castelul cantacuzino

Publicat la

Castelul Cantacuzino: O bijuterie arhitecturală în inima Bucegilor

În inima munților Bucegi se află una dintre cele mai spectaculoase capodopere arhitecturale ale României și anume Castelul Cantacuzino. Situat în cartierul Zamora, acest castel neoromânesc se ridică mândru pe locul unei vechi case de vânătoare datând din secolul al XVIII-lea, care odinioară servea drept popas pentru familia Cantacuzino în drumul lor spre Brașov. 

Construit după planurile renumitului arhitect Grigore Cerchez, castelul impresionează prin fațada sa din piatră cioplită și interiorul placat cu cărămidă. Cu o suprafață de 3148 de metri pătrați și înconjurat de un parc de 3,5 hectare cu cascade, fântâni arteziene și o grotă, Castelul Cantacuzino este o oază de eleganță și rafinament. 

Acesta nu este doar un monument istoric, ci și o bijuterie arhitecturală care îmbină tradiția cu modernitatea, captivând prin splendoarea sa orice vizitator. Descoperă mai departe secretele și farmecul acestui loc de poveste!

Istoria castelului Cantacuzino

Construcția acestei clădiri impresionante a fost finalizată în 1911, după planurile renumitului arhitect Grigore Cerchez, o figură celebră în ceea ce privește stilul neoromânesc.

Ridicat pe locul unei vechi cabane de vânătoare utilizate de familia Cantacuzino în drumurile lor spre Brașov, castelul reflectă dorința prințului de a crea un spațiu de refugiu și relaxare, integrat armonios în peisajul montan al Zamorei. Construcția a durat cinci ani, iar mobilarea, încă un an și jumătate, astfel că în 1911, la inaugurare, castelul impresiona prin dotările sale moderne, cum ar fi electricitatea, sistemul de canalizare și apa potabilă, facilități de care nu dispunea toată lumea în acea perioadă.

După naționalizarea din 1948, clădirea a fost transformată într-un sanatoriu al Ministerului de Interne, iar astăzi găzduiește un muzeu ce atrage numeroși vizitatori dornici să admire această capodoperă arhitecturală.

Castelul se remarcă printr-o suprafață de aproximativ 3.000 de metri pătrați și un stil eclectic, care îmbină elemente neoromânești cu accente orientale și detalii ale renașterii italiene. Una dintre cele mai impresionante camere este Sala Mare de Bal, unde se află portretele membrilor familiei Cantacuzino și stemele familiilor înrudite.

Destinul tragic al Nababului

În spatele istoriei Castelului Cantacuzino se ascunde o poveste cu evenimente nefericite care reflectă destinul tragic al Prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino, supranumit „Nababul” datorită averii sale. Deși castelul, finalizat în 1911, reprezenta o încununare a opulenței și rafinamentului începutului de secol XX, viața lui Cantacuzino a fost umbrită de evenimente tragice și decizii politice tumultoase. 

Cantacuzino a fost o personalitate emblematică în politica românească și a ocupat funcții importante precum cea de prim-ministru și judecător. Cu toate acestea, puterea și bogăția sa nu l-au ferit de deziluzii. După finalizarea castelului, Cantacuzino a avut parte de o serie de pierderi personale, culminând cu moartea sa în 1913 din cauza unei pneumonii, la doar doi ani după inaugurarea edificiului său de suflet. Moartea sa subită a lăsat castelul în mâinile familiei, care, deși s-a bucurat de splendoarea lui, a fost curând lovită de vremurile tulburi ale începutului de secol XX.

Destinul tragic al „Nababului” nu s-a oprit aici. După naționalizarea din 1948, familia Cantacuzino a pierdut castelul, acesta fiind transformat într-un sanatoriu al Ministerului de Interne cu o utilizare complet diferită de visul inițial al prințului. Ironia sorții face ca opulența și rafinamentul castelului să fi fost înlocuite de funcționalitatea austeră a unui sanatoriu, reflectând parcă declinul unei epoci de glorie.

Structura castelului Cantacuzino

Castelul Cantacuzino impresionează prin structura sa complexă și elegantă. Realizat din piatră cioplită la exterior și cărămidă la interior, cu fundație din beton și acoperiș de țiglă, castelul este un exemplu de arhitectură rafinată. Pavilionul central, având o suprafață totală de 3.148,02 m², domină ansamblul format din patru corpuri: pavilionul de serviciu, cu 403,80 m², vila administrativă de 114,41 m² și capela. Arhitectura de tip pavilion, cu un patrulater deschis spre sud, conferă complexului un farmec aparte și captează atenția și vizitatorilor prin detaliile sale elaborate.

Interiorul Castelului

Interiorul castelului emană un aer romantic și bogat în detalii și ornamente, printre care se numără:

 • Mozaicul de tip roman de la primul nivel;
 • Picturile murale realizate de artiști venețieni;
 • Vitraliile din sticlă de Murano;
 • Ceramica glazurată italiană din holul principal;
 • Șemineele decorate cu mozaic policrom și foiță de aur, realizate din calcar de Albești;
 • Plafoanele și ușile sculptate din lemn de stejar;
 • Scara din lemn de stejar, ingenios proiectată să se sprijine doar în pereți;
 • Scările elegante din marmură de Carrara;
 • Balustradele sculptate în piatră, fier forjat sau lemn;
 • Feroneria elaborată din bronz, cu ornamente pariziene;
 • Casetoanele pictate și frizele decorative.

