De ce să vizitezi Castelul Bran

Publicat la

Istoria Castelului Bran. De ce să nu ratezi o vizită?

Castelul Bran este o construcție fascinantă și are o istorie tumultuoasă care se întinde pe aproape opt secole. Amplasarea cetății în Trecătoarea Branului, între munții Bucegi și Piatra Craiului, i-a determinat încă de la începuturi importanța strategică și i-a oferit peisajele spectaculoase care-l înconjoară și în care se integrează atât de armonios.

Legendele Branului, dintre care cele mai cunoscute sunt asociate cu Contele Dracula și Vlad Țepeș, istoria lui plină de evenimente și personalități istorice marcante, dar mai ales frumusețea castelului și a împrejurimilor îl fac unul dintre cele mai îndrăgite obiective turistice din România, cu peste 500.000 de vizitatori anual.

Dincolo de vizitarea castelului propriu-zis, aici poți participa la festivaluri de muzică, târguri populare, expoziții, diverse ateliere și activități pentru copii și părinți.

Astfel, indiferent dacă ești în căutarea unei destinații pline de istorie și mister sau pur și simplu îți dorești să evadezi din rutina de zi cu zi, Castelul Bran te invită într-o călătorie fascinantă prin trecutul său bogat și peisajele pitorești din jur.  

Dar înainte de a-l vizita, hai să povestim puțin despre acest obiectiv turistic deosebit! 

Scurt istoric al Castelului Bran

Povestea sa începe în 1211, când regele Andrei al II-lea al Ungariei dăruiește Țara Bârsei cavalerilor teutoni. Scopul monarhului era ca odată stabiliți în zonă, membrii ordinului german, deopotrivă călugăresc și militar, să-i apere granița de atacurile cumanilor și pecenegilor.

Dorința regelui a fost îndeplinită, dar numai parțial și pentru scurtă vreme. În 1226, teutonii își termină de construit fortăreața în punctul de frontieră Bran (nume derivat din termenul slavon pentru poartă), însă doar după numai câteva luni sunt nevoiți să fugă din regiune.

În 1377, Ludovic I de Anjou le dă locuitorilor din Kronstadt – actualul Brașov – dreptul de a-și construi un castel la Bran. Ordinul regelui maghiar numit și Ludovic cel Mare stabilește ca la lucrări să participe și sașii.

În 1388, brașovenii termină de construit Castelul Bran, numit pe atunci Turciu în română, Törcsvár în maghiară și Dietrichstein sau Törzburg în germană. Amplasarea cetății pe vârful celei mai înalte stânci din zonă îi dă un rol strategic major în apărarea antiotomană, iar faptul că se află la granița Transilvaniei îi oferă și funcția de punct vamal. Mica localitate începe să se dezvolte și să prospere. Funcția de castelan al Branului devine atât de importantă încât numai monarhul Ungariei o poate atribui.

În 1407, regele Sigismund de Luxemburg îi dăruiește castelul aliatului său Mircea cel Bătrân, domnitorul Țării Românești, ca să-i servească la nevoie ca refugiu în luptele cu turcii. În 1419, după moartea voievodului, monarhul transferă castelul principilor Transilvaniei.

În 1441, principele Transilvaniei Iancu de Hunedoara îi biruiește pe turci în bătălia de la Bran. Victoria întărește importanța strategică a Branului și sporește atât privilegiile brașovenilor, cât și ale sașilor din zona de graniță, care luaseră parte la luptă.

În 1460, Vlad Țepeș, principele Țării Românești, se aliază cu regele Ungariei, Matei Corvin, care dorea să conducă o cruciadă antiotomană. Domnitorul valah conduce și câștigă cu oastea lui mai multe bătălii împotriva turcilor, dar când este copleșit de numărul soldaților lui Mahomed al II-lea și cere sprijinul regelui maghiar, este trădat. Matei Corvin nu doar că-i refuză ajutorul promis, ci chiar îl arestează. Decizia regală a fost influențată de negustorimea săsească din Transilvania, care nu dorea război cu turcii și îl susținea pe Radu cel Frumos, fratele lui Vlad, pe care sultanul îl dorea pe tronul Țării Românești. Brașovenii nu uitaseră că în 1459 Vlad Țepeș le-a atacat orașul, omorând sute de locuitori ca răzbunare pentru susținerea rivalului său și din cauza taxelor vamale tot mai mari cerute la Bran.

În prima zi a anului 1498, profitând de faptul că Ungaria era sărăcită de războaie, sașii brașoveni cumpără de la regele Vladislav al II-lea Jagello dreptul de a folosi Castelul Bran timp de 10 ani. În schimbul sumei de o mie de florini, aceștia preiau nu doar administrarea domeniului, ci și a vămii.

Timp de mai bine de un secol și jumătate, brașovenii obțin de la principii Transilvaniei prelungirea acordului. Pe 25 aprilie 1651 obțin izbânda supremă: reușesc să cumpere castelul. Prin contractul semnat de principele Gheorghe Rackoczi al II-lea, Castelul Bran intră în proprietatea Brașovului.

