piata sfatului brasov

Publicat la

Ghidul turistului: tot ce trebuie să știi despre Piața Sfatului din Brașov

Piața Sfatului este inima Brașovului, un spațiu plin de farmec și istorie. Din perioada medievală și până în zorii secolului XX aici se țineau târguri mari, la care participau neguțători transilvăneni, valahi, greci, turci și de alte nații. Aici erau pedepsiți răufăcătorii și vrăjitoarele. Aici își etalau hainele și trăsurile luxoase bogații vremurilor. În prezent aici se desfășoară concerte importante, evenimente și târguri care atrag turiști din toată lumea. Piața Sfatului este nu doar un obiectiv de neratat, ci și un minunat loc de plimbare și socializare într-un decor medieval presărat cu monumente istorice valoroase și atracții pentru toate gusturile.

Piața Sfatului – un loc plin de istorie

În 1520 Brașovul a dobândit dreptul de a organiza propriile târguri. Negustorii treceau prin Poarta Vămii, intrau pe strada Vămii (acum Mureșenilor), plăteau taxele și ajungeau în Piața Sfatului, unde își ocupau locul cuvenit.

Spațiul din jurul Casei Sfatului era împărțit pe sectoare. Cel din fața Casei Negustorilor (Casa Hirscher) era Șirul Florilor, urmat de Șirul Fructelor, care se întindea până spre Biserica Neagră. Pe partea cu Catedrala Ortodoxă (Biserica Adormirea Maicii Domnului) era Târgul Grâului, pe un spațiu cu trotuar generos, care era și promenadă.

Târgurile se țineau lunea și vinerea. Atunci negustorii – sași, maghiari, români, arabi, greci, turci, polonezi și italieni – își etalau mărfurile către cumpărători veniți din întreaga Transilvanie și din Valahia vecină.

În Evul Mediu, la stâlpul infamiei din această piață se făcea judecata vrăjitoarelor și răufăcătorilor. Aici a fost decapitat în 1688 Stefan Stener, șeful breslei cizmarilor, care s-a împotrivit intrării austriecilor în oraș.

Piața Sfatului a fost străbătută de primul tramvai fără cai de pe actualul teritoriu al României. Inaugurată în 1892, linia tramvaiului cu abur unea zona Bartolomeu cu Satulung (acum în Săcele). Oprirea din fața vechii primării se numea stația Promenadă.

Localizare – unde se află Piața Sfatului

Piața Sfatului este kilometrul 0 al orașului; de aici se măsoară distanța între Brașov și celelalte destinații. Se află la poalele muntelui Tâmpa, în centrul vechiului Brașov. Recunoști ușor locul după celebra Casa Sfatului din mijlocul spațiului pietonal amplu, mărginit de case viu colorate. Dacă vii cu mașina, e bine să știi că zona din jurul Pieței este una pietonală. Caută-ți un loc de parcare înainte de a ajunge în centrul vechi al orașului.

unde se afla piata sfatului

Atracții turistice în Piața Sfatului

Clădirea emblematică din centrul pieței este Casa Sfatului, care găzduiește Muzeul Județean de Istorie Brașov.

Casele cu etaj zugrăvite în roșu cărămiziu, galben, albastru, roz sau verde care mărginesc Piața Sfatului sunt o atracție în sine. Multe dintre ele sunt bijuterii arhitecturale construite între anii 1500 și 1900.

Biserica Adormirea Maicii Domnului se remarcă prin arhitectura sa neobizantină, iar Casa Hirscher (Casa Negustorilor) și Casele Filstich-Plecker, construite în secolul al XVI-lea, au un farmec renascentist aparte. Muzeul Casa Mureșenilor și Muzeul Civilizației Urbane sunt alte repere turistice interesante din Piața Sfatului. Biserica Neagră, vizibilă din piață, este unul dintre cele mai importante monumente de arhitectură gotică din România.

În apropiere merită văzute Strada Sforii (una dintre cele mai înguste din lume), Turnul Alb, Poarta Șchei, Poarta Ecaterinei și alte atracții.

Casa Sfatului

Amplasată pe locul unui turn de veghe din secolul al XIV-lea, Casa Sfatului a fost construită, căzută în ruină și refăcută de mai multe ori în veacurile XV-XVI.

Configurația clădirii este aproape neschimbată din 1528. Pe atunci turnul avea un ceas cu o păpușă care din oră în oră bătea într-un gong ce răsuna în tot orașul. În 1690, sub ocupația habsburgică, orologiul era cât pe ce să fie distrus fiindcă papagalul comandantului austriac se panica teribil la fiecare gong. Ceasul salvat cu greu de brașoveni a ars într-un incendiu, dar mecanismul lui poate fi văzut la Muzeul de Istorie. Orologiul actual este din 1892 și încă funcționează cu precizie.

Înfățișarea barocă a edificiului datează din 1770-1778. Doar acoperișul turnului, pe atunci în formă de ceapă (i se zicea „Bășica Sfatului“), a fost înlocuit în 1910 cu cel actual.

Regimul comunist a vrut să demoleze construcția ca să elibereze piața pentru „întâlniri proletare“, dar a abandonat ideea.

În interiorul clădirii funcționează Muzeul Județean de Istorie Brașov, cu peste 4.500 de exponate care merită văzute.