În pavilionul central, se găsește o galerie de picturi murale unică în România, realizată pe piele de Cordoba și prezintă cele douăsprezece portrete în mărime naturală ale membrilor familiei Cantacuzino. Sala de Bal găzduiește o colecție impresionantă de heraldică, cu 27 de blazoane ale familiilor boierești înrudite cu Cantacuzino.

Exteriorul castelului

Castelul Cantacuzino se remarcă prin exteriorul său impresionant, deoarece combină o varietate de stiluri arhitecturale. Cu o suprafață de 3.148 de metri pătrați și amplasat în mijlocul unui parc vast, castelul oferă o experiență de neuitat. Aleile pitorești te ghidează către o grotă fermecată, unde vei putea admira fântânile și cascadele. Spațiul exterior este decorat cu arcade și coloane, iar balcoanele sunt împodobite cu balustrade decorative. Sculpturile și reliefurile împodobesc fiecare colț al castelului, creând o atmosferă de basm ce te îmbie să descoperi fiecare colț al acestui loc special.

Curtea și Biserica

Castelul este înconjurat de o curte vastă, întinzându-se pe o suprafață de 3,5 hectare. Grădina de la baza palatului surprinde trei havuzuri, două dintre acestea fiind decorate cu fântâni arteziene, iar aleea principală a parcului este înconjurată de arbori din stilul parcurilor europene de prestigiu. 

Un alt punct de atracție al grădinii este reprezentat de o grotă antropică. Între anii 1935-1936, în incinta parcului a fost ridicată o bisericuță de lemn, dedicată Sfântului Gheorghe-Biruitorul. Pe lângă curtea care înconjoară castelul, domeniul mai cuprinde și 970 de hectare de pădure pe versantul Zamora și oferă un cadru natural impresionant.

Castelul Cantacuzino, punct turistic după filmul „Wednesday”

După debutul serialului „Wednesday”, regizat de Tim Burton, Castelul Cantacuzino a intrat în atenția publicului ca un punct turistic de referință. Fațada castelului a fost complet transformată pentru a se potrivi scenariului Academiei Nevermore. Actorii au apreciat pe deplin atmosfera unică a locației din Bușteni, România, iar castelul i-a impresionat pe mulți, oferindu-le ocazia să descopere frumusețea și misterul acestei construcții emblematice. Astfel, Castelul Cantacuzino a devenit nu doar un decor pentru film, ci și o atracție turistică ce promite să dezvăluie mai mult decât poveștile de pe marele ecran.

Parcul de aventuri de la Castelul Cantacuzino

Parcul de aventuri de la Castelul Cantacuzino este locul perfect pentru o experiență memorabilă în mijlocul naturii. Vizitatorii pot savura o cafea pe terasă înainte de a simți adrenalina într-un parc de aventuri unic. Opțiunile sunt variate: 

 • tiroliana pentru 20 lei, 
 • un tur pe traseul Kids Adventure Course pentru 15 lei, 
 • tir cu arcul pentru adulți sau copii pentru 15 lei cu 10 săgeți sau 25 de lei cu 20 de săgeți. 
 • tir cu arme Airsoft pentru 10 lei cu 10 bile, 15 lei cu 20 de bile sau 30 de lei cu 60 de bile.

De asemenea, bicicletele sunt disponibile pentru închiriere atât pentru adulți, cât și pentru copii, oferind astfel o varietate de activități pentru toate gusturile și vârstele.

Condiții de vizitare și program

Programul de vizitare al Castelului Cantacuzino oferă oportunitatea de a descoperi frumusețea sa în diferite zile ale săptămânii:

 • Luni până joi, castelul este deschis între orele 10:00 și 19:00, ultima intrare fiind la 18:05/35.
 • Vineri până duminică, programul se prelungește până la ora 20:00, cu ultima intrare la 19:05/35.

Opțiunile de vizitare includ:

 • Vizită la castel sau pachetul castel + expoziție, disponibile în intervalele de timp stabilite, cu ghid profesionist în limba română.
 • Vizită exclusiv la expoziție, în anumite intervale orare.
 • Parcul poate fi vizitat zilnic între orele 10:00 și 19:00.

Vizitatorii au acces la o parcare privată gratuită pe Str. Zamorei, la doar 50 de metri de intrarea principală, și la parcare privată contra cost în incinta domeniului.

Unde te cazezi? Alege Transylvanian Inn pentru o experiență spirituală autentică!

Dacă ești în căutarea unei experiențe autentice și memorabile în inima Bucegilor, Vila Transylvanian Inn îți oferă oportunitatea de a te bucura de farmecul și eleganța regiunii.

Cu o concepție ce vizează să ofere acel sentiment reconfortant de „acasă”, această opțiune de cazare îți oferă spații generoase de relaxare pentru trup și suflet. Aici, te vei putea reconecta cu tine însuți și vei putea savura liniștea și frumusețea din jur. 

Indiferent dacă ești într-o escapadă romantică sau într-o aventură alături de prieteni și familie, Transylvanian Inn te va întâmpina cu brațele deschise și o atmosferă primitoare.

Cerere rezervare

Suita Deluxe
Apartament
Cameră Dublă superioară
Cameră Dublă standard

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de confidențialitate și Termenii și condițiile Google.