Publicat la

Misterul unui castel, eternitatea unui basm: Bran

Un castel ce domina de pe inaltimea unei stanci, intreg peisajul. A inspirat legende și a creat mituri. A fost muză pentru scriitori și piatră de hotar pentru filmele cu vampiri.

Proiectat pe cerurile violete de amurg, pe nimburile dimineților sau, uneori, pe fuioare de ceață, castelul Bran te uimește în fiecare anotimp. Construit în 1377 de brașoveni, el veghează, de pe o stâncă, trecătoarea Branului. Iar asta se întâmplă de peste 600 de ani. A fost pe rând turn de apărare și control al drumului comercial, punct de vamă, reședință regală, muzeu de istorie, și, împreuna cu localitățile din jur, a devenit, cu timpul, leagănul turismului rural românesc.

Așezat la intrarea în culoarul Bran, vechi drum strategic și comercial între Țara Bârsei și Țara Românească, castelul este astăzi parte integrantă din natură, un miracol arhitectonic de o frumusețe aproape ireală. S-a spus că este bântuit de fantoma lui Dracula…. Fals! Când urci pe scările spre castel, dincolo de poarta masivă, o să simți adevărata legendă a Branului. E ca o intrare în altă dimensiune a istoriei, într-un timp și spațiu nedefinit, în care bruiajul prezentului nu-și află locul.

Vei găsi o lume misterioasă și fascinantă în același timp, unde grandoarea se îmbină cu desăvârșirea bunului gust și smerenia. Scările secrete și tenebroase din camera de gardă te poartă în sala de consiliu, iar când vei cobori în închisoarea castelului, te vei înfiora de asprimea celulelor. Vei continua vizita cu sala armelor, unde vei putea admira spadele lungi cu mânere de argint și obiectele masive de mobilier autentic.

Și nu uita să urci și pe metereze, de unde priveliștea spre munți îți taie răsuflarea, sau să cobori în curtea interioară și să te gândești puțin la timpurile când castelul era asediat, dar apărat cu strășnicie de localnici.

Iar când vei părăsi castelul, vei vedea că și oamenii de pe “moșia Branului” sunt cu totul aparte, poate pentru că au trăit o veșnicie în umbra lui. Sau poate pentru că au avut norocul să fie ocoliți de umbrele tenebroase ale modernismului cu orice preț. Căci Branul este mult mai mult decât se vede. De asta te vei convinge doar când te vei caza în zonă.

Ce să vizitezi

  • Castelul Bran;
  • Biserica Ortodoxă Sfântul Nicolae din sec XVIII cu fosta casă parohială;
  • Pepiniera din satul turistic Poarta;
  • Peștera Liliecilor, Prăpăstiile Măgurei;
  • Casa cu ocol Gheorghe Cotinghi din satul Măgura;
  • Moeciu: Cheile și Cascadele Moeciului; Biserica Adormirii Maicii Domnului-monument de arhitectură românească din 1818 cu pictura exterioară;
  • Fundata, vechi punct de frontieră și monumentul lui G. Poenaru-Bordea (primul război mondial);
  • Cetatea țărănească Râșnov, aflata la 15 km de Bran, Peștera Râsnoavei, Biserica Păgânilor, Colții Cheii;
  • Poiana Brașov renumita stațiune montană aflata la 30 km;
  • Brașov, important centru istoric, universitar, turistic, industrial aflat la 25 de km.

Cerere rezervare

Suita deluxe
Apartament
Camere duble superioare
Camere duble standard

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de confidențialitate și Termenii și condițiile Google.