Biserica Neagră

Biserica Neagră este biserica parohială a comunității evanghelice luterane și cea mai mare biserică gotică din sud-estul Europei: înăuntru încap aproape 5.000 de oameni.

Clădirea a fost construită în secolele XIV-XV în stil gotic târziu. Se numește Biserica Neagră din 1689, când un incendiu i-a înnegrit zidurile și i-a distrus parțial interiorul. Reconstrucția a durat până în 1722 și pentru refacerea bolților foarte mari au fost aduși meșteri din Danzing (azi Gdańsk). De aceea interiorul este preponderent baroc.

Bogata colecție de covoare anatoliene din secolele XV-XVI a Bisericii Negre este întrecută doar de cea a Muzeului Topkapî din Istanbul. Piesele orientale provin preponderent din satele săsești, unde decorau bisericile și primăriile.

Celebra orgă de aici a fost montată în 1839 de firma berlineză Buchholz. Calitatea sunetelor ei atrage organiști din toată lumea care vin să concerteze.

Fântâna arteziană

Fântâna arteziană din Piața Sfatului a fost construită în 1987, sub regimul Ceaușescu. Te poți așeza pe treptele circulare concentrice ca să asculți susurul apei dirijate printr-un ansamblu de țevi aflat sub o structură care amintește de forma unui munte. Cele patru elemente din care este alcătuită structura centrală au spre interior o arcuire similară cu cea a bolților vechilor case negustorești din vecinătate.

Curiozități despre Piața Sfatului

–          Legenda iubitei lui Vlad Țepeș. Se spune că inima marelui domnitor ar fi fost cucerită de frumusețea Katerinei, o brașoveancă de 17 ani. Acuzată că a avut relații cu un bărbat însurat, tânăra a fost târâtă în Piața Sfatului, unde i s-a tăiat părul și a fost umilită în public. De furie, Vlad Țepeș a amenințat că va da foc orașului.

–          Casina Română. Înființată în 1835 ca adunare a negustorilor, Casina Română a devenit un loc de întâlnire al intelectualității. Între 1835 și 1841 a avut sediul în Casa Plecker, iar în perioada interbelică în Casa Seuler, ambele din Piața Sfatului. Casina a fost frecventată de cărturari transilvăneni ca Andrei Mureșanu (autorul versurilor imnului „Deșteaptă-te, române“) sau Gheorghe Barițiu (politician, istoric, membru fondator și președinte al Academiei Române) și pașoptiști din Țara Românească și Moldova: Vasile Alecsandri, Alecu Russo, Ion Heliade Rădulescu, Cristian Tell, Gheorghe Magheru ș.a.

Piața Sfatului în perioada modernă

–          Revoluția din 1989. Piața Sfatului s-a numit Piața 23 August în perioada comunistă. Pe 21 Decembrie 1989, în prima zi a Revoluției, manifestanții anticomuniști dispersați de soldați cu tiruri de armă în plan vertical și tunuri de apă s-au regrupat aici, au îngenuncheat și au spus în cor rugăciunea „Tatăl Nostru“. După căderea regimului Ceaușescu piața și-a recăpătat vechiul nume și a devenit unul dintre locurile de comemorare a martirilor Revoluției din Brașov.

–          Festivalul Internațional Cerbul de Aur. Între 1992 și 2019 Piața Sfatului din Brașov a fost scena Festivalului Internațional Cerbul de Aur, unde au cântat de-a lungul anilor Scorpions, Tom Jones, Diana Ross, Patricia Kaas, Toto Cutugno, Kylie Minogue, Jerry Lee Lewis, Kenny Rogers, Cyndi Lauper, The Kelly Family, Ricky Martin, Natalie Imbruglia, Christina Aguilera și alții.

Unde te cazezi? Alege Transylvanian Inn pentru o experiență spirituală autentică!

Dacă vrei să vizitezi Brașovul și împrejurimile, inclusiv castelele Bran și Peleș, cetățile transilvănene, vestitele biserici fortificate din zonă, Viscri, „satul Prințului Charles, devenit Regele Charles al Marii Britanii“ și alte numeroase atracții ale Transilvaniei, îți recomandăm să te cazezi la Transylvanian Inn.

Camerele sunt spațioase, confortabile, rafinat decorate și fiecare dispune de o terasă sau un balcon cu priveliști de vis spre Castelul Bran, Cetatea Râșnov, Bucegi și Piatra Craiului. Vila Transylvanian Inn este amplasată într-un loc liniștit și plin de farmec din satul Predeluț, comuna Bran, la doar 2,3 km distanță de Castelul Bran. Locația are o grădină generoasă cu un iaz, vatră pentru foc de tabără, pavilioane și umbrare, iar la ultimul etaj al clădirii este o bibliotecă cu ferestre de jur-împrejur, prin care poți admira peisaje superbe. Restaurantul cu terasă este foarte apreciat de turiști pentru preparatele culinare deosebite, pe care le poți savura în interior sau pe terasă.

Dacă dorești să faci o rezervare, intră pe https://transylvanianinn.ro/.

Cerere rezervare

Suita deluxe
Apartament
Camere duble superioare
Camere duble standard

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de confidențialitate și Termenii și condițiile Google.