În 1886, brașovenii reușesc să convingă Austro-Ungaria să suporte refacerea cetății, grav avariată în Revoluția de la 1848 și în războiul ruso-turc. Castelul Bran este reparat, dar rolul său devenise deja nesemnificativ nu doar pentru administrația imperială, ci și pentru autoritățile brașovene, care în 1888 îl dau spre folosință ocolului silvic.

După Unirea de la 1918 Transilvania devine parte a României Mari. La 1 decembrie 1920, ca omagiu pentru noua lor suverană, brașovenii îi dăruiesc Castelul Bran, Reginei Maria.

Astăzi, Castelul Bran servește ca muzeu și atrage vizitatori din întreaga lume. Acesta este cunoscut nu doar pentru frumusețea sa arhitecturală și peisajul montan înconjurător, ci și pentru asocierea sa cu legenda lui Dracula.

Arhitectură și design

Arhitectura și design-ul Castelului Bran

Arhitectura Castelului Bran este specifică unei fortărețe medievale. Amplasamentul, planurile cetății și structura fațadelor dinspre vale au fost concepute pentru defensivă: poziționarea în vârful stâncii (la aproximativ 60 de metri de sol) îngreuna accesul inamicilor, zidurile groase erau menite să reziste la atacurile tunurilor, iar ferestrele mici și poziționate mult deasupra solului îi protejau de proiectile pe cei din interior, în timp ce gurile de tragere de la ultimele niveluri acopereau toate zonele, în caz de atac. Turnurile de plan circular integrate erau menite să ofere mai multe direcții de tragere spre zonele cu risc și vizibilitate mai mare.

Când pătrunzi în curtea interioară a castelului aspectul de fortăreață este îndulcit: pare desprins dintr-o carte de povești. Transformările succesive se ghicesc în bolțile larg arcuite, în balconul pe structură aparentă din lemn, în logiile elegante, cu balustrade sculptate în lemn. Numeroasele acoperișuri cu diverse forme și înălțimi îți dau o idee despre cât de diferite sunt nivelurile camerelor și pasajelor înăuntru.

După preluarea Castelului Bran de către regimul comunist, au fost eliminate piesele reprezentative rămase de la suverană. În perioada postrevoluționară, Statul Român a mai completat patrimoniul muzeului, însă în 2009 toate piesele au fost mutate la Vama Medievală, înainte de a retroceda Castelul Bran proprietarilor săi de drept.

Mobilierul și decorațiunile superbe pe care le vei vedea acum în interiorul castelului provin din colecțiile personale ale descendenților familiei regale, care dețin acum proprietatea.

Legenda Castelului Bran

Tatăl lui Țepeș a fost Vlad al II-lea, ultimul dintre fiii lui Mircea cel Bătrân. Până să ajungă al II-lea, Vlad se străduiește să obțină tronul Valahiei, dar nu-l poate avea fără acordul sultanului Turciei sau a regelui Ungariei. Refuză să se supună dominației otomane și câștigă sprijinul lui Sigismund de Luxemburg, care în 1431 îi oferă însemnele Ordinului Dragonului. De la imaginea de pe emblemă, poporul l-a supranumit Dracul pe cel care a fost domnitorul Țării Românești între 1436-1442 și 1443-1447.

Vlad Țepeș îi moștenește reputația de fire drăcească și își creează propriul renume. Are obiceiul să-și tragă în țeapă dușmanii și să-i lase expuși pentru ca trecătorii să aibă ce povestii și să i se ducă vestea. Așa primește numele de Țepeș și începe să fie înconjurat de legende sângeroase.

Legenda Contelui Dracula a fost inventată de romancierul Bram Stoker. În celebra sa carte Dracula (1897) acțiunea se petrece în Transilvania, în inima Carpaților, iar personajul omonim este un vampir care se hrănește cu sângele oamenilor și-i transformă în creaturi asemenea lui. Romanul a inspirat numeroase piese de teatru, filme, povestiri și legende care au creat la rândul lor o întreagă industrie de costume, accesorii, suveniruri etc.

Cum ajungi la Castelul Bran?

Pentru ajunge la Castelu Bran, poți folosi următoarele rute:

  •  Cu mașina:

De la București la Castelul Bran sunt 160 de kilometri pe ruta DN1/E60.

De la Brașov la Castelul Bran sunt 30 de kilometri pe ruta DN73/E574.

  •  Cu trenul:

Cea mai apropiată stație CFR este la Brașov. De la Brașov la Bran poți lua autobuzul sau un taxi.

  •  Cu autobuzul:

La autogara nr. 2 Brașov sunt curse regulate între Brașov și Bran-Moeciu. Autobuzele pleacă la fiecare 30 de minute în timpul săptămânii, iar în weekend din oră în oră. Călătoria durează aproximativ 45 de minute.

 Castelul Bran are următorul program de vizitare:

  • 1 aprilie – 30 septembrie
  • Marți – duminică 09:00-18:00;
  • Luni: 14:00-18:00.
  • 1 octombrie – 31 martie
  • Marți – duminică: 09:00-16:00;
  • Luni: 12:00-16:00.

