Cheile Râșnoavei, parte din Parcul Național Bucegi

Publicat la

Cheile Râșnoavei: un paradis al drumețiilor și escaladei

Cheile Râșnoavei fac parte din Parcul Național Bucegi și au un peisaj spectaculos. În stâncile de calcar ce mărginesc râul Râșnoava natura a sculptat un canion presărat cu coloane și peșteri, pe care l-a înzestrat cu o floră și o faună de o mare diversitate.

Indiferent de preferințe și de condiția ta fizică, aici poți petrece o vacanță excelentă. Fie că vrei să te relaxezi, să te plimbi la pas, să fotografiezi și să admiri în detaliu frumusețile locurilor, fie că ți-ai propus să mergi în drumeții sau să te aventurezi într-o escaladă, la Cheile Râșnoavei ai tot ce-ți dorești și multe altele în plus.

Despre Cheile Râșnoavei

Zona se află în Munții Postăvaru, parte a Munților Bârsei și a Carpaților de Curbură. Din Vârful Postăvaru pornește spre vest-sud-est Muchia Cheii, o creastă din stâncă albă care se termină brusc în Cheile Râșnoavei.

Canionul format prin eroziunea stâncilor de calcar jurasic se întinde pe aproape 3 kilometri pe cursul râului Râșnoava. 

Flora diferă de la zona versanților, unde întâlnim preponderent fagi, molizi și brazi, la zona de la bază, cu un peisaj de stepă în care predomină plantele ierboase.

Fauna este bogată în specii endemice ca șoimul dunărean, vulturul de stâncă, ursul carpatin, râsul, cerbul și căprioara. În apele râului înoată o mulțime de pești, iar pe maluri se întâlnesc reptile și amfibieni.

Localizare Cheile Râșnoavei

La Cheile Râșnoavei poți ajunge ușor cu mașina

Fie că vii cu mașina dinspre București sau dinspre Brașov, trebuie să ajungi pe segmentul DN73A dintre Predeal și Râșnov, din care pornește un drum forestier cu indicator spre Cheile Râșnoavei, pe care îl vei parcurge în aproximativ 45 de minute. La capătul lui este o barieră; acolo vei lăsa mașina și vei merge mai departe pe jos încă 10 minute.

De la vila Transylvania Inn din Bran și până la Cheile Râșnoavei este o distanță de aproximativ 19 kilometri pe care o poți parcurge cu mașina în 30-35 de minute mergând pe DN73/E574 și apoi pe DN73A.

Activități la Cheile Râșnoavei

Climatul Cheilor Râșnoavei este blând, cu expunere estică, ferit de vânt, iar versanții înalți, stâncile și pădurea țin umbră în zilele toride. Condițiile climatice, relieful variat și oferta bogată a zonei îți oferă posibilitatea de a alege între numeroase activități în orice sezon.

Alpinism și escaladă

  • Trebuie să fii dotat cu echipament complet, inclusiv cască de protecție, deoarece roca este friabilă, cu fisuri și surplombe.
  • Majoritatea traseelor de alpinism au mai multe lungimi de coardă și sunt pe pitoane, iar în anumite secțiuni sunt prevăzute cu spituri. 
  • Principalele trasee de alpinism sunt Santinela Cheilor, Surplombele de Aur, cele de pe Peretele sudic (abruptul Itwig) și din Vanga Mare. 
  • Zona Pietrele lui Solomon este perfectă pentru iubitorii de escaladă. Există 4 faleze: Cheile Râșnoavei – zona centrală, Bolovanul Prostului, Metalexpert și Zona lui Titus. Traseele sunt pe spituri și nu se recomandă escaladarea pe ploaie, vreme umedă sau iarna. În schimb, multe porțiuni sunt umbrite și pot fi parcurse chiar pe timp de caniculă.

Bungee jumping

La Cheile Râșnoavei se află două instalații: una pentru profesioniști, cu o cădere de 137,5 metri (a doua din Europa ca înălțime) și una pentru amatori, care măsoară 42 de metri.

Coborâre în rapel

Pentru rapel trebuie să porți echipament de alpinist, inclusiv casca de protecție, și să înveți să folosești coardele statice și dinamice.

Mountain bike

Traseele de ciclism montan din zonă sunt în circuit și au un nivel mediu de dificultate. Frumusețea lor este sporită de punctele de belvedere spre munții Postăvaru, Bucegi și Piatra Craiului.

