Publicat la

Papanașii? Desert românesc?

Papanași cu smântână și dulceață – Acesta pare să fie printre deserturile preferate ale românilor în restaurantele în care îl găsim în meniu. Există vreun secret în spatele acestei alegeri? Nu știu dacă deține cineva un răspuns universal valabil sau este posibil să primesc diverse răspunsuri și eventual total diferite în cazul în care m-aș decide să fac un studiu de piață.

Mă gândesc că opțiunea pentru o porție de papanași în restaurant ar putea fi dictată și de ideea că este un desert pe care gospodinele aleg să îl prepare destul de rar spre deloc, ceea ce nu se întâmplă în cazul plăcintei de mere, dacă este să alegem cel mai la îndemână exemplu. Poate sunt zone ale țării în care papanașii se gătesc des acasă iar eu nu știu. Ce știu cu siguranță este că ar fi de preferat să savurezi acest desert imediat ce este preparat.

Este mai simplu de savurat atunci când îl pregătește altcineva, de preferință un bucătar cu state vechi și având pe cât posibil o rețeta deosebită, testată și verificată în timp de cât mai mulți degustători. Am prieteni care aleg să străbată drum lung pentru a ajunge într-un anumit restaurant doar pentru a comandă papanași și nimic altceva. Le place lor modul în care este pregătit și servit acest desert acolo.

Am căutat o definiție de dicționar pentru cuvântul papanaș și am găsit mai multe variante. Cea de la care am ales să plec este: papanaș – Preparat culinar, (fiert sau) prăjit, făcut din brânză de vacă cu ouă și făină sau griș Si: (reg) găluștele.

Așadar, preparat fiert sau prăjit. Până nu demult în mintea mea exista doar imaginea unor papanași prăjiți și cu siguranță papilele mele gustative au fost încântate (sau nu, depinde de cine i-a preparat) doar de acest fel de papanași. Acum știu că există rețeta de papanași fierți care se prepară în special în Banat și Ardeal. Fierți sau prăjiți? Oricare este alegerea, la baza rețetei stă brânză de vaci, cât mai grasă și bine scursă. Aflu că există papanași ce nu conțin brânză de vaci și din păcate, cred că în acest caz nu vorbim despre papanași ci poate despre gogoși in formă de papanași.

Am încercat să caut o traducere corectă a renumitului desert în limba engleză. Și aici am avut parte de diverse traduceri: Papanași – cheese pancakes, Papanași cu brânză de vaci, smântână și dulceață – sweet cow cheese dumplings with cream and jam. Pe Wikipedia, varianta în limba engleză, am găsit următoare definiție: ,,Papanași is a Romanian and Moldovan traditional fried or boiled pastry, doughnut shaped with a small sphere on top. They are usually filled with a soft cheese such as urdă. Papanași are served covered în sour cream and with a sour jam topping. The word papanași may come from the Latin papa or pappa, which means „food for children”.

Am putea lua în calcul diverse traduceri: pancakes, dumplings, doughnut. Cu siguranță toate fac referire la cheese sau sweet cheese sau soft cheese. Peste tot vedem menționată brânză. Așa că, papanașii fără brânză sunt cel mult gogoși sau orice altceva și îi putem compară cu o pizza fără mozzarella și renumitul sos de roșii. Cu alte cuvinte, papanașii fără brânză nu sunt papanași. Simplu!

Asadar, conform textului din Wikipedia si conform multor articole scrise de diverse persoane mai mult sau mai putin avizate, papanasii sunt considerati a fi romanesti. Doar ca variatiuni pe aceeasi tema sau retete asemanatoare exista si in bucatarii ale altor popoare si par sa fi existat acolo inainte sa intre in bucataria noastra. Avem Topfenknödel sau Topfennockerln in Austria, Quarkknödel in Germania si Túrógombóc (galusti cu branza) in Ungaria. Asa cum tot in Austria exista binecunoscutul desert Kaiserschmarrn – o varianta a clatitelor noastre doar ca aluatul are stafide si este taiat diferit si servit cu sos de mere.

Să ne întoarcem la papanașii noștri. Găsesc pe inegalabilul internet și rețete pentru papanași la cuptor – pot fi alegerea celor care optează pentru ceva mai dietetic comparativ cu cei prăjiți in ulei.

Rețetele de papanași diferă deși ingredientele de bază sunt aceleași. Importantă este rația între brânză și făină iar unele gospodine aleg să nu adauge zahăr in compoziție și să se bazeze doar pe dulceață pentru a îndulci preparatul. Cei fierți conțin griș, ceea ce nu este cazul pentru cei prăjiți. Așadar, diverse rețete, diverse cantități, diverse moduri de gătire, diverse moduri de finisare.

Sunt papanașii românești sau nu? Papanașul, desertul cu acest nume, este cu siguranță românesc. Nu sunt convinsă că rețeta ce stă la baza lui este 100% românească, transmisă din moși strămoși. După cum am citit și chiar gustat există în alte țări europene deserturi ce poartă diverse nume și sunt mai mult sau mai puțîn asemănătoare, așa cum există variațiuni ale rețetei de papanași chiar în România. Am citit păreri conform cărora acest desert a ajuns în bucătăria românească pe filiera austro-ungară. Cu toate acestea, rețeta a fost adaptată iar modul de prezentare pare a fi românesc, făcând din acest desert unul tradițional, apreciat și de străinii care ne vizitează țara. Cu un rezultat care poate fi extrem de gustos, nici nu mai contează de unde vine rețeta.

Într-un restaurant vei servi papanași în varianta bucătarului, singura posibilitate de alegere care ți se poate oferi (în anumite locuri) este cea a dulceței deși în majoritatea cazurilor se recomandă dulceață de afine. În schimb, alegerea îți va aparține în totalitate în cazul în care vei decide să îi prepari acasă: fierți, copți la cuptor sau bine rumeniți in baie de ulei, 2 straturi de inele și un moț sau doar un inel cu moț, totul este după pofta inimii și a papilelor gustative. Ce nu trebuie să îți lipsească este o cantitate generoasă de smântână și musai dulceața preferată. Zahărul pudra este opțional și totuși îl recomand. Este un desert pentru care ar trebui să uităm de dietă dacă vrem să ne bucurăm cu adevărat de savoarea lui!

Cerere rezervare

Suita Deluxe
Apartament
Cameră Dublă superioară
Cameră Dublă standard

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de confidențialitate și Termenii și condițiile Google.