Ce poți vedea în Castelul Bran?

Ce poți vedea în interiorul Castelului Bran

Tunelul timpului sau trecerea secretă este una dintre marile surprize pe care ți le rezervă o vizită la Castelul Bran. Iată care este povestea ei:

Încă de la construcția castelului, în curtea interioară s-a săpat în stâncă un bazin îngust, adânc de 7 metri, unde se păstrau rezervele de apă. În secolul al XVII-lea bazinul a fost adâncit până la 59 de metri și a devenit fântână. Regina Maria a folosit puțul pentru a instala liftul necesar confortului familiei regale și distinșilor săi oaspeți. Grație ascensorului, suverana s-a putut bucura de șederea la mult iubitul ei Bran până în ultimul an de viață, când puterile o cam părăsiseră.

În perioada comunistă, Castelul Bran a fost preluat de stat. Lucrările de întreținere au fost puține, iar liftul suprasolicitat a cedat. Galeriile care-l deserveau au fost astupate și uitate timp de 70 de ani.

Actualii proprietari au transformat puțul medieval și galeria liftului Reginei într-un proiect multimedia unic în lume. Proiectarea, execuția lucrărilor și producția tuturor materialelor (inclusiv parfumurile și muzica) sunt 100% românești.

Noul ascensor STONE, produs special pentru Castelul Bran de compania Elmas din Brașov, a câștigat premiul „Proiectul anului 2019” la concursul mondial Elevator World.

Pe site-ul castelului poți vedea cu ce alte experiențe te mai așteaptă acesta. Îți recomandăm să descoperi istoria spaimelor din Transilvania, în care vei afla despre datinile Branului și vei înțelege mai bine cum a apărut Dracula.

Cui aparține Castelul Bran?

Regina Maria i-a dăruit castelul fiicei sale, domnița Ileana, care-i împărtășea dragostea pentru Bran.

Principesa de România și arhiducesa de Austria a moștenit de la mamă devotamentul față de popor: în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a înființat la Bran un spital pentru care a lucrat neobosit, nu doar ca soră medicală, ci și ca administrator, găsind soluții la problemele cu foamea, lipsa medicamentelor și a dotărilor. 

În 1961, suferind de pierderea multora dintre cei dragi, Domnița Ileana se călugărește și devine Maica Alexandra. Câteva luni mai târziu sfârșește din viață în mănăstirea ortodoxă pe care a fondat-o în America.

Pe 8 mai 2009, Statul Român retrocedează Castelul Bran celor trei copii ai Principesei Ileana rămași în viață: Dominic, Elisabeta și Maria Magdalena. În prezent, Dominic Habsburg-Lothringen, Arhiduce de Austria este cel care deține acest castel.

Legătura dintre Castelul Bran și Regina Maria a României 

Regina s-a îndrăgostit de castel în timpul primei sale vizite aici, care a avut loc în anul 1896. În 1920, aceasta s-a decis să cumpere castelul și să-l transforme într-un loc de reședință și refugiu.

Ulterior, Castelul Bran a suferit o serie de renovări și îmbunătățiri sub îndrumarea sa directă. Aceasta a înfrumusețat locul cu obiecte de artă, mobilier prețios și decorațiuni interioare elegante. De asemenea, ea a decis să extindă grădinile și a adăugat pavilioane și terase pentru a crea un mediu mai plăcut și mai confortabil.

Regina Maria a folosit Castelul Bran ca reședință de vară și a petrecut aici mult timp pe parcursul vieții sale. Aceasta a organizat întâlniri politice, evenimente culturale și petreceri fastuoase în acest castel.

Prin pasiunea și implicarea sa, regina a contribuit la transformarea Castelului Bran într-un loc emblematic și a contribuit la popularizarea sa în rândul turiștilor și al iubitorilor de cultură și istorie.

Așadar, putem spune cu încredere că nu trebuie să ratezi ocazia de a vizita Castelul Bran! Acest loc îți va oferi o experiență de neuitat, plină de mister și istorie. Cu o arhitectură impresionantă și o poziționare pitorească în mijlocul Munților Carpați, castelul te va cuceri cu peisajele sale fermecătoare și cu numeroasele sale povești.

Întrebări și răspunsuri frecvente:

Q: De ce este Castelul Bran atât de popular?

Castelul Bran este atât de popular datorită istoriei sale fascinante, arhitecturii impresionante și, mai presus de toate, a legăturii sale cu legendele lui Dracula,

Q: Câți turiști vizitează anual Castelul Bran?

Numărul de turiști poate varia în funcție de sezon și de factori externi, dar se estimează că numărul ar ajunge undeva la peste 500.000 de vizitatori pe an.

Surse: rolandia.eu, infoghidromania.com, historia.ro

Cerere rezervare

Suita deluxe
Apartament
Camere duble superioare
Camere duble standard

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de confidențialitate și Termenii și condițiile Google.