Tiroliană

Traseul cablului de tiroliană are o lungime de 147 de metri. Suspendat între stânci, îl vei parcurge în câteva secunde.

Via ferrata

La Cheile Râșnoavei te poți aventura pe un traseu de aproximativ 400 de metri lungime, situat la 140 metri înălțime, prevăzut cu scări, cabluri și poduri metalice. Accesul este permis doar turiștilor însoțiți de alpiniști profesioniști. 

Itinerarii ghidate

Există trasee pe care le poți parcurge în grup cu un ghid de la care poți afla multe lucruri interesante despre întreaga zonă, cu comorile ei naturale și numeroasele sale legende.

Drumeții 

Zona a fost declarată arie naturală protejată în anul 2000. Peisajele superbe sunt străbătute de mai multe trasee de drumeții, pe care ți le prezentăm mai jos, într-un capitol separat. 

Slow travel – este un mod de a cunoaște nu doar frumusețile naturale, ci și cultura și tradițiile locale, inclusiv vestitele preparate culinare specifice regiunii.

Alte activități: parapantă și motoparapantă, călărie, plimbări cu calul, cu căruța sau cu sania cu cai, ski, săniuș etc.

Reguli de vizitare și siguranță

Poartă echipament special pentru alpinism, escaladă și rapel. Chiar dacă traseele de drumeție nu sunt dificile, trebuie să ai încălțăminte și îmbrăcăminte adecvate pentru mers pe munte. Dacă vrei să faci schi, săniuș sau doar să te joci în zăpadă trebuie să fii echipat pentru sporturi de iarnă.

Verifică prognoza meteo și nu porni la drum pe vreme rea, umedă sau instabilă. Ia cu tine oricum o haină de ploaie, fiindcă la munte vremea este foarte schimbătoare.

Pe trasee mai lungi și/sau periculoase, este de preferat să mergi în grup. Ia cu tine alimente, apă și o lanternă pentru orice eventualitate. Indiferent de lungimea și dificultatea drumului, fie că mergi singur sau în grup, trebuie să ai mereu la tine telefonul cu bateria încărcată.

Ține cont că în zonă există animale periculoase: urși, lupi și râși. Nu te apropia de ele și nu le oferi hrană. Aruncă deșeurile numai în locurile special amenajate.

Obiective turistice în Cheile Râșnoavei

Zona este bogată în atracții turistice. În afară de activitățile despre care am vorbit și despre traseele de drumeție pe care ți le vom prezenta mai jos, poți vizita:

  • Peștera Valea Cetății;
  • Cetatea Râșnov;
  • Peștera Râșnoavei;
  • Baza Olimpică Râșnov;
  • Dino Parc ș.a.

Orașul Râșnov merită și el vizitat pentru că are un farmec aparte, cu gospodării care păstrează elemente de arhitectură tradițională transilvăneană, clădiri cu iz medieval și locuințe negustorești din secolele 19-20, totul într-un decor natural foarte pitoresc.

Orașul Râșnov are un farmec medieval

Peștera Valea Cetății

Alunecările de teren au acoperit multă vreme Valea Cetății Râșnovului, astfel încât Peștera Valea Cetății a devenit vizibilă de-abia în 1949. De atunci și până în 2010 a fost accesibilă numai speologilor pasionați, dispuși să meargă pe burtă în galeriile joase, însă după lucrări atente de amenajare peștera a intrat în circuitul turistic și a fost declarată Zonă naturală protejată de interes național și monument al naturii.

Stalactite și stalagmite în Peștera Valea Cetății

Vei parcurge traseul de vizitare pășind pe plăci transparente menite să ofere turiștilor siguranță și să nu modifice decorul natural spectaculos, presărat cu mici lacuri, stalactite și alte forme modelate de natură în calcarul alb. 
Dacă ai noroc să prinzi unul dintre concertele pe care le susține aici Filarmonica din Brașov, vei vedea ce acustică senzațională are Sala Mare.

Cetatea Râșnov

Cetatea Râșnov văzută din grădina așezării medievale

Cetatea Râșnov are o istorie lungă și tumultuoasă, cu rădăcini atestate în antichitatea daco-romană și care cel mai probabil merg mai adânc în timp. Prima fortificație mai amplă de aici a fost ridicată de cavalerii teutoni și de sașii din zonă între anii 1211–1225, dar construcțiile de atunci și cele ulterioare ridicate din lemn au pierit în incendii de-a lungul veacurilor.

