strada sforii

Publicat la

Strada Sforii din Brașov: Cea mai îngustă stradă din România

Strada Sforii din inima centrului istoric al Brașovului te întâmpină cu farmecul ei unic și cu o promisiune de aventură. Această stradă este o adevărată bijuterie ascunsă, ce cucerește inimile celor care o pășesc. Remarcată datorită lățimii sale, se înscrie cu mândrie în topul celor mai înguste străzi din Europa, după Spreierhofstraße din Germania și Parliament Street din Anglia. 

Deși pentru mulți trecători, aceasta ar putea părea doar o simplă străduță, aceasta poartă în spate o istorie bogată și interesantă. Așa că lasă-te fermecat de povestea acestei străzi și află tot ce se ascunde în spatele ei!

Cum ajungi pe Strada Sforii 

Pentru a ajunge pe Strada Sforii din Brașov cea mai convenabilă opțiune este să pornești chiar din Piața Sfatului. Într-o plimbare scurtă de doar câteva minute pe jos, vei vedea cât de repede poți ajunge în apropierea acestui loc captivant. Accesul la Strada Sforii este ușor de găsit și există două variante, ambele foarte ușoare. Poți să mergi pe partea cu strada Schei, iar de acolo va trebui să urmărești indicatorul care te va ghida către intrarea pe această străduță îngustă. Sau ai putea să mergi pe strada Cerbului, unde vei fi întâmpinat de o statuie inedită ce marchează intrarea în acest labirint urban.

Odată ajuns pe Strada Sforii, aventura începe. Cu o lungime scurtă și o lățime ce pare mai degrabă a fi un gang, strada te încântă cu atmosfera sa unică și cu povestea sa bogată. Parcursul prin această străduță îți va lua doar câteva minute din timpul tău, dar experiența va rămâne cu siguranță întipărită în amintirea ta ca o călătorie plină de descoperiri fascinante.

Strada Sforii – istoric

Povestea din spatele Străzii Sforii

Strada Sforii din Brașov are o istorie încărcată și fascinantă, care se întinde până în secolul al XVII-lea. Inițial, aceasta a fost concepută ca un coridor îngust care permitea accesul pompierilor în caz de incendiu. Totodată, aceasta delimita spațiul dintre două decurii, care reprezentau grupuri de câte zece case și era specific sistemului urbanistic medieval implementat în interiorul cetății. 

De-a lungul timpului, Strada Sforii și-a păstrat utilitatea inițială ca un pasaj îngust, însă a devenit mai mult decât un simplu coridor de acces. Ea a devenit un simbol al Brașovului și a captat atenția turiștilor și a localnicilor deopotrivă, datorită farmecului său unic și a istoriei sale bogate. 

Restaurată și amenajată în anul 2003, Strada Sforii s-a transformat într-o atracție turistică de prim rang în Brașov. Astăzi, istoria sa fascinantă și farmecul său pitoresc atrag mulți vizitatori din întreaga lume, care vin să exploreze străzile înguste și să descopere poveștile încântătoare care se ascund în spatele zidurilor sale vechi. 

Strada Sforii – legendă

Strada Sforii din Brașov nu este doar o simplă arteră urbană. Aceasta este un loc încărcat de istorie și legende romantice care îi conferă un farmec aparte. În inima centrului istoric al orașului, această străduță îngustă și pitorească servește ca un magnet pentru turiști dornici să descopere mai mult decât doar frumusețea sa arhitecturală. Una dintre cele mai îndrăgite și răspândite legende despre strada Sforii este aceea a îndrăgostiților.

Femeia învăluită în sfoară care arată spre Strada Sforii

În inima străzii Sforii din Brașov se află o statuie enigmatică care a captivat imaginația vizitatorilor de-a lungul timpului. Înfățișând o femeie învăluită în sfoară, această sculptură fascinantă este o emblemă a străzii și a devenit un punct de atracție pentru turiști din întreaga lume.

Statuia, plasată strategic, îndeamnă privitorii să descopere misterul și povestea din spatele străzii Sforii. Cu toate acestea, vandalizarea recentă a statuii a adăugat un nou element de intrigă, iar absența brațului care arată spre Strada Sforii sugerează o poveste neîncheiată, așteptând să fie descoperită de cei curioși.

Legenda îndrăgostiților de pe Strada Sforii 

Legenda îndrăgostiților de pe Strada Sforii

Legenda veche a acestei străzi aduce în prim-plan romantismul. În vremuri medievale, această străduță îngustă a devenit adăpostul celor îndrăgostiți, oferindu-le un colț discret pentru a-și exprima sentimentele în voie. Ochii indiscreți nu aveau acces aici.

Conform legendei, cei care se îmbrățișau și se sărutau aici erau sortiți să rămână uniți pe vecie. Această poveste fascinantă conferă străzii Sforii un farmec aparte și atrage curiozitatea vizitatorilor, oferindu-le o incursiune în romantismul unei epoci îndepărtate.

