cronos în Kronos, l-au prescurtat Kron și au adăugat sufixul Stadt, care înseamnă oraș. Dar Kronstadt înseamnă de fapt Orașul Coroanei, respectiv al coroanei ungare.

Alte legende sunt mai interesante, de exemplu cea a lacului din pântecele muntelui și cea a băncii de piatră.

Lacul din măruntaiele muntelui

Se spune că în interiorul muntelui s-ar afla un lac gigantic. Înainte de al Doilea Război Mondial autoritățile au vrut să sape un tunel prin Tâmpa ca să lege centrul vechi al Brașovului de cartierul Valea Cetății. Ideea a fost abandonată din cauza războiului. Comuniștii au reluat ideea în 1979 printr-un proiect care ar fi traversat muntele pe o linie paralelă cu străzile Dobrogeanu – Gherea și Tâmpei. După ce au excavat aproximativ 100.000 mc de stâncă, șefii de șantier și-au dat seama că finalizarea lucrărilor ar fi costat nejustificat de mult. Iar dacă legenda s-ar fi adeverit, perforarea pereților lacului ar fi dus la inundarea orașului.

Banca săpată în stâncă

Pe aleea de sub Tâmpa există o bancă cioplită într-un bloc de piatră. Potrivit unei legende menționate într-un document din 1817, a fost dăltuită în amintirea Anei-Maria și a iubitului ei care ar fi murit îmbrățișați sub greutatea unei stânci rostogolite din vârful muntelui. Frumusețea formelor simple ale băncii despre care se spune că a fost săpată în stânca ucigașă și povestea romantică a tinerilor îndrăgostiți au transformat locul într-o atracție pentru localnici și turiști.

Atracții turistice la Tâmpa

Pe Muntele Tâmpa și la baza lui sunt multe atracții turistice. Dincolo de numeroasele locuri de belvedere cu peisaje impresionante și de frumusețile rezervației naturale, poți vedea și fotografia mai multe obiective interesante: literele cu care este scris numele orașului („Semnul Brașovului“), Turnul Cuțitarilor, Turnul Cizmarilor, Cabana Casa Pădurarului ș.a.

Semnul Brașovului

Inscripția de pe Tâmpa a fost instalată prima dată în 2004 de autoritățile locale, dar literele nu au fost suficient de solide pentru a rezista intemperiilor. În 2006 „Semnul Brașovului“ a fost refăcut cu litere înalte de 6 metri prevăzute cu becuri de mare putere. Scrisul este vizibil de la câteva zeci de kilometri distanță pe direcțiile Târgu Secuiesc, Târgu Mureș și Sibiu. Este unul din cele mai vizitate puncte din Brașov și se află la câteva minute mai jos de cel mai înalt punct al muntelui, Vârful Tâmpa. În apropiere este Restaurantul Panoramic, care își merită numele datorită priveliștii superbe de aici.

Turnul Cuțitarilor

În secolul al XV-lea au fost construite la baza Tâmpei două turnuri de veghe: Turnul Cuțitarilor și Turnul Cizmarilor. Ambele erau legate între ele de zidul care venea dinspre oraș și urca mai departe spre vârful muntelui. Abandonate după apariția armelor de foc, cele două edificii au fost dărâmate.

Turnul Cuțitarilor se afla în dreptul Bastionului Țesătorilor și din el se putea observa zona Șchei, care nu era protejată de centura de fortificații a orașului. Din el nu a mai rămas nicio urmă.

Turnul Cizmarilor

Turnul Cizmarilor era amplasat mai sus de Bastionul Postăvarilor. Din vârful lui străjerii supravegheau Blumăna (care nu era înconjurată de zidurile cetății) și Curmătura (zona dintre Tâmpa și Dealul Melcilor). Din vechiul edificiu nu s-au mai păstrat decât platforma de la bază și o bucată din zidul care pornea de aici spre Vârful Tâmpa.

Cabana-restaurant Casa Pădurarului

Restaurantul Casa Pădurarului a fost construit la începutul secolului XX la mijlocul promenadei de sub Tâmpa, foarte aproape de locul din care urcă telecabina. După ce a fost avariată de un incendiu, clădirea a fost renovată recent. Restaurantul are o terasă generoasă și este decorat rustic. Merită să mergi măcar pentru frumusețea cadrului natural și a priveliștii spre oraș.

Program și tarife telecabină

Telecabina de la Tâmpa are stația de la bază în centrul istoric al Brașovului, lângă Restaurantul Casa Pădurarului. Traseul până la stația de la Restaurantul Panoramic din vârful muntelui durează 3 minute.

Program:

 • Luni – zi de revizie.
 • De marți până duminică: prima urcare este la 9:30, ultima urcare la 16:00 și ultima coborâre la 16:30.

Tarife bilete:

 • Un drum (urcare sau coborâre): 25 lei/adult și 15 lei/copil.
 • Un bilet de urcare și unul de coborâre luate împreună: 35 lei/adult și 20 lei/copil.

Biletele se pot cumpăra doar din stații (nu și online), iar plata poate fi făcută cu numerar sau cu cardul.

Unde te cazezi? Alege Transylvanian Inn pentru o experiență spirituală autentică!

Dacă vrei să vizitezi Brașovul și împrejurimile, castelele Bran și Peleș, cetățile, bisericile fortificate, Viscri („satul Prințului Charles“) și multe alte atracții ale Transilvaniei, îți recomandăm să te cazezi la Transylvanian Inn.

Camerele sunt spațioase, confortabile, rafinat decorate și fiecare dispune de o terasă sau un balcon cu priveliști de vis spre Castelul Bran, Cetatea Râșnov, Bucegi și Piatra Craiului.

Vila Transylvanian Inn este amplasată într-un loc liniștit și plin de farmec din satul Predeluț, comuna Bran, la doar 2,3 km distanță de Castelul Bran. Locația are o grădină generoasă cu un iaz, vatră pentru foc de tabără, pavilioane și umbrare, iar la ultimul etaj al clădirii este o bibliotecă cu ferestre de jur-împrejur, prin care poți admira peisaje superbe. Restaurantul cu terasă este foarte apreciat de turiști pentru preparatele culinare deosebite, pe care le poți savura în interior sau pe terasă.

Dacă dorești să faci o rezervare, intră pe https://transylvanianinn.ro/.

Cerere rezervare

Suita Deluxe
Apartament
Cameră Dublă superioară
Cameră Dublă standard

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de confidențialitate și Termenii și condițiile Google.