Astăzi este unul dintre cele mai importante monumente medievale din țară. Cetatea actuală,

formată din ziduri de apărare, turnuri şi case, este vechea așezare fortificată a sașilor din Râșnov.

În prezent cetatea este închisă pentru un program amplu de restaurare, însă grădina ei poate fi vizitată gratuit. De aici poți vedea o mare parte din exteriorul cetății, poți admira ruinele unei vechi bazilici și poți face fotografii minunate.

Drumul din Râșnov până la cetate este o plăcere în sine fie că mergi pe jos, fie că iei trenulețul (titicarul), fie că urci cu funicularul (ascensorul în plan înclinat – vezi programul de funcționare).

Peștera Râșnoavei

Pentru iubitorii de explorări în natură și pasionații de speologie Peștera Râșnoavei este o atracție deosebită. Concrețiunile ei spectaculoase și labirintul de galerii (dintre care pe cele mai joase va trebui să le parcurgi pe burtă) merită o vizită.

Traseul vizitatorilor are o lungime de aproximativ 390 metri, dar pentru a-l parcurge trebuie să fii însoțit de un speolog sau de un ghid care o cunoaște bine. 

Peștera este inundabilă după perioade cu ploi, când nu este recomandabil s-o vizitezi. Indiferent de condiții, trebuie să ai îmbrăcăminte și încălțăminte impermeabile, lanternă, telefonul mobil cu bateria încărcată și eventual câteva provizii de hrană și apă.

Poți ajunge la Peștera Râșnoavei pe două trasee marcate care pornesc din Râșnov: unul durează aproximativ o oră, iar celălalt o oră și jumătate.

Baza Olimpică Râșnov

Baza Olimpică de sărituri cu schiurile și biatlon Râșnov este unul dintre cele mai moderne centre sportive de acest tip din Europa.

Lucrările de amenajare de pe Valea Cărbunării au început în 2009 și de la finalizarea lor Râșnovul se poate mândri cu singura infrastructură sportivă din sud-estul Europei care respectă cele mai noi standarde ale Federației Internaționale de Schi.

Trasee turistice în zona Cheile Râșnoavei

De la Cheile Râșnovei și din vecinătăți poți alege între mai multe trasee de drumeții:

  • Cheile Râșnoavei – Poiana Secuilor – Trei Brazi, 1,5 ore, dificultate redusă;
  • Cheile Râșnoavei – Șaua Calului – Poiana Secuilor, 2,5 ore, dificultate medie;
  • Cheile Râșnoavei – Șaua Calului – Postăvaru, 4 ore, dificultate medie;
  • Cheișoara – Poiana Aviatorilor, 2 ore, dificultate medie;
  • Cheișoara – Valea Cărbunari, 4 ore, dificultate medie;
  • Cheișoara – Avenul Groapa de Aur – Vanga mare – Postăvaru, 4 ore, dificultate medie.

Unde te cazezi? Alege Transylvanian Inn și oferă-ți tot confortul pentru o experiență montană de excepție!

Dacă vrei să explorezi împreună cu prietenii Cheile Râșnoavei sau întreaga zonă a Brașovului poate fi o idee excelentă să vă cazați în Bran, la vila Transylvanian Inn. Camerele confortabile au balcoane cu priveliști de vis către Castelul Bran, Cetatea Râșnov, munții Bucegi și Piatra Craiului. Restaurantul are un meniu cu bunătăți deosebite și o terasă generoasă cu o panoramă superbă.

De la Transylvanian Inn și până la Cheile Râșnoavei este o distanță de aproximativ 19 kilometri pe care o parcurgeți cu mașina în 30-35 de minute mergând pe DN73/E574 și apoi pe DN73A.

Puteți face o excursie de o zi în care să combinați sălbăticia muntelui cu răsfățul unei vile din mijlocul naturii. Plecați dimineața, după micul-dejun savuros (puteți ruga personalul și să vă pregătească gustări reci pe care să le luați cu voi) și aveți tot timpul să explorați traseele de drumeție sau să vă distrați cu numeroasele activități din zonă. Spre înserat porniți înapoi, unde vă așteaptă noi delicii culinare, socată aromată, un vin bun și multe altele. Apoi vă destindeți pe terasă, în grădină sau în intimitatea bibliotecii cu vedere panoramică.

Pentru detalii vizitează https://transylvanianinn.ro.

Cerere rezervare

Suita Deluxe
Apartament
Cameră Dublă superioară
Cameră Dublă standard

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de confidențialitate și Termenii și condițiile Google.