Papanasi cu smantana si dulceata – Acesta pare sa fie printre deserturile preferate ale romanilor in restaurantele in care il gasim in meniu. Exista vreun secret in spatele acestei alegeri? Nu stiu daca detine cineva un raspuns universal valabil sau este posibil sa primesc diverse raspunsuri si eventua total diferite in cazul in care m-as decide sa fac un studiu de piata. Ma gandesc ca optiunea pentru o portie de papanasi in restaurant ar putea fi dictata si de ideea ca este un desert pe care gospodinele aleg sa il prepare destul de rar spre deloc, ceea ce nu se intampla in cazul placintei de mere, daca este sa alegem cel mai la indemana exemplu. Poate sunt zone ale tarii in care papanasii se gatesc des acasa iar eu nu stiu. Ce stiu cu siguranta este ca ar fi de preferat sa savurati acest desert imediat ce este preparat. Este mai simplu de savurat atunci cand il pregateste altcineva, de preferinta un bucatar cu state vechi si avand pe cat posibil o reteta deosebita, testata si verificata in timp de cat mai multi degustatori. Am prieteni care aleg sa strabata drum lung pentru a ajunge intr-un anumit restaurant doar pentru a comanda papanasi si nimic altceva. Le place lor modul in care este pregatit si servit acest desert acolo.
Am cautat o definitie de dictionar pentru cuvantul papanas si am gasit mai multe variante. Cea de la care am ales sa plec este: papanaș – Preparat culinar, (fiert sau) prăjit, făcut din brânză de vacă cu ouă și făină sau griș Si: (reg) găluștele.
Asadar, preparat fiert sau prajit. Pana nu demult in mintea mea exista doar imaginea unor papanasi prajiti si cu siguranta papilele mele gustative au fost incantate (sau nu, depinde de cine i-a preparat) doar de acest fel de papanasi. Acum stiu ca exista reteta de papanasi fierti care se prepara in special in Banat si Ardeal. Fierti sau prajiti? Oricare este alegerea, la baza retetei sta branza de vaci, cat mai grasa si bine scursa. Aflu ca exista papanasi ce nu contin branza de vaci si din pacate, cred ca in acest caz nu vorbim despre papanasi ci poate despre gogosi in forma de papanasi.
Am incercat sa caut o traducere corecta a renumitului desert in limba engleza. Si aici am avut parte de diverse traduceri: Papanasi – cheese pancakes, Papanași cu brânză de vaci, smântână și dulceață – sweet cow cheese dumplings with cream and jam. Pe Wikipedia, varianta in limba engleza, am gasit urmatoare definitie: ,,Papanași is a Romanian and Moldovan traditional fried or boiled pastry, doughnut shaped with a small sphere on top. They are usually filled with a soft cheese such as urdă. Papanași are served covered in sour cream and with a sour jam topping. The word papanași may come from the Latin papa or pappa, which means ‘food for children’,,
Am putea lua in calcul diverse traduceri: pancakes, dumplings, doughnut. Cu siguranta toate fac referire la cheese sau sweet cheese sau soft cheese. Peste tot vedem mentionata branza. Asa ca, papanasii fara branza sunt cel mult gogosi sau orice altceva si ii putem compara cu o pizza fara mozzarella si renumitul sos de rosii. Cu alte cuvinte, papanasii fara branza nu sunt papanasi. Simplu!
Asadar, conform textului din Wikipedia si conform multor articole scrise de diverse persoane mai mult sau mai putin avizate, papanasii sunt considerati a fi romanesti. Doar ca variatiuni pe aceeasi tema sau retete asemanatoare exista si in bucatarii ale altor popoare si par sa fi existat acolo inainte sa intre in bucataria noastra. Avem Topfenknödel sau Topfennockerln in Austria, Quarkknödel in Germania si Túrógombóc (galusti cu branza) in Ungaria. Asa cum tot in Austria exista binecunoscutul desert Kaiserschmarrn – o varianta a clatitelor noastre doar ca aluatul are stafide si este taiat diferit si servit cu sos de mere.
Sa ne intoarcem la papanasii nostri. Gasesc pe inegalabilul internet si retete pentru papanasi la cuptor – pot fi alegerea celor care opteaza pentru ceva mai dietetic comparativ cu cei prajiti in ulei.
Retele de papanasi difera desi ingredientele de baza sunt aceleasi. Importanta este ratia intre branza si faina iar unele gospodine aleg sa nu adauge zahar in compozitie si sa se bazeze doar pe dulceata pentru a indulci preparatul. Cei fierti contin gris, ceea ce nu este cazul pentru cei prajiti. Asadar, diverse retete, diverse cantitati, diverse moduri de gatire, diverse moduri de finisare.
Sunt papanasii romanesti sau nu? Papanasul, desertul cu acest nume, este cu siguranta romanesc. Nu sunt convinsa ca reteta ce sta la baza lui este 100% romaneasca, transmisa din mosi stramosi. Dupa cum am citit si chiar gustat exista in alte tari europene deserturi ce poarta diverse nume si sunt mai mult sau mai putin asemanatoare, asa cum exista variatiuni ale retetei de papanasi chiar in Romania. Am citit pareri conform carora acest desert a ajuns in bucataria romaneasca pe filiera austro-ungara. Cu toate acestea, reteta a fost adaptata iar modul de prezentare pare a fi romanesc, facand din acest desert unul traditional, apreciat si de strainii care ne viziteaza tara. Cu un rezultat care poate fi extrem de gustos, nici nu mai conteaza de unde vine reteta. Intr-un restaurant veti servi papanasi in varianta bucatarului, singura posibilitate de alegere care vi se poate oferi (in anumite locuri) este cea a dulcetei desi in majoritatea cazurilor se recomanda dulceata de afine. In schimb, alegerea va va apartine in totalitate in cazul in care veti decide sa ii preparati acasa: fierti, copti la cuptor sau bine rumeniti in baie de ulei, 2 straturi de inele si un mot sau doar un inel cu mot, totul este dupa pofta inimii si a papilelor gustative. Ce nu trebuie sa va lipseasca este o cantitate generoasa de smantana si musai dulceata preferata. Zaharul pudra este optional si totusi il recomand. Este un desert pentru care ar trebui sa uitam de dieta daca vrem sa ne bucuram cu adevarat de savoarea lui!