Cât de îngustă este Strada Sforii 

Strada Sforii din Brașov se remarcă nu doar prin faptul că este cea mai îngustă stradă din România și din Europa de Est, ci și prin dimensiunile sale impresionant de restrânse. Cu o lățime ce variază între 31 și 50 de centimetri, această arteră urbană te provoacă la o experiență cu adevărat inedită. Parcursul său de doar 80 de metri te va face să simți cu adevărat cum pereții se apropie amenințător de tine, iar fiecare pas devine o aventură în sine. 

5 lucruri pe care trebuie să le știi despre Strada Sforii 

Iată câteva aspecte interesante despre cea mai îngustă stradă din Brașov:

  • Lungimea străzii este de 80 de metri;
  • Lățimea minimă a străzii este de 1,11 metri, în timp ce cea maximă este de 1,35 metri;
  • Scopul inițial al străzii a fost de a servi drept coridor de trecere pentru echipajele de pompieri;
  • În anul 2003, strada a fost restaurată pentru a-și recăpăta aspectul medieval;
  • În timpul restaurării au fost amplasate felinare care păstrează stilul celor de acum 100 de ani.

Curiozități mai puțin cunoscute

Orice plimbare prin centrul istoric al Brașovului vine la pachet cu povești din trecutul său. Uite câteva curiozități mai puțin cunoscute care fac din Strada Sforii un loc pe care e imposibil să îl ratezi în Brașov:

  • Istoria misterioasă: Chiar dacă primele mențiuni datează din secolul al XVII-lea, Strada Sforii a fost inițial folosită în scopuri practice și nu a fost recunoscută oficial ca stradă până în anii 1950;
  • Arhitectură și case remarcabile: În afară de dimensiuni, Strada Sforii impresionează prin casele sale pitorești, multe dintre ele fiind restaurate cu grijă și păstrându-și aspectul autentic. Unele dintre aceste locuințe au fost construite încă din secolul al XIX-lea;
  • Evenimente culturale: Strada Sforii este un loc inedit pentru diverse evenimente culturale în aer liber. De la expoziții de artă și concerte muzicale până la spectacole de teatru, aceste activități aduc viață în acest loc îngust și atrag atenția atât a comunității locale, cât și a turiștilor;
  • Mituri și legendele locului: Strada Sforii nu este străină de mituri și superstiții. Se spune că oricine trece pe aici va avea noroc și protecție împotriva ghinionului. Locuitorii povestesc adesea despre evenimente neobișnuite și experiențe surprinzătoare care au avut loc aici;
  • Rolul strategic din trecut: În timpul Evului Mediu, Strada Sforii a jucat un rol strategic important, servind drept rută rapidă pentru apărarea orașului în caz de atac. Astăzi, această stradă reprezintă o fereastră către trecut și oferă turiștilor o perspectivă captivantă asupra istoriei locale și a evoluției orașului Brașov.

Top 10 al celor mai înguste străzi din lume 

În urma unor cercetări amănunțite, oficialii Cărții Recordurilor au clasificat Strada Sforii din Brașov ca fiind a opta cea mai îngustă stradă urbană din lume. Această stradă pitorească, situată în inima orașului medieval Brașov, se remarcă prin lățimea sa incredibil de mică, atrăgându-i pe turiști din toate colțurile lumii.

Continentul European este lider în ceea ce privește străzile înguste, iar aceasta este un exemplu elocvent. Cu o istorie ce se întinde pe mai multe secole, această stradă a fost inițial concepută ca un coridor pentru pompieri în secolul al XVII-lea. Astăzi, devine un obiectiv turistic pentru vizitatori și este promovată în numeroase publicații de turism drept un loc de neocolit în România.

Unde te cazezi? Alege Transylvanian Inn pentru o experiență montană autentică!

Dacă îți dorești să experimentezi adevărata inimă a Transilvaniei, te îndemnăm să îți rezervi un sejur la Vila Transylvanian Inn. 

Aici, găsești mult mai mult decât simpla cazare – vei descoperi un adevărat refugiu, creat special pentru a te conecta cu liniștea și frumusețea autentică a regiunii. Inspirată din dorința de a oferi oaspeților senzația reconfortantă de „acasă”, vila este amenajată cu spații generoase de relaxare și detalii atent concepute pentru a-ți oferi o experiență autentică și memorabilă.

Indiferent dacă îți dorești să te relaxezi pe terasa în aer liber, să savurezi delicii locale sau să explorezi peisajele spectaculoase din împrejurimi, Vila Transylvanian Inn te așteaptă cu brațele deschise pentru a te bucura de o escapadă de neuitat în Transilvania.

Cerere rezervare

Suita Deluxe
Apartament
Cameră Dublă superioară
Cameră Dublă standard

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de confidențialitate și Termenii și condițiile Google.